5. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ünite 2 - Ramazan ve Oruç - 2 - KONU TESTİ

  • 0 replies
  • 34 views

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı D®agon

  • Her Şey Senin Rızan İçin Allah'ım.
  • *
  • 11539
  • +523/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • bilyonmu



1. • Yerine getirenler için bir kalkandır.
    • Yerine getiren kişinin iradesini güçlendirir.
    • Ramazan ayında yerine getirilen bir farzdır.
    Bu özellikler aşağıdaki ibadetlerden hangisiyle ilgilidir?
A) Namaz
B) Oruç
C) Zekât
D) Hac

2. • “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız
için oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de
farz kılındı.”
(Bakara suresi, 183. ayet)
• “Namazı kılın, zekâtı verin. Rükû edenlerle birlikte siz
de rükû edin”
(Bakara suresi, 43. ayet)
    Aşağıdakilerden hangisi bu ayetlerde sayılan ibadetlerden biri değildir?
A) Hac
B) Namaz
C) Oruç
D) Zekât

3. “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız
için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz
kılındı.”
(Bakara suresi, 183. ayet)
    Bu ayetten oruçla ilgili aşağıdaki sonuçların hangisi
çıkarılamaz?
A) Müslümanların yerine getirmesi farzdır.
B) Diğer ilahi dinlerde de olan bir ibadettir.
C) Hem farz hem nafile olarak tutulmaktadır.
D) Allah’a karşı gelmekten alıkoyan bir ibadettir.

4. • “Sizden biriniz oruçlu olduğu zaman kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın. Bir kimse kendisine kötü söz
söyleyecek olursa yahut sataşırsa ona; ‘Ben oruçluyum.’ desin.”
(Hadis-i şerif)
Bu hadisten aşağıdaki sonuçların hangisi çıkarılamaz?
A) Güzel konuşmaya özenilmelidir.
B) Kavga etmekten sakınılmalıdır.
C) Davranışlara dikkat edilmelidir.
D) Sık sık nafile oruç tutulmalıdır.

5. Mukabele ile ilgili aşağıdaki bilgilerin hangisinde
yanlışlık yapılmıştır?
A) Müslümanlar Kur’an’ı birlikte okurlar.
B) Günün herhangi bir vaktinde okunabilir.
C) Okuyanı diğerleri Mushaf’tan takip eder.
D) Okumaya Ramazan bayramında başlanır.

6. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi “tekne orucuyla” ilgilidir?
A) Sahura kalkan küçük çocukların öğle yemeğine kadar
tuttukları oruçtur.
B) Oruç, sahuruyla iftarıyla hayatımıza coşku katan bir
ibadettir.
C) Oruca başlayan çocuğa harçlık vermek güzel bir gelenektir.
D) İlk oruç, insan hayatında iz bırakan çok önemli bir hatıradır.

7. Ramazan, iki minare arasına asılan “Hoş geldin Ramazan”
vb. ışıklı yazılarla misafir gibi karşılanır.
Bu ışıklı yazıların adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mukabele
B) Mahya
C) Mani
D) Mushaf

8. Aşağıdaki “diş kirasıyla” ilgili bilgilerin hangisinde
yanlışlık yapılmıştır?
A) İftara davet edilen misafirlere verilen hediyenin adıdır.
B) Toplumumuzdaki ramazan ayına özgü geleneklerden
biridir.
C) Ramazanda mukabele okuyanlara verilen iftar yemeğinin adıdır.
D) Kendilerine sevap kazandıran davetlilere teşekkür
etme yoludur.

9. Aşağıdaki ibadetlerle ilgili ayetlerden hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır?
A) “İman eden kullarıma söyle: Namazlarını dosdoğru kılsınlar, kendisinde ne alış-veriş, ne de dostluk bulunan
bir gün gelmeden önce, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli-açık harcasınlar.”
(İbrahim suresi, 31. ayet)
B) “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun
ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak
Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan
ayını idrak edenler onda oruç tutsun. …”
(Bakara suresi, 185. ayet)
C) “… Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra
da akşama kadar orucu tam tutun. …”
(Bakara suresi, 187. ayet)
D) “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız
için oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de
farz kılındı…”
(Bakara suresi, 183. ayet)

10. Aşağıdakilerden hangisi Ramazan Bayram’ı öncesi
yapılan hazırlıklardan biri değildir?
A) Bayramlık kıyafet hazırlamak
B) Kurban etinden kavurma yapmak
C) Çocuklar için hediyeler ayarlamak
D) Yemek, tatlı gibi ikramlıklar yapmak

11. I. Son cüz bayram namazından sonra okunur.
II. Her gün bir cüz okunarak Kur’an hatmedilir.
III. Ramazan ayı içinde Kur’an’ın tamamı okunur.
Mukabeleyle ilgili numaralanmış bilgilerden hangileri
doğrudur?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve II.
D) II ve III.

12. Hz. Peygamber ibadete çok düşkündü. Onun bir gece
yarısı kalkıp namaz kıldığını gören eşi Hz. Ayşe: “Ey
Allah’ın elçisi! Rabbin geçmiş ve gelecek bütün günahlarını bağışladığı hâlde niçin bu kadar ibadet ediyorsun?”
deyince sevgili Peygamberimiz: “Ey Ayşe, Allah’a şükreden bir kul olmayayım mı?” buyurmuştur. (Hadis-i şerif)
Hz. Peygamberin Hz. Ayşe’ye bu cevabı, ibadetin
amaçlarından hangisiyle ilgilidir?
A) Allah’a itaat etme
B) Allah’a boyun eğme
C) Allah’a teşekkür etme
D) İnsanlığa hizmet etme

CEVAP ANAHTARI:
1. B
2. A
3. C
4. D
5. D
6. A
7. B
8. C
9. A
10. B
11. D
12. C

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
3 replies
5621 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 14:56:08
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3612 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:14:28
Gönderen: Uyanan Gençlik
1 replies
6535 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:19:16
Gönderen: Uyanan Gençlik
3 replies
6771 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:30:59
Gönderen: Uyanan Gençlik
2 replies
3265 views
Son İleti 19 Şubat 2014, 15:43:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
51 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:40:51
Gönderen: D®agon
0 replies
31 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 18:55:43
Gönderen: D®agon
0 replies
44 views
Son İleti 09 Eylül 2019, 19:01:56
Gönderen: D®agon
0 replies
46 views
Son İleti 10 Eylül 2019, 18:55:06
Gönderen: D®agon
0 replies
44 views
Son İleti 10 Eylül 2019, 18:59:09
Gönderen: D®agon