Dini Sorular ve Cevaplar (3)

  • 0 replies
  • 142 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimiçi Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63127
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
Dini Sorular ve Cevaplar (3)
« : 12 Ağustos 2018, 17:46:04 »



201- Tekfin ile ilgili olarak aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğru değildir?
a) İzar, don ve eteklik yerinedir
b) Lifafe, baştan ayağa uzanır
c) Hımar, göğse konulacak bezdir
d) Kamis, omuzdan ayağa kadar uzanan bezdir
e) Kefen-i Kifayet, erkekler için izar ve lifafe olmak üzere iki kattır
Doğru cevap: C

202- “İnsanların elleriyle işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat ortaya çıkar.” ayeti daha çok aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
a) Kara parçalarının yaratılışı ile
b) Denizlerin yaratılışı ile
c) Çevre problemi ile
d) İnsan fiilleri arasındaki sebep sonuç ilişkisi ile
e) Yalanın kötülüğü ile
Doğru cevap: D

203- Mekke döneminde nazil olmuştur ve 8 ayettir. Çoklukla övünenleri uyarıp, hesaba çekileceklerini beyan eden ve mal, mülk ile çoluk çocuğun çokluğuyla övünmek anlamı taşıyan sure aşağıdakilerden hangisidir?
a) Zilzal Suresi
b) Beyyine Suresi
c) İnşirah Suresi
d) Tekasür Suresi
e) Karia Suresi
Doğru cevap: D

204. Aşağıdakilerden hangisi haram aylarından biri değildir?
a) Ramazan
b) Receb
c) Zilkade
d) Muharrem
e) Zilhicce
Doğru cevap: A

205. “Vakfe yapmak” ne anlama gelir?
Hac esnasında Arafat dağında bir müddet beklemektir

206. Namazda “Mesbuk” ne demektir?
Birinci rekattan sonra imama yetişen kişidir.

207. Akşam namazının son rükûsunda imama yetişen kişi namazını aşağıdaki
durumlardan hangisine göre tamamlarsa doğru yapmış olur?
a) İmamla birlikte selam verir.
b) İmam selam verdikten sonra kalkarak kendi başına kılıyormuş gibi üç rekatı da tamamlar.
c) İki rekat tamamlar ve bu rekatların ikisinde de tahiyyata oturur.
d) İki rekat tamamlar ve ilkinde tahiyyat yapmaz.
e) Bir rekat tamamlar.
Doğru cevap: C

208. Aşağıdakilerden hangisi Haccın rükünlerinden biridir?
a) Safa ile Merve arasında yürümek
b) Müzdelife’de vakfe yapmak
c) Ziyaret tavafı yapmak
d) Veda tavafı yapmak
e) Mikatlarda ihrama girmek
Doğru cevap: C

209. Aşağıdaki durumlardan hangisinde sehiv secdesi gerekmez?
a) Dört rekatlı bir Namazı beş rekat kılmak
b) İlk tahiyyat oturuşunu yapmamak
c) Zamm-ı Sûre’yi okumamak
d) Dördüncü rekatta Fatiha’yı okumamak
e) Birinci rekatta Fatiha’yı okumamak
Doğru cevap: D

210.“Sözlükte faydalanmak anlamında kullanılır. Fıkıhta ise hac aylarında ve bir yıl içinde iki ihramla umre ve haccı birlikte ifa etmek demektir.” Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdaki şıklardan hangisinde bulunmaktadır?
1. a) Haccı Kıran
2. b) Haccı İfrat
3. c) Haccı Temettü
4. d) Umre
5. e) Vakfe
Doğru cevap: C

211. Aşağıdakilerden hangisi fıkıh terimi olarak “nasslarda hükmü bulunmayan fıkhi
meseleye
aralarındaki illet birliği sebebiyle nasslarda düzenlenmiş meselenin hükmünü vermek”
şeklinde tanımlanan kıyasın rükünlerinden biri değildir?
1. a) Asıl
2. b) Menat
3. c) Fer’
4. d) İllet
Doğru cevap: B

212- Ramazan ayında oruç tutamayan yaşlıların ve hastaların tutamadıkları oruçları için verdikleri miktara ne denir?
Fidye

213- En uzak mikat yeri neresidir?
Cidde istikametinde bulunan Hudeybiye’ dir,

214- En yakın mikat yeri neresidir?
Medine istikametinde olan Tenim’dir

215- Mikat sınırı dışından gelenler için Mekke’den ayrılırken yapacakları son tavafın ismi nedir?
Veda (sader) tavafıdır

216- Arafatta hangi namazları cemi takdim ile kılmak sünnettir?
Öğle ile ikindi namazını

217- Müzdelife’de hangi namazları cemi tehir ile kılmak vaciptir?
Akşam ile yatsı namazını

218- İhram için mikat yerlerini sayınız?
1-Zülhuleyfe 2-Cuhfe 3- Zat-ı Irk 4- Karn 5-Yelemlem

219- Hac da saçları traş veya kısaltmanın vakti ne zamandır?
Bayramın ilk günü fecri sadıktan başlayıp ömrün sonuna kadar süredir.

220- Arafat vakfesinden sonra fakat henüz traş olup ihramdan çıkmadan önce cinsel
ilişkide bulunmanın ve ziyaret tavafını cünüp olarak yapmanın cezası nedir?
Bedene

221- Adetli halinde bir kadın secde ayetini dinlerse tilavet secdesi ona vacip olur mu?
Vacip olmaz

222- Kurban keserken abdestli olmak şart mıdır?
Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte, kurban bir ibadet olduğu
için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.

223- Kurban derisi satılabilir mi?
Kurban derilerinin para karşılığında satılması, kurbanın kesimi veya bakımı için ücret olarak verilmesi caiz değildir. Derinin satılması halinde bedelinin yoksullara verilmesi gerekir.

224- Kısırlaştırılmış hadım hayvanlar kurban edilebilir mi?
Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya burularak hadım hale getirilmiş hayvanlar kurban
olarak kesilebilir. Kurban açısından bu herhangi bir eksiklik oluşturmamaktadır.

225- Taksitle kurban alınabilir mi?
Taksitle satın alınan hayvan kurban olarak kesilebilir.

226- Sahih olmayan (geçerli olmayan) evlilikler nelerdir?
1- Sigar nikahı 2- Hulle nikahı 3- Mute nikahı 4- İhramlının nikahı 5- Zinakar kadınla
nikah
6- Dörtten fazla kadınla yapılan nikah 7- Aynı anda iki kız kardeş ile yapılan nikah. 8-
Muvakkat nikah

227- Emzirmek annenin abdestini bozar mı?
Bozmaz

228- 10- Üç mekruh vakit vardır ki bu vakitlerde kaza namazı, vacip bir namazı, cenaze
namazı, tilavet secdesi, nafile namaz kılınmaz. Bu vakitleri sayınız?
Bu vakitlere dinimizde kerahat vakitleri denir
a- Güneş doğarken b- Güneş tam tepede iken c- Güneş batarken

229- Açlıktan ölmesi mümkün olan kişinin haram olan domuz eti karşısında yapması
gereken nedir?
1. a) Doyuncaya Kadar Yemeli b) Ölmeyecek kadar Yemeli
2. c) Asla Yememeli d) Yemese de Olabilir
Doğru cevap: B

230- Efal-i Mükellefin de denilen bu sekiz kısım amel ve işler nelerdir?
a- Farz b- Vacip c- Sünnet d- Müstehap e- Mübah f- Haram g- Mekruh h- Müfsit.

231- Gusul abdesti olmayana yapması yasak olan ameller nelerdir?
1- Namaz kılamaz 2- Camiye mescide giremez 3- Kur’an’a el süremez ve okuyamaz
4- Kabe’yi tavaf edemez.

232- Namazlarımızda yapmış olduğumuz secde yedi tane uzvumuzun (organımızın)
beraber yere değerek yapılmasıyla olur. Bu yedi azamızı sayınız?
Alnımız ve burnumuz(1) Ellerimiz(2) Dizlerimiz(2) Ayaklarımız(2) toplam yedidir.

233- Oruç ibadetimizin çeşitleri altıdır. Bunları misaller vererek sayınız?
a- Farz oruçlar: Ramazan orucu keffaret orucu vb.
b-Vacip oruçlar: Adaklar itikaf orucu ve kazaya kalmış nafile oruçlar
c-Sünnet oruçlar: Muharrem ayının 9. 10. 11.ci günleri tutulan oruçlar.
d-Müstehap oruçlar: Kameri ayların 13. 14. 15.ci günleri tutulan oruçlar.
e-Mekruh oruçlar: Aşure günü Cuma günleri tutulan oruçlar.
f-Haram oruçlar: Bayramlarda tutulan oruç.

234- Haccın çeşitleri nelerdir?
1-Haccı Temettü 2-Haccı İfrat 3-Haccı Kıran

235- Üç vakit vardır ki bu vakitlerde kaza namazı vacip bir namaz cenaze namazı tilavet secdesi nafile namaz kılınmaz ve olmaz. Bu vakitlere dinimizde kerahat vakitleri denir. Kendisinde ibadet olmayan bu vakitleri söyleyiniz?
1- Güneş doğarken 2- Güneş tam tepede iken 3- Güneş batarken.

236- Güneş doğup bir miktar yükseldikten sonra istiva vaktine kadar iki dört sekiz veya on iki rekat kılınabilen nafile namazın adı nedir?
Duha (kuşluk) namazı.

237- İnsanın kendi hakkında bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete kavuşmak istediğinde yatacağı zaman iki rekat namaz kılıp özel duasını okuyarak bitirdiği namaz hangisidir?
İstihare namazı

238- Zekat kimlere verilmez?
a- Ana ve babaya
b- Dede ve ninelere
c- Evlatlara
d- Karı veya kocaya
e- Zenginlere
f- Cami mescit çeşme ve benzerlerini yaptırmak veya onartmak için zekat verilmez.

239-Zekat kimlere verilir?
1- Müslüman fakirlere 2- Miskinlere 3- Borçlulara 4- Yolculara 5- Azat olacak köle cariyeye
6-Zekat memurlarına 7- Müellefe-i Kulup (Kalpleri İslam’a ısındırılmak istenenlere) 8-
İslam yolunda çalışanlara.

240-Yeminin keffareti nedir söyleyiniz?
a- Gücü yetiyorsa müslim yada gayri müslim bir köle veya cariyeyi azat etmek
b- Veya on fakiri akşamlı sabahlı doyurmak
c- Veya on fakiri orta halli giydirmek
d- Veya üç gün aralıksız oruç tutmaktır.

241-Nikahı kendisine haram olanları sayınız?
a- Karabet (yakınlık) ciheti ile haram olanlar.
b- Sıhriyet (sonradan kazanılan akrabalık) yoluyla haram olanlar.
c- Emişme yoluyla haram olanlar (aynı kadının emzirdiği çocuklar)
d-İki kız kardeşi bir arada nikahlamak. (İkiside yaşarken tek erkeğin
hanımları olamazlar.)
e- Musahere cihetiyle haram olanlar. (Yani üvey kız babaya üvey oğlan
anaya haramdır.)
f- Efendinin cariyesini hanımefendinin de kölesini nikahlaması haramdır.
g- Kafir kadınla bir mecusi kadını veya putperest bir kadını bir arada
bulundurmak.
h- Cariye ile hür kadını bir arada bulundurmak.
i- Dörtten çok (bir arada) nikah yapmak.
j- Başkasının zevcesini nikahlamak.
k-Nikahlı iken hamile kalan kadını nikahlamak.

242-Namazda birinci oturuş ile ikinci oturuş arasında ne fark vardır?
Birincisi vacip ikincisi ise farzdır.

243-Abdestin vaciplerini sayınız?
Abdestin vacibi yoktur.

244- Mikat mahalli dışında oturan bir kimsenin Mekke’ye varınca ilk ne yapması gerekir?
Kudüm tavafı.

245- Teyemmümün farzları nelerdir?
Niyet etmek elleri toprağa vurarak kolları ve yüzü meshetmek.

246- Kimler Kurban keser?
Müslüman Akıl baliğ hür mukim (yani misafir olmayan) ve İslam’a göre zengin olan kimseler kurban keser.

247. Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün caiz olmasının şartlarından değildir?
a) Su bulunmaması
b) Suyu kullanma imkanının olmaması
c) Toprak veya toprak cinsi bir şey ile yapılması
d) Seferî olunması
Doğru cevap: D

248. Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı vakittir?
a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar olan vakit
b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
c) Yatsı vakti
d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit
Doğru cevap: B

249. Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak kılınabilir?
a) Nafile namazlar
b) Farz namazlar
c) Vacip namazlar
d) Adak namazlar
Doğru cevap: A

250. Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat gerekli değildir?
a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı
b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
c) Cuma namazı
d) Bayram namazı
Doğru cevap: B

251. Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz olmasının şartlarından biri
değildir?
a) Mukim olmak
b) Sağlıklı olmak
c) Erkek olmak
d) Yeterli cemaatin bulması
Doğru cevap: D

252. Aşağıdakilerden hangisi orucun farz olmasının şartlarındadır?
a) Akıllı olmak
b) Sağlıklı olmak
c) Mukim olmak
d) Seferî olmamak
Doğru cevap: A

253. Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının şartlarından değildir?
a) Havelan-i havl
b) Malın nâmi olması
c) Malın nisap miktarına ulaşması
d) Zekat vermeye niyet edilmesi
Doğru cevap: D

254. Aşağıdakilerden hangisi yemin kefareti türlerinden biridir?
a) Üç fakiri giydirmek
b) On gün oruç tutmak
c) 61 gün oruç tutmak
d) On fakiri giydirmek
Doğru cevap: D

255. Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının şartlarından değildir?
a) Buluğa ermiş olmak
b) Hacca gidebilecek imkana sahip olmak
c) Dinen zengin olmak
d) Akıllı olmak
Doğru cevap: C

256. Aşağıdakilerden hangisi hükmü itibariyle haccın çeşitlerinden biridir?
a) İfrad hacc
b) Vacip olan hac
c) Kıran haccı
d) Temettu haccı
Doğru cevap: B

257. Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
a) Farz hac
b) Vacip hac
c) Nafile hac
d) Temettu haccı
Doğru cevap: D

258. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerinden biridir?
a) Telbiye getirmek
b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek
c) Müzdelife vakfesini yapmak
d) Tavaf namazı kılmak
Doğru cevap: C

259. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil sünnetlerinden değildir?
a) Kudüm tavafı
b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
d) İhram namazı kılmak
Doğru cevap: D

260. Aşağıdakilerden hangisi ihrama girmenin şartlarındandır?
a) Niyet etmek
b) Rida ve izara bürünmek
c) İhram namazı kılmak
d) Mikattan önce ihrama girmek
Doğru cevap: A

261. “Hac ve umreye birlikte niyet ederek ikisini bir tek ihramla birleştirmeye………
denir” cümlesini aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
a) Temettu haccı
b) Kıran haccı
c) İfrad Haccı
d) Hacc-ı ekber
Doğru cevap: B

262. Aşağıdakilerden hangisi “âfâkî” kavramının tanımıdır?
a) Her hangi bir delile dayanmaksızın konuşan kimse
b) Ufku gözlemleyen kimse
c) Mikat sınırları dışında ikamet eden kimse
d) Mikat ile Hıll bölgesi arasında yaşayan kimse
Doğru cevap: C

263. Aşağıdakilerden hangisi hac için mikat mahalli değildir?
a) Tenim
b) Yelemlem
c) Cuhfe
d) Zât-ü ırk
Doğru cevap: A

264. “Karn”, Mekke’ye hangi cihetten gelenlerin mikat mahallidir?
a) Yemen cihetinden gelenlerin
b) şam cihetinden gelenlerin
c) Mısır cihetinden gelenlerin
d) Necid ve Kuveyt cihetinden gelenlerin
Doğru cevap: D

265. Aşağıdakilerden hangisi ihramın sünnetlerinden biridir?
a) Niyet etmek
b) Dil ile niyet etmek
c) İhram yasaklarına riayet etmek
d) İhrama girdikten sonra iki rekat namaz kılmak
Doğru cevap: B

266. Aşağıdakilerden hangisi tavaf çeşitlerinden değildir?
a) Sünnet tavaf
b) Nafile tavaf
c) İhsar tavafı
d) Adak tavafı
Doğru cevap: C

267. Aşağıdakilerden hangisi “teyamün” kavramının tanımıdır?
a) Tavafı Kabe’nin sağından yapmak
b) Uğurlu ve bereketli saymak
c) Karşılıklı yemin etmek
d) Mikata Yemen cihetinden gelmek.
Doğru cevap: A

268. Aşağıdakilerden hangisi “ziyaret tavafı”nın tanımıdır?
a) Mekke’ye gelen kimsenin yaptığı ilk tavaf
b) Umre’de yapılan tavaf
c) Müzdelife vakfesinden sonra yapılan tavaf
d) Mekke’yi ziyaret eden kimsenin yaptığı tavaf
Doğru cevap: C

269. Aşağıdakilerden hangisi tavafın şartlarından değildir?
a) Kabe’yi sola alarak yapmak
b) Belirli vakitte yapmak
c) Yürüyerek yapmak
d) Mescid-i Haram’ın içinden yapmak
Doğru cevap: C

270. Aşağıdakilerden hangisi tavafın sünnetlerinden biridir?
a) Tavafı Mescid-i Haram İçinde yapmak
b) Müvâlât
c) Hervele yapmak
d) Teyamün
Doğru cevap: B

271. Aşağıdakilerden hangisi “remel’in” tanımıdır?
a) Tavafta sağ omzu açık bırakmak
b) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
c) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
d) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
Doğru cevap

272. Aşağıdakilerden hangisi sa’yin sünnetlerinden değildir?
a) Sa’yi, tavaf yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra ara vermeden yapmak
b) Sa’y esnasında zikirle meşgul olmak
c) Sa’yi yedi şavta tamamlamak
d) Sa’yin şartlarını peş peşe yapmak
Doğru cevap: C

273. Aşağıdakilerden hangisi Arafat vakfesinin geçerli olmasının şartlarından biridir?
a) Vakfeyi kıbleye yönelik olarak yapmak
b) Vakfeyi arefe günü zeval vaktinden sonra yapmak
c) Vakfeyi niyet ederek yapmak
d) Öğle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak
Doğru cevap: B

274. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife Vakfesinin geçerli olmasının şartlarından değildir?
a) Güneş doğmadan önce Müzdelife’den ayrılmak
b) Hac için ihramlı olmak
c) Vakfe’yi Müzdelife sınırları içinde yapmak
d) Arafat vakfesini yapmış olmak
Doğru cevap: A

275. Aşağıdakilerden hangisi Müzdelife vakfesinin sünnetlerinden biridir?
a) Vakfeyi belirli zaman içinde yapmak
b) Arafat vakfesini yapmış olmak
c) Vakfeyi Müzdelife sınırları içinde yapmak
d) Arefe gününü Bayrama bağlayan geceyi Müzdelife’de geçirmek
Doğru cevap: D

276. “Eyyam-ı Mina” hangi günlerdir?
a) Zilhicce’nin 10, 11, 12 ve 13. günleri
b) Zilhicce’nin 11, 12, 13 ve 14. günleri
c) Zilhicce’nin 9, 10, 11 ve 12. günleri
d) Zilhicce’nin 8, 9, 10 ve 11. günleri
Doğru cevap: A

277. Şeytan taşlama ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
a) Bir, iki, üç ve dördüncü günlerde cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
b) Birinci günü Akabe cemresine 21; iki, üç ve Mina’da kalındığı takdirde
dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
c) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki ve üçüncü günleri toplam 21 taş atılır
d) Birinci günü Akabe cemresine 7; iki, üç ve Mina’da kalındığı
takdirde dördüncü günü cemrelerden her birine 7’şer taş atılır
Doğru cevap: D

278. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın geçerlilik şartlarından biri değildir?
a) Taşları cemrelere el ile fırlatarak atmak
b) Taşların her birini ayrı ayrı atmak
c) Taşları sağ el ile atmak
d) Mazereti bulunmayan kimsenin taşları bizzat kendisinin atması
Doğru cevap: C

279. Aşağıdakilerden hangisi şeytan taşlamanın mekruhlarından biri değildir?
a) Belirlenen sayıdan fazla taş atmak
b) Mekke’den toplanan taşları atmak
c) Temiz olmayan taşları atmak
d) Büyük taşları kırıp küçülterek atmak
Doğru cevap: B

280. İlk tahallülden sonra ihram yasaklarından hangisi sona ermez?
a) Koku sürünme yasağı
b) Dikişli elbise giyme yasağı
c) Cinsel ilişki yasağı
d) Tırnak kesme yasağı
Doğru cevap: C

281. Aşağıdakilerden hangisi ihsar’ın tanımıdır?
a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir
sebeple ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
c) Mikat mahallini ihramsız olarak geçmesi
d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
Doğru cevap: B

282. Aşağıdakilerden hangisi hacca vekil göndermenin şartlarından biridir?
a) Vekilin erkek olması
b) Vekile haccın farz olması
c) Vekilin zengin olması
d) Haccın, müvekkile önceden farz olmuş olması
Doğru cevap: D

283. Sa’yin son üç şavtını yapmamanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
a) Dem
b) Tamamı için bir sadaka-i fıtır vermek
c) Yapılamayan her bir şavt için bir sadaka-i fıtır vermek
d) Her hangi bir cezası gerekmez
Doğru cevap: C

284. Kudüm tavafını abdestsiz olarak yapmanın cezası aşağıdakilerden hangisidir?
a) Dem
b) Sadaka
c) Bedene
d) Her hangi bir cezası gerekmez
Doğru cevap: B

285. Tavaf namazını terk etmenin cezası nedir?
a) Dem
b) Bir sadaka-i fıtır vermek
c) Hiç biri
d) Her rekat için sadaka-i fıtır vermek
Doğru cevap: C

286. Mazeretsiz olarak Müzdelife vakfesini yapmamanın cezası nedir?
a) Bedene
b) Dem
c) Sadaka
d) Ceza gerekmez
Doğru cevap: B

287. Bedene cezası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Arafat vakfesinden sonra ilk tahallülden önce cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
b) İlk tahallülden sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası gerekir
c) Ziyaret tavafını abdestsiz olarak yapan kimseye bedene cezası gerekir
d) Ziyaret tavafından sonra cinsel ilişkide bulunan kimseye bedene cezası
gerekir
Doğru cevap: A

288. Hac kurallarını ihlal etmekten doğan cezalar ne zaman îfa edilir?
a) Mina günlerinde îfa edilir
b) Bayram günlerinde îfa edilir
c) Kuralın ihlal edildiği gün îfa edilir
d) Belirli bir zamanı yoktur, her zaman îfa edilebilir
Doğru cevap: D

289. Ziyaret amacıyla hangi mescid için özel seyahate çıkılmaz?
a) Mescid-i Aksa
b) Mescid-i Harem
c) Mescid-i Hayf
d) Mescid-i Nebevî
Doğru cevap: C

290. “Ravza-i Mutahhara”nın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Babü’s-selam ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
b) Minber ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
c) Mihrap ile Peygamberimiz (a.s.)’in kabri arasındaki kısımdır
d) Babü’s-selam ile Minber arasındaki kısım
Doğru cevap: B

291. “Eyyam-ı teşrik” hangi günlerdir?
a) Zilhiccenin 9, 10, 11, 12 ve 13. günleridir
b) Zilhiccenin 10, 11 ve 12. günleridir
c) Zilhiccenin 9, 10 ve 11. günleridir
d) Zilhiccenin 9, 10, 11 ve 12. günleridir
Doğru cevap: A

292. Cemreleri taşlama ile ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
a) Bayramın birinci günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
b) Bayramın ikinci günü küçük, orta, büyük cemreler taşlanır
c) Bayramın üçüncü günü büyük, orta, küçük cemreler taşlanır
d) Bayramın dördüncü günü büyük, küçük, orta cemreler taşlanır
Doğru cevap: B

293. Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
a) Mikatı ihramsız geçmek
b) Bir elin dört tırnağını kesmek
c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
d) Veda tavafını abdestsiz yapmak
Doğru cevap: A

294. Aşağıdakilerden hangisi ikinci tahallülün tanımıdır?
a) Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasaklarının kalkmasıdır
b) Cinsel ilişki dahil bütün ihram yasaklarının kalkmasıdır
c) Sadece cinsel ilişki yasağının kalkmasıdır
d) Evlenme yasağının ortadan kalkmasıdır
Doğru cevap: B

295. Hac veya umreye niyet ederek mîkat mahallini dikişli elbise ile geçen kimsenin cezası nedir?
a) Dikişli elbiseyi bir gündüz veya bir geceden daha az bir süre giymiş ise
sadaka-i fıtır gerekir
b) Dem gerekir
c) Mikat mahalline dönerek rida ve izara bürünmesi gerekir
d) Hatırlayınca elbiselerini çıkarması, rida ve izara bürünmesi gerekir, bu
takdirde her hangi bir ceza gerekmez
Doğru cevap: A

296. Aşağıdaki cümlelerden hangisi “hıll” kavramının tanımıdır?
a) Harem bölgesi dışında kalan bölgelerin adıdır
b) Mekke ve yakın çevresinin adıdır
c) Harem bölgesi ile mîkat sınırları arasında kalan bölgenin adıdır
d) Mîkat sınırlarının dışında kalan bölgenin adıdır
Doğru cevap: C

297. Aşağıdakilerden hangisi Ka’be’nin rükünlerinden değildir?
a) Rükn-ü Yemânî
b) Rükn-ü Irâkî
c) Rükn-ü şâmî
d) Rükn-ü İbrahim
Doğru cevap: D

298. Aşağıdakilerden hangisi “fevat”ın tanımıdır?
a) Hac için ihrama giren bir kimsenin Arafat’ta vakfeye yetişememesi
b) Hac veya umre için ihrama giren kimsenin elinde olmayan bir sebeple
ibadetini tamamlamadan ihramdan çıkması
c) Mîkat mahallini ihramsız olarak geçmesi
d) Ziyaret tavafını yapmadan cinsel ilişkide bulunması
Doğru cevap: A

299. Aşağıdakilerden hangisi “ızdıba”nın tanımıdır?
a) Mes’a’da iki yeşil direk arasında koşmak
b) Tavafta sağ omuzu açık bırakmak
c) Tavafta çalımlı ve süratli yürümek
d) Cemrelere taşları fırlatarak atmak
Doğru cevap: B

300. Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız halinin en az müddeti hakkında sırasıyla Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini birlikte yansıtmaktadır?
a) 2–3 gün
b) 3–1 gün
c) 3–5 gün
d) 2–2 gün
Doğru cevap: B

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2008 views
Son İleti 25 Kasım 2008, 17:02:20
Gönderen: Aşık-ı sadık
3 replies
1969 views
Son İleti 25 Ocak 2009, 23:51:45
Gönderen: Halime
1 replies
3737 views
Son İleti 22 Nisan 2009, 13:04:41
Gönderen: Asilzade
3 replies
2536 views
Son İleti 15 Aralık 2009, 18:39:35
Gönderen: Gizemce
0 replies
1735 views
Son İleti 23 Ekim 2012, 09:51:47
Gönderen: Şeyma©
0 replies
1462 views
Son İleti 11 Ocak 2013, 21:14:27
Gönderen: Uyanan Gençlik
4 replies
1743 views
Son İleti 09 Eylül 2015, 09:08:20
Gönderen: Şeyma©
0 replies
254 views
Son İleti 16 Ekim 2017, 11:10:29
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
104 views
Son İleti 12 Ağustos 2018, 17:17:58
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
100 views
Son İleti 12 Ağustos 2018, 17:25:25
Gönderen: Ders Hocası