Karikatür Malzemeleri nelerdir?

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *******
  • Join Date: Eki 2016
  • Yer: Hatay
  • 63863
  • +526/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
Karikatür Malzemeleri nelerdir?
« : 16 Kasım 2016, 08:32:52 »
Karikatür çizmeyi istemek yetmiyor, planlı-programlı ve sürekli çalışmak zorundayız. Unutmayın; betonu delen damlanın gücü değil sürekliliğidir. Karikatür çizebilmek için önce gerekli malzemeleri edinmemiz gerekecek.

[b]Öncelikle edinmemiz gereken malzemeler: [/b]

1) TEKSİR KAĞIDI:
Bildiğimiz üçüncü hamur kağıt. Eskiz çalışmalarımızda, orijinal çizim öncesi taslak yapma ve esprileri çizme-karalama yapma çalışmalarımızda kullanacağız. En fazla kullanacağımız malzeme.

Eskiz Kağıdı, Çizimlerinizi tasarlarken ya da denemeleriniz için kullanacağınız malzemedir. Üçüncü hamur kağıt veya daha ayrıntılı çalışmalar için A4 fotokopi kağıdı (silip tekrar çimeye dayanıklı olması için) kullanabilirsiniz.

2) KURŞUN KALEM:
Yumuşak uçlu kurşun kalem kullanmanız eskiz ve deneme çizimleriniz için uygundur. Koyu siyahın güçlü, karanlık ya da çok ince çizgilerinden, grilere kadar bir dizi ton zenginliğine olanak tanırlar. Çeşit olarak karikatürde ; HB, H, 2B sıklıkla tercih edilir. HB, H, 2B, 3B, vb; çizimdeki tonu ve kalemin yumuşaklığını belirten tanımlardır. Farklılığını tablodan ve denemelerle anlayabilirsiniz.
Not: Tercihen ayrıntılı çizim eskizlerinde, uçlu kalemler de kullanabilirsiniz.

3) KURŞUN KALEM AÇACAĞI:
Klasik kurşun kalem kullanacaksak, kalemin ucunu açmak için bir açacağa ihtiyacımız var. Eğer, Uçlu Kalem kullanacaksak, kalem ucunun sık sık kırılmaması için 0,7-0,9 uçlar tercih edilmelidir.

4) SİLGİ:
Orta yumuşaklıkta silgi kullanacağız. Silginin en azından bir ucu sivri olursa dar alanlarda kullanmak daha rahat olur.
Silginiz yumuşak olmalı, iz bırakmamalı, silerken kağıda zarar vermemelidirler. Normal ya da vinil (vinyl) silgi kullanabilirsiniz. Vinil e yabancı olsak da aslında kırtasitelerde rahatlıkla bulunan ve hatta farkında olmadan aldığımız beyaz, elastikliği fazla, pürüzlüğü az olan silgilerdir. Kağıtlarınıza zarar vermeme ve iz bırakmama açısından tercihinizi bu yönde kullanmanızı öneririm. Ayrıntılı çizimlerde kalem silgi de kullanılması kolaylık sağlar.

5) RESİM KAĞIDI:
Orijinal çizimlerimizi resim kağıdı-kartonuna yapıyoruz. Resim kağıdının çinilerken kullanacağımız çini mürekkebini dağıtmayacak kalitede olması gerekir. Amatör çalışmalarımızda A-4 beyaz fotokopi kağıtlarını da kullanabiliriz.

Asıl çizimlerimiz için resim kağıdı (kartonu) kullanacağız. Çini ve boya kullanılırken; gramajı yüksek, dokulu kağıtlar kullanılmalı. Çünkü bunlar normal kağıtlara nazaran daha az pamuk içerdiğinden ve üzerleri sıvıyı emmeyecek şekilde olduğundan mürekkebi (su bazlı boyaları da) emmez, dağıtmaz ve zeminin üstünde tutar. Ayrıca sıvı ağarlıklı boyamada; ince kağıtlar, kabarır ve dalgalanır.

Başlangıç için bu malzemeler yeterli. Bu malzemelerin yanına yüreğimizi ve bileğimizi koyduğumuzda karikatür çizmek için kollarımızı sıvayabiliriz.

İlerideki derslerimizde tekrar başa dönmemek için ben diğer malzemelerden de bahsetmek istiyorum ama bunlara şu anda ihtiyacımız yok. Ancak karikatür çinileme aşamasına geldiğimizde ve sonrasında lazım olacak

6) TARAMA UCU:
Belki de her kırtasiye de bulmakta zorlanacağımız bir malzemedir. Ama karikatür için vazgeçilemez bir araçtır. Çünkü karikatür çizimi için en ideal araçtır. Divit gibi bir baş kısmı bir de sap kısmı vardır. Divitten farkı ucunun sivri olmasıdır. Tarama ucuyla yapılan çizimler, diğer malzemelerle yapılan çizimlere göre daha yumuşak ve çekicidir.

7) ÇİNİ MÜREKKEBİ:
Karikatür çiziminde kullanacağımız mürekkeptir.
Siyah çini mürekkebi piyasada çeşitli markalar adı altında satılmaktadır.
Kimi zaman Hint mürekkebi (Indian Ink) olarak da adlandırılan, desen için kullanılan siyah renkli mürekkeptir. Geniş bir fiyat aralığı vardır. Talens ve Winsor Newton öncü tercihlerdendir. Zira şellak içerir ve kuruduktan sonra su ile çözülmez. Kalem ya da fırça ile kullanılabilir. Başlangıç için isteyenler daha uygun fiyatlara sahip Monopol ya da Pelikan'ı tercih edebilirler.

[b]Mürekkepli Kalem: [/b]
Tarama ucu kullanmanın başlangıçta zor olması ve sürekli çizimlerde zaman kazanılması nedeniyle kimi çizerler mürekkepli kalemleri de tercih edebilmektedir (tarama ucunda vurgular, incelik kalınlık farkları varken; kalemde sabit çizgiler oluşacağı göz ardı edilmemelidir). Bunların arasında en sık kullanılanı mürekkep doldurmalı Rapido kalemlerdir. Diğer kalemlere nazaran pahalıdır ama kaliteli çizimler elde edebilirsiniz. Farklı uçlara sahiptir 0.3, 0.4 uçluları şimdilik uygun olabilir. Bunlar dışında ; tek kullanımlık Rapido , Noki, Artline, Stabilo Point88 ve hatta CD-marker (cd ler için kullanılan kalemler) gibi kalemleri de kimi çizerler kullanmaktadır. Bu kullanımlar çizerin tercihine bağlıdır. Ama dikkat edilmelidir ki, kağıt seçiminde olduğu gibi kalem seçiminde de kalite düştükçe mürekkep dağılması, parlaklığın azlığı, kağıdın zarar görmesi gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Zamanla size en uygun araçları tanıyacaksınız.

8) BEYAZ ÇİNİ MÜREKKEP-BEYAZ GUAJ BOYA YA DA SIVI DAKTİLO SİLGİSİ:
Çinileme esnasında istenmeyen yanlış-hatalı çinileme yapılabilir.
Hatalı kısımları kapatmakta bunları kullanabiliriz.

9) BOYALAR:
Renkli karikatür çalışmalarında gereklidir. Tercihe göre kuru, sulu, guaj, pastel, yağlı vb. boyalar ayrı ayrı yada birkaçı bir arada kullanılabilir.

10) FIRÇALAR:
Karikatürde siyah alanların boyanmasında, tonlama yapılacak bölgelerde ve renkli karikatürlerin boyanmasında kullanacağımız malzemelerdir. 3 ve 6 numaralı fırçalar yeterli olacaktır.

11) GRETUAR YADA MAKET BIÇAĞI:
Resim kartonunu kullanıp ebadına uygun kesmede, hatalı çizimde kazıma yapmada, tram yapıştırmada vb. amaçlarda kullanılır.

12) CETVEL-GÖNYE:
Karikatür çerçevesi çizmede-ölçümlendirmede, karikatür çerçevesini büyütmek ve küçültmekte kullanılır.

13) ALTLIK:
Atölye dışı, dış mekandaki çalışmalarda, masasız ortamlarda çizim yapmak için kullanılan pratik bir araçtır. Kontrplak, ince suntadan vb. elde edilen yaklaşık; 35-45 cm. ebatlarında bir malzemedir. Kartonu bu altlığa tutturmak için 3-4 adet de kıskaca ihtiyacımız olacak.

14) DAKSİL:
Çinileme hatalarını kapatmak için kullanılabilir. En ucuz yöntemlerden biridir. İstenirse aynı işi beyaz çini mürekkebi ya da beyaz guaj boyoyla da yapabilirsiniz.

[b]Teknolojik Malzemeler: [/b]
Günümüz teknolojisi, karikatürü de etkilemiş. Birçok bilgisayar parçasını çizerlerimize sunmuştur.
Kısaca tanıyacak olursak;

Tarayıcı (Scanner):
Çizimlerinizi bilgisayar ortamına aktarıp kaydeder, istenirse bu sayede üzerinde değişikliğe de gidebilirsiniz.

Tablet:
Bilgisayara bağlanan bir yüzey ve kalem şeklinde bir fare ile doğrudan bilgisayar ortamında çizim yapabildiğimiz alettir. Bilhassa zaman kazanmak için kullanışlıdır.

Programlar:
Bilgisayar ortamına aktardığınız çizimler üzerinde, boyut değişikliği, renklendirme, düzeltme yapacağınız programlar mevcuttur. Photoshop, Paintshop, Paint vs.

Yeni başlayan arkadaşlarımızın, bir dahi dersimize kadar; eskiz kağıdı, silgi, resim kağıdı, kalem, kalemtraş, tarama ucu ve çini mürekkebini hazır etmelerini tavsiye ederim.
Birkaç basit deneme, bilhassa tarama ucuyla pratik yapabilirsiniz.
Diğer dersimizde temel karikatür aşamalarına geçeceğiz. Yani çizmeye başlıyoruz.