Güzel Bir Akvaryum Oluşturmanın Püf Noktaları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Öncelikle yapay nesneleri olabilidiğince uzak tutmalıyız.
Bu gibi pek çok akvaryumda iç filtre bir dekormuş gibi sergilenmektedir. Filtre olabildiğince bitki ve kayaların arkasına saklanmalıdır.

[img]http://uyanangenclik.com/resimler/hayvan/balik/akvaryum/dogalakvaryum.jpg[/img]

Bu örnek ise yapaylığa bir başka örnektir. Deniz mercanlarının tatlı suda olması hem mercan ticaretini arttırıp doğaya zarar verir, hem doğallığı bozar, hem doğada bu tip dekora alışık olmayan balıklar ani kaçış anlarında çarparak ciddi şekilde yaralanabilirler.

Yapaylığa bir diğer örnek. Hem kötü görünen plastik bitkiler kullanılmış hem de balıklara uygun olmayan bir arka fon kullanılmış. Tatlı su akvaryumlarında mercanlı deniz arkafonu oldukça kötü durmaktadır.

Testi gibi dekorların böyle çiğ konulması yerine kayaların ve/veya bitkilerin arasına gömülmesi daha dekoratif bir görüntü sağlayacaktır. Ayrıca üzerindeki yosunlar silinmeyip akvaryumla bütünleşmesi sağlanmalıdır. Daha doğal bir seçenek olarak testi yerine hindistan cevizi kabuğu öneririm.

Aynı zamanda hava taşları da doğallığı bozucu öğeler. Doğada sudan çok nadir yerlerde gözle görülebilir gaz çıkışı olur. Eğer bu az yerler taklit edilmek isteniyorsa veya sadece oksijen verme amacı güdülüyorsa bu durumda minik hava tahtaları ile bir bölgeden çok daha dekoratif ve daha fazla oksijen kazandıran küçük kabarcılar çıkartılabilir.

Bu şekildeki dekorlarda akvaryumu oldukça boş gösterir. Akvaryumun yüksekliğine uygun dekorlar almalı ve dekorları kullnarak akvaryumun görsel derinliğini arttırmaya çalışmalıyız. Bunun için iyi yöntemlerden biri de kumu düz değil eğimli olarak sermektir.

Bitkilerin guruplandırılarak dikilmesi çok daha güzel görüntü oluşturur. Bu şekilde ayrı ayrı dikilen bitkiler ne yazık ki karmaşık bir görüntü oluşturur.

Kum tek tip olmalı, eğer 2 kum karıştırılacaksa da birbiriyle uyumlu olup olmadığı önceden bir kapta test edilmelidir. Ayrıca doğal renklerde olmayan kumlar da görselliği oldukça bozar. Farklı boyutta olan kumlar karıştırıldığında bir süre sonra düzenli diziliş bozulacak fotoğraftaki gibi guruplaşmalar olacaktır.

Balıkların ve bitkilerin boyutu akvaryuma göre seçilmelidir. Örneğin küçük akvaryumlardaki astronot, köpek balığı ve japon sağlıksız olmasının yanı sıra görüntü olarak da aşırı derecede sırıtır. Onun yerine küçük sürü balıkları tercih edilmelidir.

Kayaları dizerken sıra dağlar gibi yan yana dizmek yerine hem yanyana, hem üst üste hem de öne doğru dizerek akvaryumun 3 boyutlu yaşayan bir tablo olduğunu göstermek gereklidir. Aynı dizilim bitki ve çoğu dekor unsurları için de geçerlidir.

Taşları aynı veya birbirine yakın veya uyumlu renkte ve yapıda almada fayda vardır. Aksi taktirde kötü bir görüntü oluşturur.

Dış filtrenin giriş ve çıkış borularını da saklamak görselliği arttıracaktır. Aynı zamanda cam sileceği gibi nesneleri bitkilerin ve kayaların arkasına gizlemek veya kullanmadığınızda çıkartmak yine doğallık adına artı puandır.

Alacağınız canlıları almadan önce araştırmak ve ulaşabileceği boyları öğrenmek önemlidir. Aksi taktirde fotoğraftaki gibi büyüyen bir bitki yükselip diğerlerinin ışığını kesebilir. Bu yüzden nilüfer ve echinodorus blehleri gibi bitkileri alırken ışıklandırılma, bitki boyu ve akvaryum boyu iyi düşünülmelidir.

Kumsuz discus akvaryumları yerine dibe arkafon için yapılan strafor köpüklerden bir katman yapılıp bitkiler bufondan çıkarılan minik parçalara misina ile bağlanabilir. Hem güzel görüntü olur hem de kum olmadığından yine kolay dip çekilir. Hatta strafor şekillendirilerek discus için yumurtlama konisi bile yapılabilir.

Bitkilerden uzunlar arkaya kısalar orta ve öne dikilmelidir. Bu kuralın çiğneneceği ancak estetik sağlayan durumlar olabilir ama bunun bilinçli yapılması gereklidir. Bir bitki akvaryumunda yapılmayacak önemli bir şey "bir bitkiyi beğenir alıp bunu nereye koyayım" durumudur. Onun yerine "hımm, şuraya geniş yapraklı, orta boy, yeşilin açık tonlusu bir bitki gider. Bu şartları sağlayan hangi bitkiler var araştırayım" denmelidir.

Örneğin bu akvaryumu hiç bir şey eklemeden tamamen yer değiştirme ile 2-3 kat daha alımlı yapabiliriz. Anubiasların öne o şekilde dizilmesi kompozisyonu bozmuş, kırmızı ölü mercan yerine anubiaslar daha güzel giderdi. Isıtıcıyı bitkilerin arkasına saklamak görselliği çok değiştirirdi. Bitkiler kontrolsüz budanmış. Daha iyi bir budama ve seyreltme ile daha bütün görüntü elde edilebilirdi.

Kayaların akvaryumun derinliğini göstermesine güzel bir örnek. Eksikleri mevcut tabi. Taştan testiye geçiş doğal olmamış. Araya küçük parçalar konabilir testi iyice kapanabilirdi. Arkaplan tür ve akvaryumlarla uyumsuz, sol üste ve sağ arkadaki bitki kötü yerlere dikilmiş.

Ayrıca dalgıç, su değirmeni, nazar boncuğu, plastik deniz yıldızı gibi pek çok görsellik bozucu öğeyi de akvaryumlarımıza sokmamamız gerekir.
Para harcamadan aksine kayıbı engelleyerek akvaryum güzelleştirmek gerçekten kolay. Aldığımız çoğu şey boşuna. Bunun yanında akvaryumu güzelleştirmek için elimizde çoğu şey var sadece nerede ve nasıl kullanacağımızı veya kullanıp kullanmayacağımızı bilmemiz gerekiyor.

Kum ve kaya konusunda kontrast renkler kullanmak(örneğin; açık renk kayalarda koyu renk kum kullanmak ya da tersine koyu renk kayada açık renk kum kullanmak) daha iyi sonuç verecektir.

Akvaryum için 3D resimler de bulabilirsiniz. Akvaryumu daha derin gösterir ve sanki özel bir akvaryum görünümü alır.

[color=red]Örnek Akvaryum Resimleri[/color]

[img width=400 height=200]http://uyanangenclik.com/resimler/hayvan/balik/akvaryum/bitkiakvaryumu.jpg[/img]

[img width=400 height=200]http://uyanangenclik.com/resimler/hayvan/balik/akvaryum/ornekakvaryum.jpg[/img]

[img]http://uyanangenclik.com/resimler/hayvan/balik/akvaryum/ornek.jpg[/img]