Gönderen Konu: Genel Pratik Bilgiler  (Okunma sayısı 21814 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #20 : 04 Mart 2009, 00:16:29 »
Fasulyeden yararlanın:
Kuru fasulye haşladığınız zaman, suyunu dökmeyin. Haşlama suyunu bir kabın içinde soğuyuncaya kadar bir süre bekletin. Soğuduktan sonra ise bitkilerinizi sulayın. Bitkileriniz için son derece yararlı ve sağlıklı olduğunu göreceksiniz.


Fındık Kabukları:
Fındık hem çok besleyici hem de keyifle yenen bir meyvedir. Fakat, fındığın içi kadar dışı da çok faydalıdır. Fındık kabuklarını atmayıp, bitkilerinizin saksılarına yerleştirin. Bu kabuklar bitkilerin toprağını besler ve çiçeklerinizin çok daha güzel görünmesini sağlar.


Fırında patates:
Patatesleri fırında pişirmeye karar verdiğiniz zaman, pişmesinin çok uzun süreceğini düşünebilirsiniz. Patatesleri fırına atmadan 20 dakika süreyle kaynar su içinde bırakın. Yumuşayınca fırına verin. Göreceksiniz patatesler daha kolay pişecektir.


Gazoz yerine:
Çocuklar gazozu, özellikle de meyveli gazozu çok severler. Çok tüketildiğinde çocuklar için zararlı olabilen bu içecekler yerine, portakal suyu hazırlayıp içine biraz maden suyu ilave ederseniz, gazoz istemekten vazgeçebilirler. Çocuklara, böylece sağlıklı bir içecek sunmuş olursunuz.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #21 : 04 Mart 2009, 00:17:07 »
Fırınları temizlerken:
Fırında yemek pişirirken içine dökülen yağ ve sosları kuruyunca temizlemek çok zor olur. Bunun için, yemek piştikten sonra fırına bir kap içinde su koyup kaynatın. Suyun buharı kurumuş yağ ve sos lekelerini yumuşatır. Siz de kolayca temizlersiniz.

Gliserinli buzdolabı:
Buzdolabını buzlardan arındırmak oldukça zor bir iştir. Bunu kolaylaştırmanın yolu ise, buzdolabınız buzlarını erittikten sonra iç kısımlarına biraz gliserin sürün. Bir daha buz erittiğiniz zaman, buzlar yağlı zemin üzerinden kayacaktır. Böylece sizde işinizi daha çabuk bitirmiş olacaksınız.

Güzel kokulu mutfaklar:
Bazen yemek kokularıyla sarılıp, nefes alınamayacak duruma gelen mutfağınızın güzel kokmasını ister misiniz? Bunun için, kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku  mutfağınıza yayılır.

Halılarınızın rengini koruyun:
Salondaki halılarınızın rengi gittikçe soluyor ve üzerini toz kaplıyorsa, 1 kova suyun içine 1 fincan gaz koyun. Bu gazlı suyla sildiğinizde halılarınız hem dezenfekte olur, hem de temizlenir. Tabii rengi de ilk alındığı gibi canlı ve parlak olur.

Haşlanmış yumurtaları soyarken:
Kahvaltıların en önemli besinlerinden biridir yumurta. Özellikle haşlanmış yumurta, gün boyu tokluk sağlar. Fakat, yumurtaları soymak bazen zor olur. Eğer, yumurtaları soyarken suyuna 1 çay kaşığı tuz atarsanız beyazına zarar vermeden çok daha kolay soyabilirsiniz.

Havuç temizlenmesi:
Havuç salatasından hoşlanıyorsanız sirke yerine limon suyu kullanırsanız daha lezzetli olur. Havuç kabuğunu soymak sıkıcı bir iştir, üstelik parmaklarınızı da boyar. Yapışkan, sarı tabakanın oluşmasına yol açar. Oysa, bu işi kurulama bezi ve biraz tuzla kolayca halledebilirsiniz. Kabuklarını temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üztüne sıralayın ve üzerlerine bolca tuz dökün. Hepsini birbirine sürtün. Böylece havuçların kabuk kısımları kalkacağından, suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Pişmesi, Havuçları pişirirken suyuna bir tutam pudra şekeri atarsanız çok daha lezzetli olmasını sağlarsınız.


Hazmı kolaylaştırmak için:
Çiğ lahana yemek hazmı kolaylaştırır. Çocuklara aç karnına yedirilen lahana ise bağırsak kurtlarının oluşmasını engeller.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #22 : 04 Mart 2009, 00:17:52 »
Huni yoksa:
Pek ihtiyacınız yokmuş gibi görünen, ama işiniz düştüğü zaman da yokluğu sizi epey zorlayan eşyalar vardır. İşte "Huni" de bunlardan biridir. Eğer ani bir şekilde huniye ihtiyacınız olursa, telaşlanmayın. Plastik bir şişeyi ortadan ikiye kesin. Üst kısmını ters çevirip, huni olarak kullanın...

Izgara etin sertleşmemesi için:
Fırında et yaparken, fırını iyice ısıtın. Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dakika sonra ısıyı düşürün. Böylece et sertleşmez.

İyi kahve nasıl anlaşılır?
Bunun için, soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve boşaltın. İyi kahvenin tozu suyun yüzünde bulunur ve çok az renk verir. İçinde yabancı madde bulunan kahve ise hemen dibe çöker ve suyu boyar.

Kirli mutfak tezgahları:
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #23 : 04 Mart 2009, 00:18:21 »
Patates kızartması:
Patates nemli bir sebzedir. Bunun için, kızartmadan önce mutlaka kurulamak gerekir. aksi taktirde patatesteki su, yiyeceklerde köpürmelere neden olur. Fazla nem yağın sıcaklığını düşürdüğü için, patetes yağı çok fazla emer. Bu nedenle tadı bozulur ve çok ağır olur.

Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız:
Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız firına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.

Yemeğin dibi tutarsa:
Eğer özene bezene hazırladığınız yemeğin dibi tutarsa, sakın çöpe atmayın. Lavabonun içini soğuk suyla doldurun. Sıcak tencereyi kapağını açmadan suya koyup, 15 dakika bekletin. Daha sonra yemeği başka bir tencereye alın. Soğuk su yemeğin yanık tadını alacaktır.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #24 : 04 Mart 2009, 00:18:46 »
Yemeğin taşmaması için:
Kaynamakta olan yemeğin suyu taşınca hem fırın hem de tencere kirlenir. Bunu önlemek için tencerenin ağzına bir miktar zeytinyağı sürün. Kaynayan yemek suyu taşmayacaktır.

Yemeklerdeki yağ:
Pişirilerek yenen taze sebze ve otlara bol sıvı yağ koyabilirsiniz. Bunlar yağı emerler. Fakat konserve sebzelerin yağ içinde yüzmemesine dikkat edin. Çünkü konserve sebzelerin emme gücü daha azdır. Yağı fazla emmemesi yemeğin kötü görünmesine neden olur. 

Yemeklerin lezzetli olması için:
Yemeklerin değişik bir tada ve kokuya sahip olması için, sıvı yağın bulunduğu şişenin içine güzel kokulu otlar ilave edin. Otlar şişe içinde durdukça kokusu yağa geçecek ve böylece yemekleriniz hem çok daha lezzetli olacak, hem de daha güzel kokacaktır.

 

Voiser