6. Sınıf Din kültürü ve ahlak bilgisi - Peygamber ve İlahi Kitap İnancı - 5

  • 0 replies
  • 84 views

0 Üye ve 18 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimiçi Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63734
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner



Hz. Âdem’le ilgili aşağıdaki bilgilerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır?
A) Cennette yalnız yaşamıştır.
B) Hata ettiğinde tövbe etmiştir.
C) Peygamberlerin ilki ve atasıdır.
D) Aldığı vahyi insanlara bildirmiştir.

2. “Peygamberlerin haberlerinden, senin kalbini kuvvetlendireceğimiz bilgilerin her birini sana anlatıyoruz. Bunlarda sana gerçeğin bilgisi, müminlere de bir öğüt ve bir uyarı ulaşıyor.”
(Hûd suresi, 120. ayet)
Bu ayetteki altı çizili ifadeyle ilgili kavram aşağıdakilerin hangisidir?
A) Tevhid
B) Kıssa
C) Hanif
D) İhlas

3. Allah, hatalarını kabul eden Hz. Âdem ve Hz. Havva’nın tövbelerini kabul etmiştir. Onları yeryüzüne yerleştirirken şöyle uyarmıştır: “Oradan hepiniz inin! Benden size
muhakkak bir rehber gelecektir. Kim benim gönderdiğim rehbere uyarsa artık onlara ne korku vardır ne de üzüleceklerdir.” (Bakara suresi, 38. ayet)
Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?
A) Allah, insanlara doğru yolu bildirmiştir.
B) Tövbe etmek hatadan pişmanlık duymaktır.
C) Doğru yola uyanların korkmasına gerek yoktur.
D) Allah, yeryüzünde insanı kendi haline bırakmıştır.

4 ve 5. Soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
“Ey Âdem! Sen ve eşin cennette oturun, orada istediğiniz
yerden rahatça yiyip için ve şu ağaca yaklaşmayın. ...”
(Bakara suresi, 35. ayet) Bu hatırlatmayla Hz. Âdem ve
eşi cennette yaşamaya başladı. Şeytan, haram olmasına rağmen bu ağaçtan yararlanmaları için vesvese verdi.
Onları ikna edebilmek için meyvesinden yiyenlerin uzun
süre yaşayacağını söyledi. Bu durum Kur’an’da şöyle ifade edilir: “- - - - .”

4. Bu parçadaki boşluğa anlam akışına uygun olarak
aşağıdaki ayetlerin hangisi getirilmelidir?
A) Şeytan sizden pek çok milleti kandırıp saptırdı. Hâla akıl erdiremiyor musunuz?
(Yâsîn suresi, 62. ayet)
B) “Ey âdemoğulları! Ben size, şeytana kulluk etmeyin.
Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır, diye emretmedim mi?”
(Yâsîn suresi, 60. ayet)
C) “Derken şeytan, … “Rabbiniz size bu ağacı sırf melek
olursunuz veya ebedî yaşayanlardan olursunuz diye yasakladı.” dedi.”
(A’râf suresi, 20. ayet)
D) “Şüphe yok ki şeytan sizin düşmanınızdır, siz de onu
düşman bilin. Çünkü o kendisine uyacaklara yakıcı ateşin mahkûmlarından olsunlar diye çağrıda bulunur.” (Fâtır suresi 6. ayet)

5. Bu parçada aşağıdaki hususlardan hangisine değinilmemiştir?
A) Hz. Âdem ve Havva’nın cennette yaşadığına
B) Şeytanın Allah’ın emrini dinlemediğine
C) Hz. Âdem ve Havva’dan istenenlere
D) Şeytanın insanı ikna etme çabasına

6. I. Allah isimleri öğretmiştir.
II. Şeytana karşı uyarmıştır.
III. Cennette yasak koymamıştır.
Hz. Âdem’le ilgili numaralanmış bilgilerden hangileri
doğru değildir?
A) Yalnız II.
B) Yalnız III.
C) I ve II.
D) II ve III.

7. “Allah’ım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Bize
verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana
şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.”
Kunut duasındaki altı çizili ifadeyle ilgili kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tevhid
B) Tesbih
C) Tekbir
D) Tevekkül

8. Kunut dualarıyla ilgili aşağıdaki yargıların hangisi doğru değildir?
A) Vitir namazının ikinci rekâtında okunan dualardır.
B) İnsanın her zaman okuyabileceği dualardır.
C) Hz. Peygamberin öğrettiği dualardan biridir.
D) Allah’tan yardım talep edilen bir duadır.

9. Kunut dualarıyla Allah’tan,
I. doğru yol
II. merhamet
III. bağışlanmadan
hangileri dilenmektedir.
A) Yalnız II.
B) Yalnız III.
C) I ve II.
D) I ve III.

10. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Kunut duasının bir bölümünün anlamı değildir?
A) O’nun hiçbir dengi yoktur.
B) Sana koşar ve ibadetimizi severek yaparız.
C) Sana inanır, sana tövbe eder ve sana güveniriz.
D) Sana isyan edenleri bırakır ve onlarla ilgimizi keseriz.

11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Kunut dualarında bulunmaz?
A) Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdîk.
B) Allâhümme iyyâke na’büdü ve leke nüsallî ve nescüd.
C) Ve lem yekun lehû küfüven ehad.
D) Ve nü’minü bike ve netûbü ileyk.

12. Kunut dualarında aşağıdaki kavramların hangisine değinilmemiştir?
A) Tövbe
B) Tekbir
C) İbadet
D) Şükür

CEVAP ANAHTARI
1. A
2. B
3. D
4. C
5. B
6. B
7. D
8. A
9. D
10. A
11. C
12. B

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2837 views
Son İleti 25 Mart 2014, 14:46:26
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1817 views
Son İleti 29 Kasım 2014, 17:21:44
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
834 views
Son İleti 15 Aralık 2014, 15:30:22
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
34 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:19:06
Gönderen: D®agon
0 replies
64 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:25:02
Gönderen: D®agon
0 replies
43 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:31:17
Gönderen: D®agon
0 replies
44 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:35:34
Gönderen: D®agon
0 replies
20 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 20:52:51
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
27 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 21:02:48
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
19 views
Son İleti 01 Kasım 2019, 21:12:07
Gönderen: Ders Hocası