5. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ünite 3 - Adap ve Nezaket - 3 - KONU TESTİ

  • 0 replies
  • 45 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı D®agon

  • Her Şey Senin Rızan İçin Allah'ım.
  • *
  • 11539
  • +523/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • bilyonmu



1. Geçmişte yaşamış toplumlar, kişiler ve peygamberlerle
ilgili Kur’an-ı Kerim’de verilen bilgilere denir.
Bu tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?
A) Sünnet
B) Hadis
C) Kıssa
D) Hikmet

2. Hz. Lokman’la ilgili aşağıdaki bilgilerin hangisinde
yanlışlık yapılmıştır?
A) Adı, Kur’an’ın bir suresine verilmiştir.
B) Peygamber olarak görevlendirilmiştir.
C) Kendisine hikmet verildiği bildirilmiştir.
D) Kur’an’da salih bir kişi olarak tanıtılmıştır.

3. “…Yavrum! Allah’a ortak koşma! Çünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.”
(Lokman suresi, 13. ayet)
Ayetteki altı çizili bölüm aşağıdaki kavramlardan
hangisiyle ifade edilir?
A) Şirk
B) Günah
C) Haram
D) Şer

4. “… Eğer anne baban, hakkında bilgin olmayan bir şeyi
bana ortak koşman için seni zorlarlarsa bu durumda onlara uyma ama yine de onlara dünyada iyi davran. …”
(Lokman suresi, 15. ayet)
Aşağıdaki hadislerden hangisi bu ayetin mesajıyla
örtüşmektedir?
A) “Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın.”
B) “Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha değerli bir hediye veremez.”
C) “Bir Müslümanın, bir Müslümanı korkutması ve heyecana düşürmesi helâl olmaz.”
D) “Anne, babanıza iyilik edin ve ihsanda bulunun ki çocuklarınız da size itaat etsin ve saygı göstersin.”

5. Hz. Lokman’ın öğütlerine göre aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
A) İyilik yaygınlaştırılmalıdır.
B) İnsanlara değer verilmelidir.
C) Bağıra bağıra konuşulmalıdır.
D) Anne babaya iyi davranılmalıdır.

6. Aşağıdaki Hz. Lokman’ın oğluna verdiği öğütlerden
hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır?
A) “Namazı dosdoğru kıl.”
B) “Yürüyüşünde tabiî ol, sesini alçalt.”
C) “Yeryüzünde böbürlenerek yürüme.”
D) “Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme.”

7. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Lokman’ın oğluna verdiği öğütler arasında yoktur?
A) Görgü kurallarına uyulması
B) Bir meslek sahibi olunması
C) Allah’ın birliğine inanılması
D) İyiliğin yaygınlaştırılması

8. “Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa ve bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin
içinde bile olsa, Allah onu çıkarır getirir. ...”
(Lokmân Suresi, 16. ayet)
Bu ayetin mesajı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bazı işler çok önemlidir.
B) Gökleri yaratan Allah’tır.
C) Küçük işler gizlenmelidir.
D) Allah her şeyi bilmektedir.

9. Tahiyyat duasında,
I. Allah ve O’nun salih kulları selamlanmaktadır.
II. Yüce Allah Hz. Muhammed’e rahmet dilemektedir.
III. Hz. Peygamber ile Yüce Allah arasındaki bir konuşmadır.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I. B) Yalnız III.
C) II ve III. D) I, II ve III.

10. Aşağıdaki yargılardan hangisi Tahiyyat duasıyla ilgili
değildir?
A) Kelime-i şehadet ile başlamaktadır.
B) Hz. Muhammed’in öğrettiği bir duadır.
C) Namazın oturulan bölümünde okunur.
D) Tahiyyat kelimesi selam anlamına gelir.

11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Tahiyyat duasının bir
bölümünün anlamı değildir?
A) “Tanıklık ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur.”
B) “Ey Rabbimiz! Bize dünyada da ahirette de iyilik ver.”
C) “Selam, bize ve Allah’ın bütün iyi kullarının üzerine
olsun.”
D) “Ey Peygamber! Allah’ın selamı, rahmet ve bereketi
senin üzerine olsun.”

12. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Tahiyyat duasında
yer alır?
A) “Birahmetike yâ erhamerrâhimîn.”
B) “Ve lem yekun lehû küfüven ehad.”
C) “Ettahiyyâtü lillâhi vessalavâtü ve’t-tayyibât.”
D) “Rabbenağfirlî ve li vâlideyye ve lil müminîne yevme
yekûmül hisâb.”

CEVAP ANAHTARI
1. C
2. B
3. A
4. D
5. C
6. A
7. B
8. D
9. D
10. A
11. B
12. C

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
2 replies
3612 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:14:28
Gönderen: Uyanan Gençlik
1 replies
6535 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:19:16
Gönderen: Uyanan Gençlik
3 replies
6772 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:30:59
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3097 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:37:56
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3265 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:43:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
51 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:40:51
Gönderen: D®agon
0 replies
34 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:51:37
Gönderen: D®agon
0 replies
32 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:55:43
Gönderen: D®agon
0 replies
44 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 19:01:56
Gönderen: D®agon
0 replies
46 views
Son İleti 10 Eylül 2019, 18:55:06
Gönderen: D®agon