7.Sınıf Türkçe - Düşünceyi Geliştirme Yolları - Konu Testi

  • 0 replies
  • 6751 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay



1.  Karadeniz Bölgesi’nde yaşayanlar hem mavinin hem de yeşilin her tonuna sahipler. Dağlarında yeşilin en
yeşili, denizlerinde mavinin en mavisi... Tertemiz havası sağlık kokuyor. Karpuz çatlatan suyundan içip de
hâlâ içinizin serinlememesi mümkün değil.
Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
A) Tanımlama         B) Tanık gösterme        C) Betimleme           D) Benzetme

2.  Kuş uzmanlarına göre posta güvercinleri yuvalarından uzaklara pek uçmaz. Ama yuvasından uzaklara götürülürse yuvasını bulabilmek için uzun mesafeler uçabilir.
Göçmen kuşlar, uçma konusunda posta güvercinlerinden daha yeteneklidir. Mevsimsel göçleri esnasında
posta güvercinlerinin en az on katı yol alabilir.
Bu parçada yararlanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tanımlama        B) Betimleme           C) Benzetme              D) Karşılaştırma

3.  Tükettiğimiz besinlerin karakterimizi ve beyin işlevlerimizi etkileyebileceği, son yıllarda birçok araştırmanın
konusu oldu. En çok araştırılan konu ise karbonhidratlar. Karbonhidratlar; meyve, tatlı, dondurma gibi
gıdalarda görülen şekerlerden ve makarna, tahıllar gibi besinlerde görülen nişastadan oluşuyor.
Bu parçanın dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Nesnel anlatıma başvurulmuştur.
B) Deyimlerden yararlanılmıştır.
C) İkilemelere yer verilmiştir.
D) Bildirme kiplerinden gelecek zaman kullanılmıştır.

4.  Ülkemizde her yıl ortalama 20.000 hektar orman, yanarak zarar görmekte, bunun sonucunda iklimler ve doğal denge bozulmaktadır. Bu bozulmayla birlikte telafisi imkânsız zararlar ortaya çıkıyor. İşin üzücü tarafı ise
orman yangınlarının %99’una insanların neden olması.
Bu parçanın anlatımında aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurulmuştur?
A) Örnekleme
B) Sayısal verilerden yararlanma
C) Tanık gösterme
D) Benzetme

5.  Aşağıdakilerin hangisinde anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır?
A) Eve gelen misafirlerin kötü bir yolculuk geçirdiklerini anladı. Onları daha fazla oyalamak istemedi, yatacakları odayı hemen hazırladı.
B) Güreşçilerin er meydanına çıkmasıyla kalabalığın coşkusu bir kat daha arttı. Artık herkes müsabakaların başlamasını sabırsızlıkla bekliyordu.
C) Eline telefonunu aldı ve bütün arkadaşlarını tek tek aramaya başladı. Düğün haberini bütün sevdikleriyle paylaşmak istiyordu.
D) Yardımsever insanları gördükçe hayata daha olumlu bakmaya başladım. İyi insanların tükenmediğini görmek içimdeki filizleri yeniden canlandırdı.

6.  Dışarıda bulutlu bir hava vardı. Kargalar, kederli bağrışmalarıyla bulutlu havanın donuk hüznünü daha beter artırıyordu. Mor dağlar gittikçe koyulaşıyor, gittikçe kararıyordu. Yamaçlardaki dağınık gölgeler, kuşsuz rmanlar, hıçkıran dereler, kaçan yollar, ıssız korular sanki korkunç bir fırtınanın gürlemesini bekliyordu.
Bu metnin dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Benzetmeden yararlanılmıştır.
B) Betimlemeye başvurulmuştur.
C) Anlatım üçüncü kişi ağzından yapılmıştır.
D) Kişileştirmeden yararlanılmıştır.

7.  Meral, eline otomobil lastiği geçirmiş, onunla dalgaların üstünde tutunmaya çalışıyordu. Ben de tutunmuştum
lastiğe. Denizin salıncağında sallanıyorduk. Bir yandan da konuşuyorduk. Kıyıda sıralanan yazlık evlerin tüm
çocukları kıyıdaydı. Evlerin konukları ve çocukları gün gün değişirdi. Farklı şehirlerden gelen bu insanlar bir
süre bizim aramıza katılır, bir iki hafta sonra giderlerdi. Onların yerine başkaları gelirdi.
Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Olay yazısından alınmıştır.
B) Örneklemeden yararlanılmıştır.
C) İkileme kullanılmıştır.
D) I. kişi ağzından anlatılmıştır.

8.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım üçüncü kişi ağzıyla yapılmamıştır?
A) Kar yağışı etkisini artırdıkça aracın hızını biraz daha azalttım. Zaman ilerledikçe hiçbir şey görünmemeye başladı.
B) Cebinde kalan son bozuklukları çıkarıp karşısındaki adama uzattı. Gönlü zengindi ama cebindekiler cimri davranıyordu.
C) Etrafından gelen alaycı gülmelere aldırmadan düştüğü yerden kalkıp sakin adımlarla yoluna devam etti.
D) En büyük korkusu kapalı alanda kalmaktı. Sonunda korktuğu başına gelmişti. Ne yapacağını şaşırdı.
Kalbi küt küt atmaya başladı.

9. Nevzat Bey, artık hayatla barışık yaşamayı öğrendiği için şakaklarındaki beyazlaşan saçlara üzülmüyordu.
Ayna, onun en yakın arkadaşı gibiydi. Hatta bazen Nevzat Bey’e bir şeyler fısıldıyordu.
Her hafta sonu eski bisikletine biner, yağmur çamur demeden kendini kırlara atardı. Ona göre kırlar, dün-
yadaki tek huzur kaynağıydı. Ağaçlar onun dertlerini dinler, sırlarını kilitli bir sandık gibi saklardı.
Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak yönlerinden biri değildir?
A) Üçüncü kişi ağzından anlatılmaları
B) Benzetmeden yararlanılması
C) Bilgi vermek için yazılmaları
D) Kişileştirme yapılması

10.  Hasan saatlerdir yürüyordu. Yürüdü yürüdü... Yürüdüğü yolda izler gittikçe karışıyordu. Hava kararmak
üzereydi. Gözlerini kaldırdı, ileriye baktı. Yolun dönemecinde küçük bir tepenin önüne gelmişti. Dönemecin
karşısında iki üç çınar ağacı ile bir çeşme vardı. Durmadı, yürüdü. Bu tepenin eteğini dönünce sarp bir yokuş gördü. ‟Buradan çıkamam.” diye düşündü. Hemen çömeldi ve dinlenmeye karar verdi.
Bu parçada anlatılan olay, aşağıdaki zaman dilimlerinin hangisinde gerçekleşmiştir?
A) Sabah     B) Akşamüstü          C) Öğle             D) Gece

11.  Annesinin dokunaklı sözlerinden, akıttığı yaşlardan Gündüz Alp’in yüreği parçalandı. Ne desin, ne söylesin
bilemedi. Konuşmak istedi, konuşamadı. Bir kelam dahi edemedi. Başını öne eğdi. Gözlerini yerdeki kilimin desenine kilitledi. Çadırdan dışarı da çıkamadı.
Bu parçada aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisi yoktur?
A) Kişi           B) Olay             C) Zaman          D) Yer

12.  Tarihî yerlerin korunması konusunda gerekli hassasiyeti gösteremiyoruz. Değerbilmez bir şekilde bu alanları çöplüğe çeviriyor, buraların tarihî dokusuna zarar veriyoruz. Sümela Manastırı bunlardan biri. İnsanların orada bulunan mozaiklerin üzerine isimlerini kazımaları, değerbilmezliğimizin somut bir göstergesidir.
Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
A) Tanımlama          B) Karşılaştırma           C) Tanık gösterme            D) Örnekleme


CEVAPLAR:
1. C
2. D
3. A
4. B
5. D
6. A
7. B
8. A
9. C
10. B
11. C
12. D

KAYNAK: Linkleri gorebilmeniz icin izniniz yok! Uye ol veya Giris yap

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
1 replies
1955 views
Son İleti 16 Aralık 2008, 15:54:29
Gönderen: Black_house
3 replies
2641 views
Son İleti 27 Şubat 2010, 20:06:21
Gönderen: sult@n
0 replies
1540 views
Son İleti 27 Şubat 2014, 15:31:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2198 views
Son İleti 19 Şubat 2015, 14:41:07
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1336 views
Son İleti 19 Şubat 2015, 14:49:10
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
3490 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 08:49:47
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
3528 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 09:00:03
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1516 views
Son İleti 01 Mayıs 2016, 18:32:28
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
3977 views
Son İleti 02 Temmuz 2016, 10:28:42
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
553 views
Son İleti 05 Temmuz 2017, 10:01:53
Gönderen: Uyanan Gençlik