6. Sınıf Din Kültürü - Namaz İbadeti - Konu Testi 2

  • 0 replies
  • 136 views

0 Üye ve 21 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimiçi Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63734
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner



1. Namazla ilgili aşağıdaki bilgilerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır?
A) Sadece yaşlılar tarafından yerine getirilir.
B) Salat, dua etmek ve yüceltmek anlamına gelir.
C) Kur’an’ı Kerim’de “salat” kelimesiyle ifade edilir.
D) Allah anılır, O’na olan sevgi ve saygı dile getirilir.

2. “(Resûlüm!) Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl.
Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar...”
(Ankebût suresi, 45. ayet)
Bu ayetten aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?
A) Peygamber namaz kılmalıdır.
B) Namaz vaktinde kılınmalıdır.
C) Kötülüklerden uzak durmalıdır.
D) Peygamber Kur’an okumalıdır.

3. Aşağıdaki hadislerden hangisi namazın önemiyle
ilgili değildir?
A) “Namaz dinin direğidir.”
B) “Kulun Rabb’ine en yakın olduğu an, secde anıdır.”
C) “Her kim bir namazı unutursa, onu hatırladığında kılsın…”
D) “Cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı ise
abdesttir.”

4. Hz. Muhammed, “Birinizin kapısı önünde günde beş
defa yıkandığı bir nehir olsa, o kimsede kir namına bir
şeyin kalabileceğini düşünebilir misiniz?” diye sorar.
Sahabe, “Hiç kir kalmaz.” diye cevap verir. Bunun üzerine Peygamberimiz, “İşte beş vakit namaz da böyledir, Allah bu namazlarla günahları yok eder.”
Bu hadisten namazla ilgili aşağıdaki sonuçların hangisi çıkarılamaz?
A) Günahları giderir.
B) Cemaatle kılınır.
C) Her gün kılınır.
D) Beş vakittir.

5. Kur’an’da Hz. Lokman’ın oğluna verdiği öğütler anlatılır:
“Yavrucuğum, namazını özenle kıl, iyi olanı emret, kötü
olana karşı koy, başına gelene sabret. İşte bunlar, kararlılık gerektiren işlerdendir.” (Lokman suresi, 17. ayet)
Aşağıdakilerin hangisi Hz. Lokman’ın oğluna öğütlerinden biri değildir?
A) Zorluklara katlanmak
B) İyiliği yaygınlaştırmak
C) Namazı dikkatli kılmak
D) Kötülüklere göz yummak

6. Belli şartlara ve kurallara uygun olarak, günde beş vakit
yerine getirilmesi Yüce Allah tarafından Müslümanlara emredilen bir ibadettir.
Tanımı verilen ibadet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sadaka
B) Oruç
C) Namaz
D) Zekât

7 ve 8. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Namaz, birlikte yaşama ve dayanışma bilinci kazandırır.
Omuz omuza birlikte kılınan namazlar sayesinde Müslümanlar bir bütün olur. İbadetten önce ve sonra sohbet etme, sıkıntılarını ve sevinçlerini paylaşma imkânı bulurlar. Dolayısıyla İslam dini namazın toplu olarak kılınmasına büyük önem vermiş, - - - - teşvik etmiştir.
7. Bu parçadaki boşluğa anlam akışına uygun olarak aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?
A) cemaatle namaza
B) beş vakit namaza
C) teravih namazına
D) cuma namazına

8. Bu parça aşağıdaki namaz ibadetiyle ilgili soruların hangisinin cevabıdır?
A) Ne zaman kılınır?
B) Faydaları nelerdir?
C) Hangi namazlar birlikte kılınır?
D) Diğer ibadetlerden farkı nedir?

9. “Bir Müslüman, farz bir namazın vakti geldiğinde güzelce
abdest alır, rükû ve secdelerini de tam yaparak namazını
kılarsa büyük günah işlemedikçe geçmiş küçük günahları
affedilir...” Bu hadisten namazla ilgili,
I. vaktinde kılınmalıdır.
II. özenerek kılınmalıdır.
III. huşu içinde kılınmalıdır.
sonuçlarından hangileri çıkarılamaz?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) Yalnız III.
D) I. II ve III.

10. Namaz ibadetinin bir kişiye farz olması için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir?
A) Müslüman olmak
B) Hacca gitmek
C) Ergen olmak
D) Akıllı olmak

11. Namaz,
I. kişinin imanının göstergesidir.
II. Allah’la kurulan bağı güçlendiren bir ibadettir.
III. Müslümanı Rabb’ine yakınlaştıran bir ameldir.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I, II ve III.
D) II ve III.

12. Allah’ın rızasını isteyip namaz ibadetini yerine getiren kişi, onun kendisini gördüğünü, yaptıklarını bildiğini daha çok hatırlar. Bu nedenle onun razı olduğu işlere yönelir.
Kendisine ve topluma faydalı iş ve davranışları yapmaya dikkat eder. Allah’ın isteklerini yerine getirmeye, yasaklarından kaçınmaya özen gösterir. Namaz ibadetinin kazandırdığı bu bilinç, ahlakının daha güzel olmasını sağlar.
Bu parça namazla ilgili aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabıdır?
A) Neler kazandırır?
B) Çeşitleri nelerdir?
C) Kimler kılmalıdır?
D) Ne zaman kılınır?


CEVAP ANAHTARI
1. A
2. B
3. C
4. B
5. D
6. C
7. A
8. B
9. C
10. B 
11. C
12. A

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2517 views
Son İleti 02 Mart 2016, 13:48:04
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1002 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 18:47:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
676 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 18:53:33
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1105 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 19:00:22
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
904 views
Son İleti 28 Haziran 2016, 19:16:14
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1000 views
Son İleti 29 Haziran 2016, 19:24:19
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
323 views
Son İleti 19 Haziran 2018, 09:45:15
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
105 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 22:07:05
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
81 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 22:10:56
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
124 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 22:15:14
Gönderen: Ders Hocası