6. Sınıf Din Kültürü - Namaz İbadeti - Konu Testi 4

  • 0 replies
  • 81 views

0 Üye ve 24 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimiçi Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63734
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner



1. Namaza hazırlık şartları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Her namaz için ayrı abdest alınır.
B) Temiz olan elbiseyle namaz kılınır.
C) Temiz olan her yerde namaz kılınır.
D) Bedenin temiz olmasına dikkat edilir.

2. • Namaz kılacak kişi bedeninin örtülmesi gerekli yerlerini örtmelidir.
• Erkekler en az diz ile göbek arasını, kadınlar ise el, yüz
ve ayaklar dışında bütün vücudu örtmelidir.
Bu bilgiler aşağıdaki hangi kavramla ilgilidir?
A) Necasetten taharet
B) Hadesten taharet
C) Setr-i avret
D) İstikbal-i kıble

3. “... Artık yüzünü Mescid-i Harâm tarafına çevir; nerede
olursanız olun (namazda) yüzünüzü o yöne çevirin. ...”
(Bakara suresi, 144. ayet)
Bu ayet, namaza hazırlık şartlarından hangisiyle ilgilidir?
A) Kıraat
B) İstikbal-i kıble
C) Secde
D) Kade-i ahire

4. Aşağıdaki namazın rükünleriyle ilgili kavramların hangisinin açıklaması yanlıştır?
A) İftitah Tekbiri: Namaza “Allahu Ekber” diyerek başlamak.
B) Secde: Alın, burun, dizler, eller ve ayakları yere koymak.
C) Rükû: Elleri dizlere koyarak eğilmek.
D) Kıraat: Namazda ayakta durmak.

5. I. Kâbe’ye yönelmek
II. Namazda ayakta durmak
III. Elleri dizlere koyarak eğilmek
IV. Abdest veya boy abdesti almak
Numaralanmış durumlardan hangileri namaza hazırlık şartlarıyla ilgilidir?
A) I ve II.
B) I ve IV.
C) II ve III.
D) III ve IV.

6. Ezan ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Allah’ın birlik ve büyüklüğünü ilan eder.
B) Namazın vaktinin girdiğini bildirir.
C) Müslümanları namaza çağırır.
D) Dünyadaki her dilde okunur.

7. • Ezanın sözlerine “Kad kâmeti’s-salâh.” cümlesi eklenir.
• Tek veya cemaatle kılınan farz namazından önce okunur.
• Namazın başladığını duyurmak amacıyla yüksek sesle okunur.
Bu bilgiler aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ilgilidir?
A) Ezan
B) Kıraat
C) Kamet
D) Salâ

8. Ezan okunması, namazın hazırlık şartlarından hangisiyle ilgilidir?
A) Vakit
B) Niyet
C) İstikbal-i kıble
D) Setr-i avret

9. Namazın kılınışıyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Farz namazların 3 ve 4. rekâtlarında sadece Fâtiha suresi okunur.
B) Farz namazların ilk oturuşunda Salli ve Bârik duaları okunur.
C) Hasta olan ve ayakta duramayan namazı oturarak kılar.
D) Rükûda iken “sübhâne rabbiye’l-azim” denilir.

10. Namazın son oturuşunda sırasıyla hangi dualar okunur?
A) Tahiyyat - Salli Barik duaları - Rabbena duaları
B) Tahiyyat - Rabbena duaları - Salli Barik duaları
C) Tahiyyat - Salli Barik duaları - Subhaneke
D) Tahiyyat - Subhaneke - Salli Barik duaları

11. “Arınan ve Rabb’inin adını anıp namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.”
(A’lâ suresi, 14 ve 15. ayetler)
Bu ayetlerden namazla ilgili aşağıdaki sonuçların hangisi çıkarılamaz?
A) Kötülükten sakınmaya yardımcıdır.
B) Allah’ın adını anmaya vesiledir.
C) Yardımlaşmaya teşvik edicidir.
D) Arınanlar için kurtuluş yoludur.

12. Cemaatle namaz kılmakla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Cemaat içinden bir kişi imam olur.
B) Yolcular da cemaatle namaz kılabilir.
C) Cemaat “Uydum imama.” diye niyet eder.
D) Cemaatle namaz sadece camilerde kılınır.


CEVAP ANAHTARI:
1. A
2. C
3. B
4. D
5. B
6. D
7. C
8. A
9. B
10. A
11. C
12. D

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2517 views
Son İleti 02 Mart 2016, 13:48:04
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1002 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 18:47:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
676 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 18:53:33
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1105 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 19:00:22
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
904 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 19:16:14
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
802 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 19:23:54
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
835 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 19:33:39
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
135 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 22:02:12
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
104 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 22:07:05
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
124 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 22:15:14
Gönderen: Ders Hocası