Dini Sorular ve Cevaplar (2)

  • 0 replies
  • 101 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimiçi Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63127
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
Dini Sorular ve Cevaplar (2)
« : 12 Ağustos 2018, 17:25:25 »



101) İmama rûkuda yetişen imama nasıl uyar?
Ayakta iftitah tekbirini alır ikinci bir tekbir almadan ellerini bağlamadan direk rükuya eğilir.

102) İmama uyan kişi(müktedi) imamdan önce rukuya gitse ne yapar?
Kalkar tekrar rükuda iken imama yetişir.

103) Ruku secde ve intikal tekbirlerinin ve tesbihlerinin hükmü nedir?
Sünnettir.

104) Özürsüz olarak alnını yere koymayanın secdesi olur mu?
Olmaz.

105) Secde edilen yer ayakları koyduğumuz yerden en fazla kaç cm yüksekte olabilir?
23 cm

106) Kamet getirmenin hükmü nedir?
Sünnettir.

107) İftitah tekbirini musallinin kendi duyacak kadar sesli almasının hükmü nedir?
Farzdır.

108) Kıyamda sağ eli sol el üstüne koymak nedir?
Sünnettir.

109) Her rekatta Fatiha öncesi besmelenin hükmü nedir?
Sünnettir.

110) Namazda fatihadan sonra amin demenin hükmü nedir?
Sünnettir.

111) Secdede iki ayağı yere koymak nedir?
Farzdır.

112) Namazda Ettehıyyatü yü okumak nedir?
Vaciptir.

113) Vitir namazında Kunut duasını okumak nedir?
Vaciptir.

114) Namazda salli barik Rabbenaları okumak nedir?
Sünnettir.

115) Gündüz namazlarında kıraatı gizli okumak nedir?
Vaciptir.

116) Müdrik nedir?
İmama başından beri uyup onunla namazı tamamlayan kişidir.

117) Mesbuk nedir?
İmama birinci rekattan sonra yetişen kişidir.

118) Lahik nedir?
Namaza imamla başlayan ama abdesti bozulup namazdan çıkıp abdestini alıp hiçbir şey konuşmadan tekrar aynı namazını tamamlayan kişidir.

119) Namazda kunut tekbirinin hükmü nedir?
Vaciptir.

120) Namazda kunut duasının hükmü nedir?
Vaciptir.

121) Namazda selamın hükmü nedir?
Vaciptir.

122) Muhazat nedir?
Aynı namazda kadın ve erkeğin cemaatle bir rükun eda edecek kadar yan yana durmasıdır.Kadının yanındaki iki kişi ve arkasında ki bir kişinin namazı olmaz.

123) Cenazede muhazat olur mu?
Hayır olmaz.

124 )Kabe de muhazat olur mu?
Olmaz.

125) Namazda secde ayetinden dolayı tilavet secdesini yapmak nedir?
Vaciptir.

126) Musallinin sehiv secdesini yapmasının hükmü nedir?
Vaciptir.

127) Kabristanda namaz kılmanın hükmü nedir?
Mekruhtur.

128) İmamın sesli okunan namazlardaki sesli kıraatının hükmü nedir?
Vaciptir.

129) İmamın sesiz okunan bütün namazlarda ki sessiz kıraatının hükmü nedir?
Vaciptir.

130) Müktedi kimdir?
İmama uyan kişidir.

131) Müktedinin imamın kıraatını dinlemesinin hükmü nedir?
Vaciptir.

132) Müktedinin hafi namazlarda vacip olan kıraatı okumayıp dinlemesinin hükmü nedir?
Vaciptir.

133) Mihrabiye nedir?
Namaz sonunda okunan mutad aşırlardır.
134) Namazın vaciplerinden birini sehven terk eden biri ne yapar?
Sehiv secdesi yapar.

135) Namazın vaciplerinden birini kasten terk eden biri ne yapar?
Namazı yeniden kılmalıdır.

136) Namaz kılanın önünden geçmek nedir?
Tahrimen mekruhtur.

137) Sütre nedir?
Namaz kılanın önünden geçene engel olması için önüne koyduğu şeylerdir.

138) Sütrenin hükmü nedir?
Sünnettir.

139) Kazaya kalan namazlar cemaatle kılınabilir mi?
Kılınabilir.Cemaatin hepsinin aynı namazı kazaya bırakmış olması lazımdır.

140) Musalli namazda bir secdeyi sehven yapmasa ne olur?
Selamdan sonra secdeyi kaza eder.

141) 3 ve 4 rekatlık namazda imam 1. Ve 2. Rekatta fatihadan sonra sureyi sehven okumadı ne yapar?
3 ve 4. Rekatta imam Fatiha ve zammı sureyi cehri okur sehiv secdesi yapar.

142) Bir namaz içinde musalli 3 tane sehiv secdesi gerektirecek hareket yaptı kaç sehiv secdesi yapar?
Bir tane yeterli olur.

143) Oturarak namaz kılan secde için ne kadar eğilir?
Rükusundan biraz daha fazla eğilir.

144) Oturarak namaz kıldıran imama ayaktaki cemaat uyabilir mi?
Uyabilir.

145) Nafile namaz kılmak isteyen farz kıldıran bir imama uyabilir mi?
Uyabilir.

146) Farzı evde kılan bir kişi aynı vaktin namazını tekrardan cemaatle kılabilir mi?
Kılabilir. Evdeki namazı farz olur imama uyduğu nafile olur.

147) Çok yumuşak şeylere secde etmek caiz midir?
Hayır, yüzü ve alnı kaybolmayacak şekilde sertliği hissetmesi lazım.

148)1 imam var birde kadın bu iki kişi cemaat olabilir mi?
Evet olabilir.

149) Cemaat imama kaç yerde uymaz?
4 yerde uymaz: A-Cenazede imam 5. Tekbiri aldığında B-Bayram namazında fazla tekbir aldığında C-Namazda peş peşe 3.secdeye gittiğinde D-Son oturuştan sonra fazla rekata kalktığında uymaz. İmamı uyarır.

150) Musalli nafile namazını bozduğunda ne yapmalıdır?
İadesi vaciptir yeniden kılmalıdır.

151) Sebepsiz yere boğazını temizlemek için ses çıkaranın namazı ne olur?
Namazı fasit olur.

152) Namazda ağlamanın hükmü nedir?
Dünyalık içinse bozulur, Allah içinse bozulmaz.

153) Musalli namazda aksırdığında kendisine elhamdülillah dese ne olur?
Namazı bozulmaz.

154) Musalli aksıran bir kişiye yerhamükellah dediğinde ne olur?
Namazı bozulur.

155) Musalli namazda yüksek sesle güldüğünde ne olur?
Hem abdesti hem namazı bozulur.

162) Musalli, aksıran bir kişiye yerhamükellah dese yahut bir duaya amin dese ne olur?
Namazı bozulur.

163) Musalli ikaz için namazda olduğunu belli etmek için sübhanAllah elhamdülillah dese ne olur?
Namazı bozulmaz.

164) Musalli birisine selam verse, alsa ne olur?
Namazı bozulur.

165) Musalli ima ile salam alsa ne olur?
Namazı bozulmaz.

166) Musalliye birisi ileri git, geri gel,yer aç gibi talimatlar verse ve o da yapsa ne olur?
Namazı bozulur.

167) Musalli önünde açık duran Kuran’dan okuyarak namaz kılsa ne olur?
Namazı bozulur.

168) Musalli başka bir cemaatin imamını düzeltmek için ayet okusa ne olur?
Namazı bozulur.

169) Amel-i kesir ve amel-i kalil nedir?
Ameli kesir:namazı bozan davranışlardır. Bir rükunda peş peşe 3 defa aynı hareketi yapmak gibi. Ameli kalil ise namazı bozmayan davranışlardır. Peş peşe 2 defa yapılan hareketlerdir.Namazda çalan cep telefonunu kişinin tek elle alıp kapatması da ameli kalildir.

170) Namazda özürsüz ardı arda durmadan 3 adım yürümenin hükmü nedir?
Namaz bozulur.

171) Emzirmek annenin abdestini bozar mı?
Bozmaz.

172) Namaz kılan kadının sehven başı açılırsa ne olur ne yapması lazım?
Bir rükun geçmeden örterse namazı olur.

173) 4 rekatlık bir namazda 1. oturuşta yanlışlıkla selam veren ne yapar?
Namazı bozucu bir davranışta bulunmadıysa 3. ve 4. rekatı kılar sehiv secdesi yapar.

174) Mümeyyiz olmayan çocuğun imameti geçerlimidir?
Geçerli değildir.

175) Özürlüden imam olur mu?
Olmaz. Ancak kendi cinsinden bir özürlü varsa ona imam olabilir.

176) Fasığın imamlığı caiz midir?
Namaz sahihtir ama imamlığı mekruhtur.

177) Âmanın imamlığı caiz midir?
Necasetten sakınmasında zorluk olduğu için tenzihen mekruhtur.

178) Farz kılmak isteyen bir kişi nafile namaz kılana uyabilir mi?
Uyamaz, kuvvetli zayıf üzerine bina edilmez.

179) Abdestli bir kişi teyemmümle namaz kılan bir kişiye uyabilir mi?
Uyabilir.

180) İmamdan önce rüku ve secde yapanın durumu nedir?
Rekat batıl olur.Rekatı iade etmezse namaz olmaz.Selamdan sonra kalkar bir rekat iade eder ve sehiv secdesi yapar.

181) Musalli namazda secde ayeti okudu ve daha kıraatini bitirmedi ise tilavet secdesini nasıl yapar?
Hemen direk secdeye gider bir kere tilavet secdesini yapar ayağa kalkar kıraatine devam eder.

182) Musalli namazda kıraatinin son ayeti olarak secde ayeti okudu ise tilavet secdesini nasıl yapar?
Namazın rükusunu ve secdesini normal olarak yapar bu arada tilavet secdesini de yapmış gibi kabul edilir.

182) İmamın cehri okuduğu secde ayetini namaz kılmayan duyarsa secde gerekir mi?
Evet gerekir.

183) Musalli,namaz kılmayanın okuduğu secde ayetini duyarsa tilavet secdesi gerekir mi?
Evet gerekir.

184) Namazda okunan secde ayetinin tilavet secdesi namaz dışında yapılabilir mi?
Hayır yapılamaz.

185) Kadınlar özel hallerinde tilavet secdesi yapabilirler mi?
Hayır yapamazlar.

186) Üç mekruh vakit vardır ki bu vakitlerde kaza namazı vacip bir namaz cenaze
namazı tilavet secdesi nafile namaz kılınmaz ve olmaz.
Bu vakitlere dinimizde kerahat vakitleri denir
1- Güneş doğarken 2- Güneş tam tepede iken 3- Güneş batarken.

187- Yolcu olmayan mukim bir kişi ayağından mestleri çıkarmadan üzerine ne kadar
zaman boyunca meshedebilir?
Yirmi Dört Saat

188- Adet gören (hayız) bir bayan aşağıdaki davranışlardan hangisini yapabilir?
1. a) Nafile Oruç Tutar b) Kâbe’yi Tavaf Eder c) Dua Amaçlı Ayetler Okur d) Nafile
Namaz Kılar
Doğru cevap: C

189- Mesh müddeti ne zaman başlar?
1. a) Ayaklarımızı da Yıkadığımız Tam Bir Abdest Alınca
2. b) Mestler Ayakta İken Abdestimiz Bozulunca
3. c) Mestler Üzerine Mesh Ederek Yeniden Abdest Alınca
4. d) Abdestli İken Ayağımıza Mestleri Giyince
Doğru cevap: B

190- Aşağıdakilerden hangisi meshi bozan davranışlardan biri değildir?
1. a) Abdesti Bozan Davranışlar b) Müddetinin Sona Ermesi c) Fermuarının Açılması
2. d) Ayaktan Çıkması
Doğru cevap: C

191- Aşağıdakilerden hangisi teyemmümün farzlarından biridir?
1. a) Niyet Etmek b) Ayakları Mesh Etmek c) Başı Mesh Etmek d) Boynu Meshetmek
Doğru cevap: A

192- Namaz kılacağımız yerin, vücudumuzun ve elbiselerimizin temiz olmasına ne denir?
Necasetten taharet

193- Sıvı olan ağır necasetin ne kadarı namazı bozar?
1. a) Bir El Ayası (Avuç İçi) Kadarı b) Dört Gramdan Fazlası
2. c) Elbisenin 1/4’ünden Fazlası d) Parmak Ucu Kadarı
Doğru cevap: A

194- Aşağıdaki sıvılardan hangisi ile abdest alınmaz?
1. a) Göl Suyu İle b) Kaynak Suyu İle c) Yağmur Suyu İle d) Karpuz suyu ile
Doğru cevap: D

195- Hanefi mezhebine göre bir su ile başın tamamını kaplama meshetmenin hükmü
nedir?
1. a) Farz b) Sünnet c)Vacip d) Mübah
Doğru cevap: B

196- “Helaldir, günah yoktur” gibi ifadelerle bildirilen davranışların hükmü nedir?
1. a) Mübah b) Müstehap c) Azimet d) Mekruh
Doğru cevap: A

197- Başlanmış bir ibadeti bozan, sonlandıran davranışlara ne denir?
1. a) Haram b) Mekruh c) Sünnet d) Müfsit
Doğru cevap: D

198- Aşağıdakilerden hangisi Cuma namazının şartlarından değildir?
1. a) Cuma namazını öğle namazı vaktinde kılmak
2. b) Namazdan önce hutbe okumak
3. c) Namazdan sonra hutbe okumak
4. d) Cuma kılınan yerin herkese açık olması
5. e) İmamdan başka en az üç kişilik cemaat olması
Doğru cevap: C

199- Aşağıdakilerden hangisi namazın vaciplerinden değildir?
1. a) Tekbir getirmek
2. b) Fatiha okumak
3. c) Namazın sonunda sehiv secdesi yapmak
4. d) Fatihayı sureden önce okumak
5. e) iki secdeyi ard arda yapmak
Doğru cevap: A

200- Aşağıdakilerden hangisine zekat verilmez?
1. a) Zekatı tahsil eden memurlara
2. b) Borçlulara
3. c) Kölelikten kurtulmak isteyenlere
4. d) Yolculara
5. e) Asli ihtiyaç fazlası malı olanlara
Doğru cevap: E

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2008 views
Son İleti 25 Kasım 2008, 17:02:20
Gönderen: Aşık-ı sadık
3 replies
1969 views
Son İleti 25 Ocak 2009, 23:51:45
Gönderen: Halime
1 replies
3737 views
Son İleti 22 Nisan 2009, 13:04:41
Gönderen: Asilzade
3 replies
2536 views
Son İleti 15 Aralık 2009, 18:39:35
Gönderen: Gizemce
0 replies
1735 views
Son İleti 23 Ekim 2012, 09:51:47
Gönderen: Şeyma©
0 replies
1462 views
Son İleti 11 Ocak 2013, 21:14:27
Gönderen: Uyanan Gençlik
4 replies
1743 views
Son İleti 09 Eylül 2015, 09:08:20
Gönderen: Şeyma©
0 replies
254 views
Son İleti 16 Ekim 2017, 11:10:29
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
104 views
Son İleti 12 Ağustos 2018, 17:17:58
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
142 views
Son İleti 12 Ağustos 2018, 17:46:04
Gönderen: Ders Hocası