Uyanan Gençlik

6. Sınıf Fen ve Teknoloji I. Dönem 1.Yazılı Soruları ve Cevapları (7)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay
A.) Aşağıda verilen ifadeler doğru ise "D", yanlış ise "Y" yazınız.
1. Çizgili kaslar isteğimiz doğrultusunda çalışır. (    )
2. Uyluk kemiği, kaval kemiği ve baldır kemiği vücudumuzdaki yassı kemiklerdir. (    )
3. Kaslar, kemiklerle birlikte hareketi sağlarlar. (    )
4. Kemik zarı, kemiğin enine büyümesini sağlar.  (    )
5. Kemiğin en sağlam ve dayanıklı olan kısmı süngerimsi kemik dokusudur.  (    )
6. Eklemler, oynar eklemler ve oynamaz eklemler olmak üzere iki çeşittir.  (    )
7. Eklemler kemiklerin birleştikleri yerde bulunur  (    )
8. İskeleti sararak, vücuda asıl şeklini veren dokuya kıkırdak denir.  (    )
9. Kırmızı kemik iliği kan hücrelerinin üretilmesini sağlar.  (    )
10. El, ayak, kol ve bacaklarda bulunan kemikler uzun kemiklerdir.  (    )

B.) BOŞLUK DOLDURMA SORULARI
alveol, alma, yutak, verme, solunum sistemi, bronşçuklar, burun, Diyafram, bronşlar, soluk verme
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, yukarıda verilen sözcükler ile tamamlayınız.
1. Soluk  _______ sırasında diyafram kası gevşeyerek kubbeleşir.
2. __________ solunum sisteminin görevini yapmasına yardımcı olur.
3. Alınan havanın nemlenmesini ve tozlardan temizlenmesini sağlayan organımız __________ dur.
4. Soluk _________ sırasında göğüs boşluğu genişler.
5. Havadaki gerekli gazları hücrelere ulaştırmak ve atık gazları vücut dışına atmak için bir araya gelmiş sisteme ______________ denir.
6. Soluk borusu alt kısımda ikiye ayrılarak _________ı oluşturur.
7. Akciğerlerde bulunan kirli havanın vücut dışına atılmasına _______________ denir.
8. Bronşçukların ucunda üzüm salkımına benzeyen hava keselerine ___________ (hava kesecikleri) denir.
9. Bronşlar akciğer içerisinde sürekli incelen bir çok kola ayrılarak _____________ ı oluşturur.
10. Solunan havanın soluk borusuna; yutulan lokmaların yemek borusuna geçmesini sağlayan solunum organımız ___________ tır.

C.) 1.) Aşağıdaki organellerden hangisi hücrenin enerji ihtiyacını karşılamakla görevlidir?
A) Lizozom    B) Mitokondri     C) Ribozom    D) Golgi

2.) Hücrenin yapısında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Sitoplazma       B) Kapsül        C) Çekirdek      D) Hücre zarı

3.) Hangi seçenekteki organellerin hepsi hem kelebekte hem de bezelye hücrelerinde ortak bulunur?
A) Ribozom – Mitokodri - Koful
C) Ribozom - Lizozom - Sentrozom
B) Koful - Sentrozom - Kloroplast
D) Golgi cisimciği - Ribozom - Kloroplast

4.) Hücre duvarı bulunan bir hücrede aşağıdaki organellerden hangisi bulunmaz?
A) kloroplast    B) hücre zarı     C) sentrozom      D) çekirdek

5.) Mikroskopta bir hücreyi inceleyen Ferhat, incelediği hücrede çok sayıda ve küçük kofullar ile karsılaşmıştır. Buna göre Ferhat aynı hücrede aşağıdakilerden hangisini gözlemleyemez?
A) Hücre çeperi        B) Mitokondri        C) Çekirdek         D) Sentrozom

6.) Hücrede geri dönüşümü sağlayan organel aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mitokondri     B) Çekirdek      C) Kloroplast     D) Lizozom

7.) Aşağıdakilerden hangisi fasulye bitkisinde bulunmaz?
A) Kloroplast      B) Sentrozom      C) Plastidler      D) Hücre duvarı

8.) Aşağıdaki esleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) mitokondri » bitki ve hayvan hücresi
B) ribozom » tüm hücreler
C) kloroplast » hayvan hücresi
D) koful » bitki ve hayvan hücresi

9.) Hücrelerin kendine özgü organelleri üretebilmesi içingereken bilgiler aşağıdakilerden hangisinde bulunur?
A) Lizozom   B) DNA     C) Sentriyol     D) Hücre zarı

10.) Aşağıdakilerden hangisi bitki hücresinde bulunmaz?
A) Sentrozom        B) Ribozom      C) Mitokondri      D) Koful

CEVAPLAR:
A.)
1. DOĞRU
2. YANLIŞ
3. DOĞRU
4. DOĞRU
5. YANLIŞ
6. YANLIŞ
7. DOĞRU
8. YANLIŞ
9. DOĞRU
10. DOĞRU

B.)
1. verme
2. Diyafram
3. burun
4. alma
5. solunum sistemi
6. bronşlar
7. soluk verme
8. alveol
9. bronşçuklar
10. yutak

C.)
1. B
2. B
3. A
4. C
5. A
6. D
7. B
8. C
9. B
10. A

 

Benzer Konular