Sanal dünya tahribat yapıyor

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Sanal dünya tahribat yapıyor
« : 04 Eylül 2014, 12:05:08 »
[img width=533 height=269]http://www.uyanangenclik.com/gallery/1_04_09_14_11_39_03.jpeg[/img]
Türkiye’de bilgisayar ve internet kullanımı her geçen gün artarak devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son yaptığı araştırmaya göre internet kullanan bireylerin geçen yıla oranla yüzde 3,9’lük artış gösterdiği ortaya çıktı. 16-74 yaş grubundaki bireyler arasında yapılan araştırmaya göre, 2013 yılında 49,9 olan bilgisayar kullanımı 2014 yılında 53,5’e, 2013 yılında 48,9 olan internet kullanımı ise 2014 yılında 53,8’e yükseldi. Bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu ise 16-24 yaş grubu oldu. Uzmanlar, artan internet bağımlılığının yapmış olduğu tahribatın ilerleyen yıllarda daha net ortaya çıkacağını, bireylerin önceliği sosyal ve rutin hayat vermesi gerektiğini ve bu yabancılaşmayı azaltmak için uzun vadeli tedbirlerin alınması gerektiğini söylediler.

[b]YÜKSEL: UZUN VADEDE ÇOK BÜYÜK TAHRİBATI GÖRÜLECEK[/b]

Sosyolog Müfid Yüksel, kullanımı her geçen gün artan internetin özellikle yeni kuşaklar arasında hızla yayıldığını ve böylece yeni kuşağın gerçek dünyadan çok sanal dünya ile muhatap olduğunu söyledi.

Sanal dünya ile kendisini ve çevresini algılamaya başlayan bireyin, ailesinden ve çevresinden uzaklaştığını, yabancılaştığını da belirten Yüksel, “Bu da kuşaklar arası çatışmayı da beraberinde getirmiş oluyor ve kültür aktarımı tırpanlıyor. Bu da yeni problemler doğuruyor. Aynı zamanda çok ciddi bir bilgi kirliliği de var. Bu bağımlılığın kısa vadeli tahribatı tam olarak görülmese de, sonraki dönemlerde uzun vadede çok büyük tahribatı görülecek. İnterneti kontrol altına almak mümkün değildir. Bu yabancılaşma ve yalnızlaşmayı azaltmak için uzun vadeli olarak gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

[b]“ÖNCELİK SOSYAL VE RUTİN HAYAT OLMALI”[/b]

İnternetin bilgiye kısa yoldan ulaşma ve bankacılık işlemlerini vs. kolayca yapma gibi birçok iyi yönlerinin olduğunu belirten Uzman Psikolog Hasan Kul, “Ancak bunun yanı sıra çok ciddi zararlı yönleri de var. Öğrenci okulunu, ödevini aksatabiliyor. Bir ev hanımı ev işlerini aksatabiliyor” şeklinde konuştu. “Parklarda bahçelerde, otobüslerde çoğu zaman görüyoruz, eşler, arkadaşlar vs oturuyorlar ellerindeki telefon ve ya tabletle internete giriyor. Aralarında sohbet yok, muhabbet yok. Öte yandan sağlık açısından da çok ciddi problemlere neden olabiliyor” diyen Kul, “Bu internet ve teknoloji kullanımını çok iyi ayarlamak gerekiyor. Burada kişi kendi iradesini kullanacak. Diyecek ki, benim bir sosyal hayatım var, aile hayatım var, eşim var, sevgilim var, arkadaşım var, kardeşim var. Bunlara öncelik vermesi lazım. Yani zamanını iyi ayarlamalı ve önceliği sosyal ve rutin hayatı olması lazım” dedi.