8. Sınıf Fen ve Teknoloji - 1. Dönem 1. Yazılı Soruları 1 (2016-2017)

  • 0 replies
  • 671 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay



1, Aşağıdakilerden hangisinin yapısında DNA molekülü bulunur?
A) Kromatit        B) Çekirdek zarı      C) Hücre zarı      D) Hücre çeperi

2, 600 Nükleotidden meydana gelen DNA zincirinde, 200 timin olduğuna, sitozinin sayısı ne olmalıdır?
A) 50      B) 100      C) 200      D) 250

3, Aşağıdakilerden hangisi DNA ‘ nın özelliği değildir?
A) Çift sarmallı olma                B) Adeninin bazı bulundurma
C) Sitoplazmada bulunma      D) Deoksiriboz şekeri bulundurma

4, Aşağıdakilerden hangisi nükleotid çeşididir?  I. Adenin    II. Urasil     III. Timin
A) Yalnız I                  B) I – II              C) II – III             D) I - III

5, Aşağıdakilerden hangisi organik baz değildir?
A) Timin                    B) Sitozin                      C) Adenin                   D) Fosfat

6, DNA'nın yapısındaki organik bazların eşlenmesi hangisinde doğru verilmiştir?
A) A - C                 B) A - G                          C) A - T                     D) T - G

7, DNA'nın her canlıda farklı bilgiler taşımasının sebebi nedir?
A) Çekirdekte bulunması.       B) Fosfatın dizilişi.           C) Şekerlerin dizilişi.        D) Nükleotidlerin dizilişi.

8, I. Gen      II. Kromozom      III. DNA
Bu birimlerin küçükten büyüğe doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) I - III - II            B) I - II - III          C) II - III - I             D) II - I - III

9, Aşağıdakilerden hangisi mitoz bölünmenin özelliklerinden biri değildir?
A) Büyüme, gelişme için gereklidir.                   B) Kromozom sayısı yarıya iner.
C) Vücut hücrelerinde görülür.                         D) Bir hücreden iki yavru hücre oluşur.

10, DNA'nın kendini eşlemesi, mitoz bölünmenin hangi evresinde başlar?
A) 3.Evre            B) 2.Evre               C) Hazırlık evresi               D) 4.Evre

11, Mitoz bölünme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Vücut hücrelerinde gerçekleşir.                         
B) Yavru hücreler birbirinin tamamen aynısıdır.
C) Yavru hücrelerin kromozom sayısı yarıya iner   
D) 2n kromozomlu ana hücreden 2n kromozomlu iki yavru hücre oluşur.

12. Aşağıdaki dönemlerden hangisinde mitoz bölünme az görülür?
A) Çocuklar          B) Yaşlılık               C) Ergenlik              D) Bebeklik

13. Bir DNA molekülünde Adenin sayısı, Guanin sayısını 2 katı kadardır. Bu moleküldeki toplam nükleotit sayısı ise 6000 ise, Timin sayısı kaçtır?
A) 1000               B) 2000                 C) 6000               D) 500



CEVAP ANAHTARI AÇ / KAPA 


1. A
2. B
adenin = timin  ve guanin = sitozin   ve soruda verilen 600 nükleotit zinciri
200 Timin = 200 Adenin     ikisni toplamı: 400
600- 400 = 200 (Guanin + Sitozin) buna göre Sitozin sayısı : 200 : 2 = 100
yani 100 guanin = 100 sitozin olur.  CEVAP = 100
3. C
4. D
5. D
6. C
7. D
8. A
9. B
10. C
11. C
12. B
13. B
Guanin = Sitozin sayısı = x dersek 
soruya göre 2 katı olacağından  Timin sayısı = Adenin sayısı = 2X olur.
Timin + Adenin + Guanin + Sitozin = Toplam Nükleotit Sayısı olduğuna göre:
2x+2x+x+x = 6000 ise 6x =6000  ve x=1000
                                              Timin = 2X = 1000 . 2 = 2000 olur.


 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
759 views
Son İleti 10 Ağustos 2016, 18:01:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
489 views
Son İleti 19 Ekim 2016, 11:03:18
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1236 views
Son İleti 01 Kasım 2016, 10:38:50
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
802 views
Son İleti 01 Kasım 2016, 12:06:53
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1061 views
Son İleti 01 Kasım 2016, 13:03:40
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1048 views
Son İleti 02 Kasım 2016, 15:00:54
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
760 views
Son İleti 02 Kasım 2016, 15:10:48
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
854 views
Son İleti 02 Kasım 2016, 15:16:13
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
769 views
Son İleti 02 Kasım 2016, 15:40:26
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1020 views
Son İleti 30 Aralık 2016, 15:32:43
Gönderen: Uyanan Gençlik