Fotoğraflarda Daha İyi Çıkmak İçin Tüyolar

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Fotoğraflarda Daha İyi Çıkmak İçin Tüyolar
« : 10 Ekim 2013, 10:40:30 »
Fotoğraflarda daha iyi çıkmanın uzmanlar tarafından verilmiş tüyoları.

[img]http://www.uyanangenclik.com/resimler/egitim/canvas.jpg[/img]

En güzel anlarda dahi, girmezler fotoğraf karesine.
"Fotoğraf çektirmeyi sevmiyorum." deyip çıkarlar işin içinden.
Peki nedendir fotoğraf çekinmeyi sevmek ya da sevmemek?
Bu, su götürür bir mevzu olsa da, herkese göre gerçek bir tek nedeni vardır:
Fotoğrafta güzel çıkmak ya da çıkmamak... Yani fotojeniklik. Fotoğrafçılara göre, hakikaten bazı insanlar fotojenik bir yüze sahiptir. Fakat fotojeniklik illa doğuştan gelen bir özellik değil. Fotoğrafta, hayalinizdeki halinizi yakalamak biraz da sizin elinizde. Ama nasıl? İşte, artık "fotoğraflarda iyi çıkmak istiyorum!" diyenlere işin ustalarından fotojenik olmanın tüyoları...

Güzel çıkmak için standart kurallar yok

Muhsin Akgün/Fotoğrafçı: Bana göre, herkesin fotojenik çıkabileceği bir duruşu vardır. Burada iş, fotoğrafçıya bakıyor yani. Eğer fotoğrafçı, fotoğrafı çektirenin doğru açısını yakalar, çevresel etkenleri doğru kullanılırsa herkes fotojenik olabilir. Fotoğraflarda güzel çıkmak için standart kurallar yok. Ama küçük hareketler de fotoğrafçının işini muhakkak kolaylaştıracaktır. Mesela boynu dik göstermek için göz hizasının altından bir çekim. Çeneyi daha küçük göstermek için göz hizasının üzerinden bir çekim gibi...

Allah herkese güzel gözüken bir açı vermiştir.

Zeynel Abidin Ağgül/Fotoğrafçı:
Fotojenik olmak; fotoğraf ya da videoda ışığın insan yüzünde iyi yansıması demektir. Evet, herkes fotoğrafta daha güzel çıkabilir; hatta çok çok güzel çıkabilir. Çünkü Allah herkese güzel gözüken bir açı, bir hal mutlaka vermiştir. Önemli olan, bunu keşfetmek ve fotoğrafı öyle çekmektir. Bu yüzden işin büyük bir kısmı fotoğrafçıya bakar. Fotoğrafçı, bu açıyı, onlarla konuşarak, onlara güven vererek yakalamaya çalışır. Mesela ben, karşımdaki kişiye bu işi iyi yaptığımı, kendisinin fotoğraflarda çok güzel çıkacağını hissettirerek, onları mutlu eder; rahatlamalarını sağlarım. Hatta utanmalarını engelleyerek içindeki starı, karizmayı çıkaracağımı gösteririm. Böylece, fotoğraftaki kişinin fotojenik çıkmasını sağlarım. Olaya, fotoğrafı çektirenin tarafından bakarsak; demek ki kişinin objektif önünde kendine güvenmesi ve rahat olması gerekiyor. Bazen de fotoğrafın karizması yeter!

Bakışlarını kullanmasını gülmesini isterim

Ercan Arslan/Foto muhabiri:
Ben 15 senedir foto muhabirliği yapıyorum; uzun zamandır da insan fotoğrafları çekiyorum. Fark ettiğim bir şey var; o da herkesin fotoğrafta hayal ettiği gibi çıkmak istemesi. Fakat şu var; bazı insanlar Allah vergisi bir fotojenikliğe sahiptir ve çektirdikleri her fotoğrafta hoş çıkarlar. Oval yüz yapısına sahip olanlar bu kategoriye girer. Diğer yüz yapısına sahip olanların fotojenik çıkması, hem fotoğrafı çekene hem de fotoğrafı çektirenin rahatlığına, kendine olan güvenine bakar. Fotojenik olmayanlarda, güzel bir fotoğraf elde edebilmek için; uygun bir ışık, iyi bir açı lazım artı fotoğrafı çektirenin gerilmemesi, rahat hareket edebilmesi ve fotoğrafçıya uyum sağlayabilmesi işi kolaylaştırır. Mesela ben, beğenilecek kareler yakalayabilmek için onlarla konuşur ve göz teması sağlarım. Bakışlarını kullanmasını, gülmesini isterim. Mimiklerini kullandırtmaya çalışırım. Böylece güzel, istenilen fotoğrafı yakalarım.

Güzel bakan iyi fotoğraf verir

İstanbul Fotoğrafçısı:
Biz, her gün birçok insanın hatıra, vesikalık fotoğrafını çekiyoruz. İyi, fotojenik bir fotoğrafı ise fotoğrafı çeken kişinin doğal ve rahat tavrında yakalıyoruz. Bu yüzden, fotoğrafta iyi çıkmak isteyenlere önerimiz; çekim anında kendilerini kasmamaları. Şunu da unutmamalı; hayata güzel bakan, insanlar iyi fotoğraflar veriyor.

Fotoğraf çektiren kendini tanımalıdır

Erdoğan Yalvaç/Zümrüt Fotoğrafçılık:
Her insanın, mutlaka fotoğrafta güzel çıkmasını sağlayacak bir duruşu vardır. Bunun için fotoğrafı çektirenin kendini tanıması ve kendine güvenmesi gerekli. Mesela ayna karşısında yüz mimikleri arasında kendisine en çok yakışanı bulmalı, duygu çeşitlerini yine ayna karşısında yüzünde görmeli ve fotoğraf çekinirken bu ifadeleri kullanmalı. Fotoğrafçıya düşense, kişinin fotojenik çıkmasını sağlayacak duruşu, çekim anında onu rahatlatarak, onunla konuşarak fotoğrafa yansıtmak.

Bakışlar çok önemli

Tülin Şahin/model:
Fotojenik olmak, tamamen fotoğraf çektirene bakar. Bunun için kıyafet renginin saç ve teninizle uyumlu olmasına dikkat edilmeli. Kendimize yakışanı bulmalı. Abartı saç ve makyajdan uzak durmalı; doğal olmalı. Kesinlikle alttan bir fotoğraf çektirmeyin çünkü yüzünüz hem kötü hem de kocaman çıkar. Kamera, insan kilosunu olduğundan fazla gösterir, bu sebeple dar ve bol arası kıyafetleri tercih edilmeli. Her şeyden önemlisi bakışlar... Objektife vücut diliyle ne anlatılmak isteniyorsa öyle bakılmalı; mutluluk, kızgınlık, muziplik. Tabii çekim sırasında rahat olunmalı, gergin olmaktan kaçınılmalı. Bir şey daha; objektife, karşımızda sevdiğimiz biri varmış gibi bakmalı!

[b]
İşte size fotoğraflarda iyi çıkmak için 5 ipucu:[/b]

1.) Doğru kıyafet seçimi

Fotoğraf çekilmeden önce doğru renk kombinasyonları yaptığınızdan emin olun. Çok açık veya gösterişli renklerden kaçının. Her zaman cilt tonunuza uyacak koyu veya normal tonlarda renkler tercih edin. Cesur baskılı kıyafetler seçmekten kaçının. Ayrıca, en önemlisi birbirine uyacak kıyafetler tercih edin.

2.) Saç modeli seçimi

Saç modeli fotoğraflarda her zaman en önemli rolü oynar. Önemli olan farklı saç seçimini yaratarak size en yakışanı bulmaktır. İfadelerinizin her zaman iyi çıkmasını istiyorsanız yüz hatlarınıza göre en uygun saç modelinizi seçmenizde yarar var.

3.) Mükemmel bir gülümseme

Hiçbir şey büyük bir gülümsemeden daha etkileyici olamaz. Unutmayın, gülerken herkes iyi görünür! Fotoğraf çekilmeden önce, aynada birkaç kez gülümseme pozisyonu çalışabilirsiniz.

4.) Duruş şekli

Fotoğraf çekilirken kesinlikle dik durmaya özen gösterin. Kambur durduğunuz her fotoğraf kötü görünmenize sebep olacaktır.

5.) Arka plan seçimi

Uygun bir arka plan, her zaman şahane fotoğraflara imza atmanızı sağlayacak ve mükemmel görüneceksiniz. Net bir fotoğraf elde etmek için doğru arka planı seçin. Donuk veya gölgeli arka planlardan kaçının.

· Makyajınıza önem verin. Asla abartılı bir makyaj yapmayın.
· Boyunuza ve yüz şeklinize göre bir saç modeli seçin.
· Fotoğraf çektirirken arka planın karışık olmamasına özen gösterin.
· Saç ve ten renginize uyumlu kıyafetler seçmeye çalışın. Karışık desenler kullanmayın.
· Parlak beyaz kıyafetler giymeyin.
· Yapmacık pozlar vermekten kaçının.
· En iyi duruş ve bakış açınızı bulmaya çalışın. Bunun için aynaya bakıp duruş ve gülüş denemeleri yapabilirsiniz.
· Doğal bir gülümsemeniz olsun.
· Akşamüstü ışığı en iyisidir.