6. Sınıf Fen ve Teknoloji I. Dönem 1.Yazılı Soruları ve Cevapları (4)

  • 0 replies
  • 950 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay



A ) BOŞLUK DOLDURMA SORULARI
alveol, alma, yutak, verme, solunum sistemi, bronşçuklar, burun, Diyafram, bronşlar, soluk verme

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, yukarıda verilen sözcükler ile tamamlayınız. Boşluğa gelmesi gereken sözcüğü öğrenmek için kutucukların yanındaki soru işaretine tıklayınız.
1. Soluk-----------  sırasında diyafram kası gevşeyerek kubbeleşir.
2. ----------- solunum sisteminin görevini yapmasına yardımcı olur.
3. Alınan havanın nemlenmesini ve tozlardan temizlenmesini sağlayan organımız ----------- dur.
4. Soluk -------  sırasında göğüs boşluğu genişler.
5. Havadaki gerekli gazları hücrelere ulaştırmak ve atık gazları vücut dışına atmak için bir araya gelmiş sisteme ---------- denir.
6. Soluk borusu alt kısımda ikiye ayrılarak ı --------- oluşturur.
7. Akciğerlerde bulunan kirli havanın vücut dışına atılmasına ------------ denir.
8. Bronşçukların ucunda üzüm salkımına benzeyen hava keselerine (hava kesecikleri) -------- denir.
9. Bronşlar akciğer içerisinde sürekli incelen bir çok kola ayrılarak--------  ı oluşturur.
10. Solunan havanın soluk borusuna; yutulan lokmaların yemek borusuna geçmesini sağlayan solunum organımız --------- tır.

B) DOĞRU & YANLIŞ SORULARI
Aşağıda verilen ifadeler doğru ise "D", yanlış ise "Y" butonuna tıklayınız.
1. (    )Diyafram, soluk alıp vermemizde yardımcı olan kaslı bir yapıdır.
2. (    ) Ses tellerimiz yutak içerisinde bulunur.
3. (    ) Dışarıdan aldığımız hava burnumuzda nemlendirilir ve ısıtılır.
4. (    ) Soluk alma sırasında akciğer hacmi azalır.
5. (    ) Alveoller, kılcal damarlar ile gaz alış verişinin yapıldığı yerlerdir.
6. (    ) Sigara kullanımı solunum sistemimizin sağlığına zarar verir.
7. (    ) Soluk alıp verme sırasında kaburga kasları görev almaz.
8. (    ) Soluk verme sırasında diyafram kası kasılarak düzleşir.
9. (    ) Soluk borusu, kıkırdak halkaların üst üste gelmesiyle meydana gelmiştir.
10. (    )Soluk alma sırasında diyafram kası gevşer ve kubbeleşir.

C) Test Soruları
1.) Aşağıdakilerden hangisi solunum sistemi organlarından değildir?
A) Soluk borusu
B) Mide
C) Gırtlak
D) Akciğerler

2.) Akciğerler de gaz alış-verişi nerede gerçekleşir?
A) Bronşluklarda
B) Bronşlarda
C) Alveollerde
D) Soluk borusunda

3.) Aşağıdakilerden hangisi soluk alıp vermeyi hızlandırmaz?
A) Dağa tırmanmak
B) Paraşütle uçaktan atlamak
C) Akşam saat 22.30'da uyumak
D) Koşmak

4.) Aşağıdakilerden hangisi akciğerin solunum organı olmasının insana sağladığı yararlardan değildir?
A) Boşaltıma yardımcı bir organdır.
B) Dolaşım sistemine yardımcı bir organdır.
C) Karbondioksitin vücuttan dışarı atılmasını sağlar.
D) Besinlerin sindirilmesine yardımcı bir organdır.

5. Aşağıdakilerden hangisi, soluk alma sırasında gerçekleşmez?
A) Akciğerlerin daralması
B) Diyaframın düzleşmesi
C) Kaburgalar arasındaki kasların kasılması
D) Göğüs boşluğunun genişlemesi

6. Aşağıdakilerin hangisinde solunum sistemindeki yapılar yutaktan başlayarak doğru sıralanmıştır?
A) Soluk borusu - Bronş - Bronşçuk
B) Bronş - Alveol - Bronşçuk
C) Bronşçuk - Bronş - Alveol
D) Soluk borusu - Alveol - Bronş

7. Burnun solunumla ilgili görevlerine;
I. Kuru havanın nemlendirilmesi
II. Serin havanın ısıtılması
II. Havadaki tozların tutulması olaylarından hangileri örnek verilebilir?
A)   Yalnız I
C)   I ve III
B)   II ve III
D)   I, II ve III

İnsanda solunumla enerji üretme olayının gerçekleşmesi için;
I. Besin
II. Karbondioksit
III. Oksijen
maddelerinden hangileri gereklidir?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve III
D) II ve III

9.) Aşağıdakilerden hangisi akciğerlerin sağlığını korumada etkili değildir?
A) Tozlu ortamlarda kalmamak
B) Sıcak yemeklerden kaçınmak
C) Kapalı yerlerde fazla kalmamak
D) Terli iken soğuğa çıkmamak

10.) Gırtlak aşağıdaki durumların hangisinde soluk borusunu kapatır?
A) Akciğerlere hava girdiği zaman
B) Akciğerlerin hacmi daraldığı zaman
C) Besin yutulduğu anda
D) Akciğerlerin hacmi genişlediği zaman

CEVAPLAR:
A) 1. verme
2. Diyafram
3. burun
4. alma
5. solunum sistemi
6. bronşlar
7. soluk verme
8. alveol
9. bronşçuklar
10. yutak

B. 1.DOĞRU
2. YANLIŞ
3. DOĞRU
4. YANLIŞ
5. DOĞRU
6. DOĞRU
7. YANLIŞ
8. YANLIŞ
9. DOĞRU
10. YANLIŞ

C. 1. B
2. C
3. C
4. D
5. A
6. A
7. D
8. C
9. B
10. C



 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
2 replies
3749 views
Son İleti 24 Nisan 2015, 18:19:14
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1647 views
Son İleti 24 Nisan 2015, 10:34:00
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2194 views
Son İleti 24 Nisan 2015, 10:49:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1180 views
Son İleti 23 Ekim 2015, 09:43:29
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
933 views
Son İleti 29 Ekim 2015, 10:15:31
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1133 views
Son İleti 29 Ekim 2015, 10:46:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1219 views
Son İleti 30 Ekim 2015, 16:52:55
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1040 views
Son İleti 30 Ekim 2015, 17:08:55
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1367 views
Son İleti 30 Ekim 2015, 17:45:31
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
891 views
Son İleti 04 Kasım 2015, 10:24:40
Gönderen: Uyanan Gençlik