Guava (Psidium guajava) - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Guava (Psidium guajava) - Ansiklopedik Bilgi
« : 24 Eylül 2014, 12:17:57 »
[img width=387 height=400]http://www.uyanangenclik.com/gallery/1_24_09_14_12_09_57.jpeg[/img]

Guava (Psidium "Nar anlamında Latince Psidium kelimesinden türemiştir.
Yaklaşık 100 kadar türü bulunur. Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzeyidir.
Günümüzde Güney Asya, Hawaii, Karaipler ve Afrika'da ziraati yapılmaktadır.

[b]Mutfaklarda Kullanımı[/b]
Hawai'de guava meyveleri soya sosu ve sirke ile kullanılır. Nadiren, soya sosu ve sirke karışımın içine az şeker ve kara biber ilave edilir. Kesilen meyveler bu dip sosun içine batırılır.

Pakistan ve Hindistan'da, guava meyveleri çiğ olarak yenir, tipik olarak meyve 4de bölünür ve az tuz, karabiber ilave edilir bazen ise kırmızı biber ilave edilerek yenir. Sokak satıcıları bir çift rupiye bu meyvelerin her birini bu şekilde satar.

Bu meyve meyve salatalı ve tatlılarda da kullanılmaktadır. Asya'da taze guava dilimleri erik tozunun içine veya tuza batırılır. Hindistan'da özel bir kaya tuzu serpilerek yenir.

Yüksek miktarda pektin içermesi nedeniyle guava meyveleri gıda endüstrisinde, tart, meyve, jöle yapımında, içeceklerde, kokteylerde kullanılır.

Hawaii, Küba, Meksika, Kolombiya gibi ülkelerde guava suyu oldukça popülerdir.

Guava meyveleri kimi ülkelerde aitliği nedeniyle domatesin yerine kullanılmaktadır. Asyada meyve ve yapraklarından demlenmiş içecekler yapılmaktadır, Brezilya'da ise sadece yapraklarından çay yapılmakta ve şifalı olduğunda inanılarak kullanılmaktadır.

[b]Besin Değeri[/b]
Guava yüksek oranda içerdiği diet lifleri,A vitamini,C vitamini,folik asit,potasyum,manganez,bakır gibi elementler sayesinde süper meyveler grubu içerisindedir.Öyle ki düşük kalorili bilinen türden bir tane guava (elma guavası) bir portakalın 4 katı kadar vitamin içerebilir.

Ancak vitamin değerleri türden türede değişmektedir mesela bilinen bir çilek guava 90 gr c vitamini içermesine karşın bazı türleri bundan daha az c vitamini içerebilmektedir.
'Tayland kırmızı' guavası, kırmızı elma guavasının kültürüdür,antioksidan bakımından zengindir

Guava bol miktarda beta karoten,polipenol gibi anti oksidanlarda içermektedir. Bununla birlikte anti oksidan ve A vitamini oranları kırımızı ve portakal renkli guavalarda daha fazla iken sarı ve yeşil guavalarda çok daha düşüktür.

[img]http://www.uyanangenclik.com/gallery/1_24_09_14_12_17_08.jpeg[/img]

[b][b]Neden Guava Yemeliyim?[/b][/b]
Fayda üstüne fayda! Guavada turunçgillerden daha fazla C vitamini vardır ve oldukça çok miktarda A vitamini de içerir. Guava meyvesi ayrıca iyi bir pektin, diyetsel lif, zengin potasyum ve fosfor kaynağıdır. Guava şaşırtıcı derecede tanen, fenol, triterpene, flavonoid, gerekli yağlar, saponin, karotenoid ve lektin gibi fitokimyasallar içerir. Guavanm yapraklan da flavonoid besinseli bakımdan oldukça zengindir, quercetinin özellikle antibakteriyel etkinliği kanıtlandı ve guavanm antidiarrheal (ishal giderici) etkisinin olduğu da düşünülür.
Guava yapraklan ishal için mikroplara karşı bir özelliği olduğu düşünülerek bir ilaç olarak kullanılır. Yapraklar kanayan dişetlerini tedavi etmek ve kötü nefes kokusu için de çiğnenir. Guava kan şekerini kontrol etmede ve adet dönemini desteklemek için antibakteriyeî, mantarları yok edici, ağrı kesici ve yüksek tansiyon ilacı olarak kullanılır.

Şeker Hastalığı: Dört hafta boyunca guava suyu verilen şeker hastası farede glikozun diyabetik kontrol grubuyla karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde yirmi beş oranında bir azalma gözlemlendi. Guava yaprağı başarılı bir şekilde kan şekerini kontrol etmede de kullanıldı.

Kalp Sağlığı: Guava kullanımının katılımcıları toplam kolesterolde, trıgliseritte ve gelişmiş HDL kolesterolü ile beraber, LDL (“kötü”) kolesterolde bir azalma işareti tecrübe edindi. Kan basınçları da selisti.
Antibakteriyel: Guava yapraklarının antibakteriyel özelliklere sahip olduğu ve zehirlenmeye yol açan salmonella mikrobu ve diğer zararlı bakteriler üzerinde öldürücü bir etkiye sahip olduğu görüldü.

Seçim Ve Saklama:
* Guava taze gelir, bir macun, jöle, meyve suyu ve nektar içinde konservelenır. Bunlara Latin marketlerinde kolaylıkla ulaşılabilir.
1 Olgun guava kolaylıkla çürür ve son derece kolay bozulur, birkaç gün içerisinde yenilmelidir.

[b]Hazırlama Ve Servis Önerileri:[/b]
1 Guava yenmeden önce oldukça olgun olmalıdır. Çeyrek parçalara böl. çekirdeklerini çıkar ve kabuğunu soy. 1 Olgunlaşmamış guava hemen yenebilir ya da tatlı olarak veya salataya dilimlenebilir.
1 Latin Amerika’da meşhur geleneksel bir tatlı olan guava yaprakları pişirilir. ( cascos de guayaba)
1 Guava şurubu pasta, dondurma, puding ve süt üzerinde harika olur.

[b]Guava ve Peynirli Empanadas[/b]
Senis: 12 adet (lsenis = 3 empanadas) • Hazırlama ve Pişirme Süresi:
15 dakika
Bu tarif 2 adet enerji deposu yiyecek içerir.

Malzemeler:
36 (3 parmak) yvonton sargı ya da Çin usulü mantı sargısı
4 gr guava pastası, 36 küçük parçaya böl
1 yumurta akı, hafifçe çırpılmış
4 gr az miktar krem peyniri, 36 küçük parçaya böl
Hazırlanış:
Fırını önceden 400 derecede ısıtm. Yapışmaz bir fırın kâğıdını yapışmaz spreyle kaplayın. Bir zeminin üzerine birkaç wonton sargısı hazırlayın. Yumurta akını hafifçe her bir sargının kenarına sürün (yumurtanın akı sargının dışarıya sızdırmasını önler). 1 tane guava pastasını ve 1 tane krem peyniri ortaya yerleştirin ve sargıyı üçgen hamur yapmak için yarıya kıvırın ya da yuvarlak sargı kullanıyorsanız yarım ay şeklinde hamur yapm. Kenarları çatal ile kıvırın. Siz diğerlerini yaparken bitmiş empanadası hazırlanmış fırın kâğıdına yerleştirin. Empanadasm üstünü yapışmaz spreyle kaplayın. Firma verin, düzenli olarak 8 ile 6 dakikada bir gevrek ve altın sarısı renginde olana kadar bakın.