İlahiyat 2. Sınıf - Hadis - Ünite 8 - Konu Anlatımı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *******
  • Join Date: Eki 2016
  • Yer: Hatay
  • 63863
  • +526/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner

- Şarkiyatçılar sömürgecilerin işgal ettikleri bölgeler ve buradaki halkların kültürlerini daha iyi tanımaları için veri sağlama vazifesini üstlenmişlerdir. İslam tarihi ve kültürü ile ilgili çeşitli çalışmaların yanı sıra Aloys Sprenger, Reinhart Dozy, William Muir gibi şarkiyatçılar Hz. Peygamber’in hayatını anlatan kitaplar yazmışlardır.


- Hadisleri sistemli bir şekilde konu edinmesi nedeniyle Batı da hadis çalışmalarının kurucusu kabul edilebilecek müsteşrik, Macar asıllı Ignaz Goldziher’dir.


- Goldziher le aynı dönemde yaşayan Hollandalı Müsteşrik Snouck Hurgronje de hadis kaynaklarının Hz Peygamber le ilişkisini görmezden gelir ve hadislerin ilk üç asırda İslam toplumunda hakim olan eğilimleri yansıttığını iddia eder.


- Müsteşriklerden birisi de Concoerdance projesi ile tanınan Hollandalı Arent Jan Wensinckt’tir.


- Schact a göre hadislerin geçerli bir kaynak kabul edilmesi hicri 100 yılından itibaren başlayan bir süreç içerisinde gerçekleşmiş bu süreç İmam Şafi ile ile zirveye ulaşmış, ondan sonra hadisler re’y karşısında tartışmasız üstünlüğü elde etmiştir.


- Hint alt kıtasındaki çağdaşlaşma hareketlerinin öncüleri arasında : Seyyid Ahmet han, Çerağ Ali, Emir Ali’yi saymak mümkündür. Yaklaşık aynı zaman diliminde mısır da ise Cemaleddin Efgani ve Muhammed Abduh benzer fikirlerin savunuculuğunu yapmaktaydılar.


- Çağdaşçı düşüncenin öncülüğünü Seyyid Ahmed Han yapmıştır.(Klasik metotlarla hadislerin sıhhatini tespitin imkansızlığı, klasik yöntemde metin tenkidine yer verilmediği, Sahihayn diye ifade edilen Buhari ve Müslim’in eserlerinin tümüyle sahih olmadığı gibi birkaç hususta genel ifadelerle geleneksel hadis usulünü eleştiren Ahmed Han sistemli bir tenkit geliştirmiş değildir.)


- Mısırda siyasi aktiviteleriyle tanınan Efgani ile dini ıslah düşüncesindeki derinliğiyle bilinen Abduh yenilikçi İslam düşüncesinin en meşhur simalarıdır.


- Fazlurrahman ise gerek Hint alt kıtasında gerekse Türkiye de çağdaşçı yaklaşımın öncülüğünü yapmıştır.


- Çağdaşçı yaklaşım yanlılarınca en güvenilir hadisler bile içtimai-siyasi olaylarla rivayetler arasında ilişki kurma gayretiyle uydurma kabul edilmiştir.


- Çağdaşçı yaklaşımda bulunanlar Değişim ilkesini benimsemişlerdir.