Gönderen Konu: Genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında araştırma  (Okunma sayısı 2802 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • Fedakar üye
  • ******
  • İleti: 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
Genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle kalıtımsal değişikliğe uğrattığı organizmalara denir. G.D.O. (genetiği değiştirilmiş organizmalar) kısaltılmış adıyla ifade edilmektedir.

Bu teknikler; rekombinant DNA ya da "rekombinant DNA teknolojisi" olarak bilinirler.
Rekombinant DNA teknolojisi sayesinde DNA molekülleri tüpte yani canlı organizmanın ya da hücrenin dışında, yeni bir tür yaratmak üzere bir molekül içinde bir araya getirilebilmektedir. Bu DNA da bir organizmaya aktarıldığında değiştirilmiş özellikleri ya da kendine özgü özellikleri olan bir canlının ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

[b]İnsan sağlığı açısından olumlu etkileri:[/b]
- Bu ürünlerin gelecekte açlığa çare olacağı söyleniyor çünkü verimi arttırıyor.
- Böceklere ve hastalıklara karşı daha dayanıklı ürünler elde ediliyor.
- Böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltıyor.
- Bazı hastalıkların önceden teşhis edilerek önlenmesinde, kişiye özel ilaç ve tedavi yöntemleri geliştirilebilmesinde önemli gelişmeler sağlıyor.
-  Koyuna bir insan geni aktarılarak, koyun sütünde bir insan proteinin bulunması sağlanmıştır.
- Sazan balığı gibi bazı canlıların daha hızlı büyümesi sağlanabilmektedir.
- Gen aktarımı yoluyla şimdiye dek yeryüzünde ilk kez meydana gelen yüzlerce yaratık meydana getirilmiştir.

[b]İnsan sağlığı açısından olumsuz etkileri:[/b]
- Daha bol miktarda ürün elde edilmesi mümkün ancak büyük şirketler küçük çiftçilerin iflasına neden olabilir. Çünkü bunların tohumları daha pahalıdır.
- Kimyasal ilaçlara dayanıklı genetiği değiştirilmiş ürünler bir sonraki yıl da çıkabilir. Ve kültürel olarak kontrol edilmeleri zor olabilir.
- Böcekler (örneğin böcek ilaçlarına dayanıklı) genetiği değiştirilmiş bir organizmadaki genlere karşı bağışıklık kazanabilirler. (örneğin Bt içeren pamuk)
- Genetiği değiştirilmiş bitkiler toprak içinde bulunan doğal canlı yaşama zarar verebilir, böylece besin döngüsünü sona erdirebilir.
- GDO'lu ürünler yeterli kadar besleyici olmayabilir ve hazmı zor olabilir.
- Çeşitli devletlerin denetimindeki bilimciler gen aktarımı yoluyla şimdiye dek yeryüzünde ilk kez meydana gelen yüzlerce yaratık meydana getirmişlerdir. Dolayısıyla istenmeden de olsa, insan türünü yok edecek bir mikroorganizma ya da bir türün yaratılmasına yol açılabilir.

 

Voiser