5. Sınıf Fen Bilimleri - Ay'ın Yapısı ve Özellikleri - Konu Testi

  • 0 replies
  • 297 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63524
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner



1. Şekildeki fotoğraf Neil Armstrong'un 1969 yılında Ay'a basması sonucu oluşan ayak izini göstermektedir. Günümüzde çekilen fotoğraflarda da ayak izinin hiç bozulmadan
kaldığı görülmüştür.
Bahsedilen ayak izinin hiç bozulmadan kalmasının sebebi hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) Ay'daki sıcaklık değişimleri izlerin yok olması için yeterli değildir.
B) Ay'ın küresel olması yüzeyinin aynı kalmasına neden olur.
C) Ay'da rüzgâr ve yağmurun olmaması sebebiyle yüzeydeki toz tabakası sabit kalır.
D) Ay'a ayak basılan bölgenin karanlık tarafta olması nedeniyle iz değişmeden kalmıştır.

2. "Ay'a gitseydik nelerle karşılaşırdık?" konulu bir sınıf tartışmasına verilen cevaplar şu şekildedir:
Özgür: Toz kaplı bir yüzeyle karşılaşırdık.
Zeynep: Gece - gündüz sıcaklık farkı çok az olurdu.
Sefa: Özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan rahatlıkla nefes alabilirdik.
Aynur: Asla kar yağışı göremezdik.
Buna göre hangi öğrenci Ay'ın özellikleri ile ilgili yanlış bir bilgi vermiştir?
A) Özgür     B) Zeynep      C) Sefa      D) Aynur

3. Öğretmen: Bulutsuz bir gün boyunca gökyüzünü incelediğimizde Ay’ı Güneş’ten daha
büyük görürüz. Bunun nedeni nedir?
Öğretmen'in sorduğu sorunun doğru yanıtını hangi öğrenci vermiştir?
A) Özlem: Ay daha parlaktır.
B) Erdem: Ay, Güneş'ten daha büyüktür.
C) Hakan: Güneş, Dünya'ya Ay'dan daha yakındır.
D) Meltem: Ay, Dünya'ya Güneş'ten daha yakındır.

4. Ay’ın yüzeyinde bulunan meteor çarpması sonucu oluşmuş derin çukurlara - - - - denir.
Yukarıda verilen tanımda boş bırakılan yere hangi kavram getirilmelidir?
A) krater      B) magma       C) mağara       D) leke

5. Karpuz - Bezelye - Domates
Dünya, Güneş ve Ay'ın büyüklüklerine göre bir model hazırlamak için verilenlerden hangileri seçilmelidir?
     Dünya    Güneş      Ay
A) Karpuz Domates Bezelye
B) Bezelye Karpuz Domates
C) Domates Bezelye Karpuz
D) Domates Karpuz Bezelye

6. Türk Dil Kurumu sözlüğünde Ay'ın iki anlamı şu şekilde verilmiştir
AY:
1. Yılın on iki bölümünden her biri. (Mart, Nisan, Mayıs...)
2. Dünya’nın uydusu olan gök cismi.

Takvimdeki Ay kavramı ile gök cismi olan Ay'ın aynı isimle anılmasının nedeni hangi seçenekte doğru açıklanmıştır?
A) Ay'ın Dünya etrafındaki bir turu 365 gün 6 saat sürdüğü için takvimdeki ay kavramına ismini vermiştir.
B) Ay'ın evreleri 29 günde tamamlanır. Bu nedenle yılın yaklaşık 30 günlük dilimlerine de Ay denmiştir.
C) Ay'ın bir evresi 29 gün sürer. Bu da yılın 30 günlük dilimlere ayrılmasına neden olmuştur.
D) Dünya'nın Ay'ın etrafında dönüşü 30 gün sürer. Bu da takvimdeki ay kavramını ortaya çıkarmıştır.

7.
1. Ay’ın Güneş etrafında dolanma süresi
2. Ay’ın kendi etrafında dönme süresi
3. Dünya’nın kendi etrafında dönme süresi
4. Dünya’nın Güneş etrafında dolanma süresi

Yukarıda verilen pankartlarda yazan sürelerden hangi ikisi birbirine eşittir?
A) 1 ve 2.
B) 2 ve 3.
C) 3 ve 4.
D) 1 ve 4.

8. Şekilde Güneş ile Dünya arasındaki uzaklık A, Dünya ile Ay arasındaki uzaklık ise B harfi ile gösterilmiştir.
Güneş  _____ A____Dünya _____B ______ Ay

Buna göre A ve B uzaklıkları hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) 150 milyon km 384 bin km
B) 150 km 384 km
C) 38400 km 15 km
D) 384 bin km 150 milyon km

9. Ay ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Şekli küreseldir.
B) Doğal ışık kaynağıdır.
C) Dünya'nın tek doğal uydusudur.
D) Çok ince bir atmosfer tabakası vardır.

10. Ay'a çıkan astronotlar özel tasarlanmış kıyafetleri giyerler.
Bu özel kıyafet ile ilgili,
I. Astronotların nefes almalarını sağlaması amaçlanır.
II. Bedenleri dış darbelere karşı korur.
III. Vücut sıcaklığını uygun düzeyde tutar.
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I.
B) I ve II.
C) I ve III.
D) I, II ve III.


CEVAP ANAHTARI:
1. C
2. C
3. D
4. A
5. D
6. B
7. D
8. A
9. B
10. D




 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
2 replies
3677 views
Son İleti 11 Eylül 2014, 17:49:19
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
942 views
Son İleti 24 Şubat 2016, 13:54:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
3581 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 11:31:52
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2837 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 12:14:29
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2214 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 12:38:05
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2284 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 12:46:03
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1443 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 12:53:52
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
5593 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 13:01:22
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2109 views
Son İleti 29 Şubat 2016, 13:08:20
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
293 views
Son İleti 30 Haziran 2018, 15:01:25
Gönderen: Ders Hocası