5. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ünite 4 - Hz. Muhammed ve Aile Hayatı - 1

  • 0 replies
  • 54 views

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı D®agon

  • Her Şey Senin Rızan İçin Allah'ım.
  • *
  • 11539
  • +523/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • bilyonmu



1. Hz. Hatice, Şam’a gidecek olan kervanının başına Hz.
Muhammed’i geçirdi. Yardımcısı Meysere’yi de ona yardım
etmesi için gönderdi. Hz. Peygamber başarılı bir alışverişten
sonra Mekke’ye döndü. Meysere, Hz. Hatice’ye onun güvenilirliğini ve doğru sözlü olduğunu anlattı; içtenliğini, ciddiyetini
ve arkadaşlığını övdü. Böylece onu daha yakından tanıyan
Hz. Hatice yardımcısı aracılığıyla Hz. Muhammed’e evlilik
teklif etti. Hz. Muhammed, bir süre düşündükten sonra teklifi
kabul etti ve onlar sade bir törenle evlendiler.
Buna göre Hz. Hatice’nin, Peygamberimizin en çok
hangi yönünden etkilendiği söylenebilir?
A) Güzel ahlâklı ve dürüst olmasından
B) Kendisine para kazandırmasından
C) Ticari zekasından ve çalışkanlığından
D) İnsanlar tarafından çok sevilmesinden

2. Aşağıdaki hadislerden hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır?
A) “Bir kişinin, çocuğunu güzel terbiye etmesi, bir ölçek
sadaka vermesinden daha hayırlıdır.”
B) “Hiçbir baba, bir çocuğa güzel terbiyeden daha üstün
bir hediye veremez.”
C) “Çocuklarınıza iyi davranın ve onları güzel terbiye edin.”
D) “En hayırlınız, kadınlarına karşı en iyi davrananızdır.”

3. Aşağıda verilen isimlerden hangisi Hz. Peygamberin
ailesinden biri değildir?
A) Hz. Ayşe
B) Hz. Bilal
C) Hz. Fatıma
D) Hz. Hatice

4. Hz. Muhammed kızı Fatıma’yı ziyarete gitti ve geceleyin
onun evinde kaldı. Torunu Hasan uyanıp su istedi. O, hemen su getirdi. Bu sırada diğer torunu Hüseyin de uyandı
ve su istedi. Hz. Muhammed getirdiği suyu Hasan’a verdi. Kızı Fatıma, “Hasan’ı Hüseyin’den daha çok seviyor
gibisiniz babacığım.” dedi. Peygamberimiz, ‘Hayır, olur
mu öyle şey? Önce Hasan istediği için suyu ona verdim.’
buyurdu.
Bu parçadan aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkarılabilir?
A) Uyuyan çocuklara su verilmelidir.
B) Küçük çocuklara öncelik verilmelidir.
C) Çocuklar arasında ayrım yapılmamalıdır.
D) Çocukların her isteği yerine getirilmelidir.

5. • Peygamberimizin altı çocuğunun annesidir.
• Peygamberimiz onu her zaman hayırla anmıştır.
• Ticaretle geçinen dürüst ve saygın Mekkeli bir hanımdır.
Bu bilgiler Peygamberimizin eşlerinden hangisine aittir?
A) Hz. Ayşe
B) Hz. Hafsa
C) Hz. Hatice
D) Hz. Zeynep

6. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin aile içindeki davranışlarından biri değildir?
A) Çocuklarıyla şakalaşması
B) Kendisine hizmet ettirmesi
C) Hata ettiklerinde uyarması
D) Sözlerini bölmeden dinlemesi

7. Peygamberimizin aile içindeki davranışlarıyla ilgili
aşağıdaki bilgilerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır?
A) Aileyle ilgili kararları kendisi verirdi.
B) Çocuklarıyla oyun oynamayı severdi.
C) Ayrım yapmaz, hepsiyle ilgilenirdi.
D) Her birine sevgisini gösterirdi.

8. Hz. Peygamber kucağındaki torunuyla oynuyor ve onu
öpüyordu. Bir arkadaşı, onu şaşkınlıkla seyrediyordu.
Dayanamadı ve şöyle dedi: “Ey Allah’ın Resulü! Benim
on çocuğum var ama bugüne kadar hiçbirini öpmedim.”
Hz. Peygamber onun bu sözlerine hayret etti ve sonra
şöyle buyurdu: ‘‘ - - - ”
Paragraftaki boşluğa anlam akışına uygun olarak
aşağıdaki hadislerden hangisi gelmelidir?
A) Bizi aldatan bizden değildir.
B) Çocuklarınızı güzel terbiye ediniz.
C) Çocuklarınıza adaletli olmayı öğretiniz.
D) Merhamet etmeyene merhamet edilmez.

9. • Enes b. Mâlik ve Hz. Ali’yi yetiştirmesi
• Çocuklara hal hatır sorup onlarla şakalaşması
• Kuşu ölen Enes’in kardeşine başsağlığı dilemesi
Bu bilgiler Hz. Peygamber’in aşağıda verilen tutumlarından hangisiyle ilgilidir?
A) Amcasının emanetine sahip çıkması
B) Kimsesizleri koruyup gözetmesi
C) Çocuklara değer vermesi
D) Ailesine önem vermesi

10. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed’in ailesinde
görülen davranışlardan biri değildir?
A) Misafirlerin iyi ağırlanması
B) Gösterişli eşyalar kullanılması
C) Karşılık beklemeden iyilik yapılması
D) Gereksiz harcamalardan kaçınılması

11. Hz. Muhammed dürüst ve güvenilir bir insandı. Bundan
dolayı Mekkeliler ona - - - - diyorlardı.
Bu cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken ifade
aşağıdakilerden hangisidir?
A) güvenilir Muhammed
B) adaletli Muhammed
C) çalışkan Muhammed
D) şefkatli Muhammed

12. “İçinizden Allah’ın lütfuna ve ahiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki Allah
Resulü güzel bir örnektir.”
(Ahzâb suresi, 21. ayet)
Bu ayette Hz. Peygamberle ilgili vurgulanan husus
aşağıdakilerden hangisidir?
A) İleri görüşlü olması
B) Merhametli olması
C) İnsanlığa rahmet olması
D) İnananlara model olması


CEVAP ANAHTARI:
1. A
2. D
3. B
4. C
5. C
6. B
7. A
8. D
9. C
10. B
11. A
12. D

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
2 replies
3077 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:37:56
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3239 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:43:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2844 views
Son İleti 25 Mart 2014, 14:46:26
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2931 views
Son İleti 25 Mart 2014, 14:52:09
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
4959 views
Son İleti 25 Mart 2014, 14:57:16
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2203 views
Son İleti 06 Aralık 2014, 10:46:30
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1677 views
Son İleti 20 Şubat 2015, 14:08:57
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
610 views
Son İleti 22 Şubat 2017, 13:04:29
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
428 views
Son İleti 22 Şubat 2017, 13:07:50
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
55 views
Son İleti 10 Eylül 2019, 19:27:43
Gönderen: D®agon