7.Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi - 2. Ünite Soru Ve Cevapları

  • 0 replies
  • 2942 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay



1.) Ramazan ayının ilk günü Ayşenur ve Sena oruç tutuyorlardı. Eve doğru yürürlerken arkadaşları Betül’ü gördüler. Ayşenur dedi ki: “Betül çok kavgacı biridir.”
Orucun niçin ve nasıl tutulduğunu bilen Sena, Ayşenur’a nasıl bir cevap vermelidir?
A) Dedikodu yapmayalım, yoksa orucun sevabı azalır.
B) Betül kavgacı olduğu gibi kıskanç ve dedikoducudur.
C) Evet geçen gün Yeşim’le kavga ediyordu.
D) Kavgacı insanlardan uzak durmak gerekir.

2.) Yaşlılık ve sürekli hastalık sebebiyle oruç tutamayanlar ne yaparlar?
A) Zekât verirler.
B) Kaza orucu tutarlar.
C) Mali durumu iyiyse fidye verirler.
D) Nafile oruç tutarlar.

3.) Ramazan ayında verilmesi vacip olan sadakaya ne ad verilir?
A) Vitir
B) Fitre
C) Zekât
D) Fidye

4.) Ramazan ayında birinin Kur’an okuyup diğerlerinin de dinlemesine veya Kuran’dan takip etmelerine ne ad verilir?
A) hatim
B) Tecvit
C) hafız
D) Mukabele

5.) Müslümanlarca “on bir ayın sultanı” olarak bilinen ay hangisidir?
A) Ramazan
B) Muharrem
C) Şaban
D) Recep

6.) hastalık ve yolculuk gibi özürlerle tutulamayan oruçların daha sonra aynı gün sayısınca tutulmasına ne ad verilir?
A) Adak orucu
B) Kaza orucu
C) Ramazan orucu
D) Nafile oruç

7.) Muharremle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Alevi-Bektaşiler, muharrem ayının ilk on iki gününü oruçlu olarak geçirirler.
B) Bu ayda Kerbela’da şehit düşenler için mersiye ve dualar okurlar.
C) Muharrem, hicri takvimine göre yılın onuncu ayıdır.
D) Aşure pişirilir, komşu ve akrabalara dağıtılır.

8.) Aşağıdakilerden hangileri özürleri nedeniyle tutamadıkları ramazan orucu yerine fidye verirler?
I. Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar.
II. İyileşmesi kesinlikle umulmayan hastalar.
III. Emzikli veya gebe kadınlar.
IV. 90 kilometreden uzağa yolculuk edenler.
A) I- III
B) I- II
C) III- IV
D) I- IV

9.) “Sayılı günlerde olmak üzere oruç size farz kılındı. Sizden kim hasta olur veya yolculuk hâlinde bulunursa tutamadığı gün sayısınca başka günlerde oruç tutar. Oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiri doyuracak fidye gerekir”. (Bakara,suresi,184.ayet.)
Yukarıda Türkçe anlamı verilen ayete göre, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Tutulamayan oruçların kaza edileceği
B) Farz olan orucun belirli günlerde tutulacağı
C) Seyahat edenler için oruç tutmada kolaylık sağlanacağı
D) Oruç tutmak için niyetlenileceği

10.) Bir günkü ramazan orucunu bilerek bozan bir kişi ne yapacaktır?
A) 1 gün kaza edecek 60 gün peş peşe kefaret orucu tutacaktır.
B) Yıl boyu oruç tutacaktır.
C) Sadece kaza edecektir.
D) 60 gün kefaret orucu tutacaktır.

11.) Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?
A) İlaç içme
B) Bayılma
C) Unutarak yeme içme
D) Sigara içme

12.) Ramazan ayında yatsı namazından hemen sonra kılınan namaz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teheccüt namazı
B) Kuşluk namazı
C) Vitir namazı
D) Teravih namazı

13.) Aşağıdakilerden hangisi orucun kazandırdıklarından değildir?
A) Oruç bizi sabırlı kılar.
B) Kötü düşünmemize engel olur.
C) Oruç duygu dünyamızı zenginleştirir.
D) Oruç bizi fakirleştirir.

14.) Aşağıdakilerden hangisi oruç türlerinden biri değildir?
A) Kader orucu
B) Adak orucu
C) Nafile oruç
D) Kaza orucu

CEVAPLAR:

1. A
2. C
3. B
4. D
5. A
6. B
7. C
8. B
9. D
10. A
11. C
12. D
13. D
14. A

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
3 replies
5610 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 14:56:08
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3603 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:14:28
Gönderen: Uyanan Gençlik
1 replies
6522 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:19:16
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3089 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:37:56
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3254 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:43:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2859 views
Son İleti 25 Mart 2014, 14:46:26
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
4973 views
Son İleti 25 Mart 2014, 14:57:16
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
10410 views
Son İleti 25 Mart 2014, 15:00:59
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
4159 views
Son İleti 25 Mart 2014, 15:04:38
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1962 views
Son İleti 25 Mart 2014, 15:08:21
Gönderen: Uyanan Gençlik