Aöf Türk Dili 1 - 2019 Yaz okulu - Çıkmış Sınav Soruları

  • 0 replies
  • 25 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63722
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner



1. Aşağıdakilerden hangisi Orta Türkçe dönemine ait eserlerden biri değildir?
A) Muhakemetü’l-Lügateyn
B) Dîvân-ı Hikmet
C) Kutadgu Bilig
D) Dîvânü Lügâti’t-Türk
E) Atebetü’l-Hakâyık

2. Aşağıdakilerden hangisi Afroasya (Hami-Sami) dillerinden biridir?
A) Hırvatça
B) İbranice
C) Korece
D) Boşnakça
E) Çeçence

3. Türk yazı dilleri içinde Türkiye Türkçesi aşağıdaki grupların hangisinde yer alır?
A) Kıpçak Türkçesi
B) Argu Türkçesi
C) Sibirya Türkçesi
D) Uygur Türkçesi
E) Oğuz Türkçesi

4. Türklerin, günümüze kadar en uzun süreli kullandıkları alfabe aşağıdakilerden hangisidir?
A) Latin alfabesi
B) Uygur alfabesi
C) Arap alfabesi
D) Köktürk alfabesi
E) Kiril alfabesi

5. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde düzeltme işaretinin kullanımı anlam değişikliğine neden olmaz?
A) Hal
B) Kar
C) Hala
D) Kağıt
E) Yar

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük farklı bir çekim eki almıştır?
A) Bizim oraların yazı bile çok serin geçerdi.
B) Bu olayda başı çeken çocuk bizim sınıftandı.
C) Bazıları yanlış anladı bugüne kadar söylediklerimi.
D) Çoğu bu geziyi alışveriş için tercih etmişti.
E) Oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi ağlıyordu.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yönelme durum eki yer almaz?
A) Babası öldüğünde katıla katıla ağlamıştı.
B) Yazın pikniğe giden insanlar yangın tehlikesine dikkat etmeli.
C) Bu yaşta eve ekmek götürme telaşındaydı.
D) Akşamları sıcacık yataklarına yatarken yarını hiç düşünmezlerdi.
E) Kahvaltıdan sonra hemen yola koyuldular.

8. “Çocuklar kendilerini korkunç olayların içinde bulmuşlardı.” cümlesindeki
sözcüklerin hangisinde yapım eki vardır?
A) kendilerini
B) olayların
C) içinde
D) çocuklar
E) korkunç

9. Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ünlü düşmesi görülür?
A) Geçmiş
B) Kalp
C) Sabır
D) Çiçek
E) Simit

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi sırasıyla "Dolaylı tümleç - Özne ve Yüklem"
ögelerinden oluşmuştur?
A) Zavallı çocuk ailesinin borçları yüzünden gece gündüz çalışıyordu.
B) Bana bu şehirde çok yalnız olduğunu söylemişti.
C) Aralarındaki uzaklığın her geçen gün arttığını hissediyordu.
D) O masmavi denize altın sarısı güneşin ışıkları yansıyordu.
E) Annesine yalan söylerken yüreğinin sızladığını hissetmedi mi acaba?

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?
A) Hafta sonu gitmedik diye alınmış, gönül koymuş.
B) Yaptığı resimleri gören herkese parmak ısırttı.
C) Ona arkadaşı akıl hocalığı yapıyor, ne yapıp yapmayacağını söylüyor.
D) İş başa düşünce bütün evin temizliğini kendi yapmak zorunda kaldı.
E) Babasını görünce o kadar korktu ki dizlerinin bağı çözüldü.

12.  Yeter bir nabız gibi vurduğun bende.
Bana bir şiir ver güzelliğinden,
Bütün şiirler senin oluversin böylece...
Yukarıdaki dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Ünlem öbeği
B) Sıfat tamlaması
C) Birleşik eylem öbeği
D) Edat öbeği
E) Sayı Öbeği

13. “Köşkün bahçesi özellikle çam fidanlarıyla ------- ------- .” cümlesinde boş bırakılan yeri aşağıdaki deyimlerden hangisi en uygun şekilde tamamlar?
A) göz koyardı
B) parmak gösterdi
C) dikkat çekerdi
D) aklı takıldı
E) ayak bağıydı

14. Aşağıdakilerin hangisinde, soru öznenin yaptığı işten etkileneni(nesneyi) buldurmaya yöneliktir?
A) Okuldan çıktıktan sonra nereye gideceksiniz?
B) Neden bu sıcakta kalkıp buralara kadar geldin?
C) Doktorun raporunu kime vereceğiz bu hastanede?
D) Avrupa gezisinde hangi otellerde kalacağını planladın mı?
E) Bu kitapta en çok hangi bölümü beğendin?

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde argo sözcük kullanılmıştır?
A) Yaşadığı her olayı çok hafife alırdı.
B) Arkadaşımı öyle çaresiz görünce içim cız etti.
C) Kazayı söylemeye bir türlü dili varmadı.
D) Sınıftaki kavgayı görünce hemen toz oldu.
E) Kulak kesilmiş, müdürün anlattıklarını dinliyordu.

16. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin yazımı doğrudur?
A) kurdela
B) yanlış
C) herkez
D) meyva
E) makina

17. Aşağıdakilerden hangisi Orhon Yazıtları’nın özelliklerinden biri değildir?
A) İşlekliğinin zayıf olması
B) Atasözü özelliği gösteren söz kalıplarının olması
C) Kurallı bir dil bilgisi varlığının olması
D) Deyim özelliği gösteren söz kalıplarının olması
E) Hitabet türünde yazılmış olması

18. Aşağıdakilerden hangisi Türkçede kullanılan ilişki sözlerinden biridir?
A) Gözüne dizine dursun.
B) Çevir kazı yanmasın.
C) Su verenlerin bol olsun.
D) Ocağı sönsün.
E) İnceldiği yerden kopsun.

19. “Eklemeli bir dil olan Türkçede bütün ekler sona gelir. Arapça ve Farsça ise bükümlü diller grubundadır.”
Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdaki sözcüklerden hangisi Arapça ve Farsçadan
etkilenmemiştir?
A) Hemcins
B) Gayrimenkul
C) Mabeyn
D) Namert
E) Türdeş

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde Türkçenin kullanımında söyleyiş bozukluğundan kaynaklanan bozukluk vardır?
A) Sizden gelen teklifi işleme almam gerekecek bugün.
B) Bu konunun benim için ne kadar önemli olduğunu söyleyeyim.
C) Uşak’a gitmeden önce anneme de uğrarsan sevinir.
D) Akşam evdeykene hep beraber yemek yiyelim mi?
E) İstanbul’a yarın sabah arabayla gideceklermiş.


CEVAP ANAHTARI:
1. A
2. B
3. E
4. C
5. D
6. B
7. A
8. E
9. C
10. D
11. B
12. A
13. C
14. E
15. D
16. B
17. A
18. C
19. E
20. D

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
1082 views
Son İleti 02 Mart 2018, 15:50:57
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
426 views
Son İleti 23 Nisan 2018, 15:46:31
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
163 views
Son İleti 15 Mayıs 2018, 11:58:25
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
298 views
Son İleti 15 Mayıs 2018, 12:49:26
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1601 views
Son İleti 11 Mart 2019, 14:30:28
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
1540 views
Son İleti 14 Mart 2019, 16:40:01
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
11 views
Son İleti 16 Eylül 2019, 17:23:14
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
14 views
Son İleti 16 Eylül 2019, 17:53:44
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
12 views
Son İleti 16 Eylül 2019, 18:11:42
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
16 views
Son İleti 16 Eylül 2019, 18:22:22
Gönderen: Ders Hocası