5. Sınıf Matematik - Dörtgenler - Çözümlü Sorular

  • 0 replies
  • 12834 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay



SORU:
Üçgenlerin iç açılarının ölçülerinin toplamı, dörtgenlerin iç açılarının ölçüleri toplamından kaç derece eksiktir?
A) 180    B) 120     C) 90     D) 60
ÇÖZÜM:
Üçgenlerin iç açıları toplamı 180° dir.
Dörtgenlerin iç açıları toplamı ise 360° dir.
Aralarındaki fark ise; 360 - 180 = 180° dir.
Cevap A

SORU:
Hangi iki dörtgenin köşegenleri eşit uzunluktadır?
A) Kare, eşkenar dörtgen
B) Kare, paralel kenar
C) Kare, dikdörtgen
D) Paralel kenar, dikdörtgen
ÇÖZÜM:
Karenin köşegen uzunlukları birbirine eşittir. Dikdörtgenin de köşegen uzunlukları birbirine eşittir. Bu ikili C seçeneğinde verilmiştir.
Cevap C

SORU:
Aşağıdakilerden hangisi yamuğun özelliklerinden biri değildir?
A) Köşegenleri eşit uzunluktadır.
B) İç açılarının ölçüleri toplamı 360°dir.
C) Alt ve üst taban uzunlukları farklıdır.
D) Alt ve üst tabanlar birbirine paraleldir.
ÇÖZÜM:
Yamuğun köşegen uzunlukları birbirinden farklıdır.
Cevap A

SORU:
"Karenin iç açıları toplamı ....... derecedir. Çünkü 4 tane ........ açısı vardır." Yukarıda cümlede noktalı yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) 180 − dik
B) 180 − dar
C) 360 − dik
D) 360 − geniş
ÇÖZÜM:
Karenin iç açıları toplamı 360 derecedir. Çünkü 4 tane dik açısı vardır.
Cevap C

SORU:
Sandalın yandan görünüşü hangi geometrik şekle benzer?
A) Dikdörtgen
B) Kare
C) Paralelkenar
D) Yamuk
ÇÖZÜM:
Sandalın yandan görünüşü yamuğa benzer.
Cevap D

SORU:
Dörtgenlerin kaç tane köşegeni vardır?
A) 2     B) 3     C) 4     D) 5
ÇÖZÜM:
Bütün dörtgenlerde 2 tane köşegen çizilebilir.
Cevap A

SORU:
Aşağıdaki dörtgen ikililerinden hangisinin karşılıklı kenarları birbirine eşit değildir?
A) Eşkenar dörtgen, dikdörtgen
B) Kare, eşkenar dörtgen
C) Kare, yamuk
D) Paralel kenar, dikdörtgen
ÇÖZÜM:
Yamukta karşılıklı kenar uzunlukları birbirine eşit değildir.
Cevap C

SORU:
"Karşılıklı kenarları paraleldir, 2 dar 2 geniş açısı vardır." tanımı aşağıda verilen çokgenlerden hangisine aittir?
A) Dikdörtgen
B) Paralelkenar
C) Kare
D) Yamuk
ÇÖZÜM:
Verilen özellik paralelkenara ait bir özelliktir.
Cevap B

SORU:

ÇÖZÜM:
Paralelkenarda karşılıklı açılar birbirine eşittir. Şekilde B ve D açılarının birbirine eşit olduğu gibi, A ve C açıları da birbirine eşittir.
Cevap C


SORU:

ÇÖZÜM:

Yukarıdaki şekilde toplamları 180° olan açılar aynı renk ile boyanmıştır. Yamukta aynı hizadaki alt ve üst açılar toplamı 180° dir. Bu nedenle B açısının ölçüsü
180 - 112 = 68° dir.

SORU:

ÇÖZÜM:
Paralelkenarda karşılıklı açılar birbirine eşit olduğu için, A ve C açıları birbirine eşittir. Bu nedenle A açısı da 128° dir.
Cevap D

SORU:

ÇÖZÜM:
D seçeneğinde gösterilen yükseklik değil köşegendir.
Cevap D

SORU:

ÇÖZÜM:
Paralel kenarda ard arda gelen iki açının toplamı 180° dir. M ve N açıları ardışık açılar olduğu için toplamları 180° dir.
Cevap B

SORU:

ÇÖZÜM:
BCD üçgeninde iç açılar toplamı 180° olduğu için, bilinmeyen üçüncü açıyı bulmak için 90 ve 37 derecelik açıları toplar 180°'den çıkarırız.
90 + 37 = 127
180 - 127 = 53° dir.
B açısının tamamı 90° dir. İstenilen taralı bölge ise;
90 - 53 = 37° dir.
Cevap B

SORU:

ÇÖZÜM:

Cevap C

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
1 replies
13763 views
Son İleti 29 Ocak 2015, 07:58:32
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
4318 views
Son İleti 02 Aralık 2014, 16:31:54
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
24010 views
Son İleti 23 Ocak 2015, 10:39:59
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
34205 views
Son İleti 25 Ocak 2015, 12:22:05
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
32548 views
Son İleti 26 Ocak 2015, 13:12:13
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
6370 views
Son İleti 28 Ocak 2015, 17:57:20
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
25774 views
Son İleti 29 Ocak 2015, 09:11:39
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
7341 views
Son İleti 05 Şubat 2015, 11:30:17
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
6207 views
Son İleti 30 Mart 2015, 13:16:27
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
7819 views
Son İleti 30 Mart 2015, 14:14:20
Gönderen: Uyanan Gençlik