9. Sınıf Matematik - Mantık - Konu Testi

  • 0 replies
  • 165 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *
  • 63542
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
9. Sınıf Matematik - Mantık - Konu Testi
« : 25 Haziran 2018, 10:26:06 »



1. I.    Arılar uçamaz.
II.    Günaydın.
III.    8 sayısının karekökü 4’tür.
IV.    Ay dünyanın uydusudur.
V.    Negatif sayıların tüm kuvvetleri negatif olur.
Yukarıda verilen ifadelerden kaç tanesi önermedir?
A) 1         B) 2         C)3    D) 4        E) 5

2. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bir önermedir?
A)    Bu film çok korkutucu.
B)    Biraz daha çalışmalısın.
C)    Ankara, Yunanistan’ın başkentidir.
D)    Hızlı yürüyünüz.
E)    Okula gittin mi?

3. Aşağıdaki önermelerden hangisinin doğruluk değeri 1 dir?
A)    “Her tam sayı bir doğal sayıdır.”
B)    “Her asal sayı tek sayıdır.”
C)    “Bazı doğal sayıların karesi negatiftir.”
D)    “Bazı doğal sayılar negatiftir.”
E)    “Her tam sayı bir rasyonel sayıdır.”

4.
p   q   p ∧ q'   p ∨ q
1   1      0        1
1   0      x        1
0   1      y        z
0   0      0        t
Yukarıda verilen doğruluk tablosunda x, y, z ve t harflerinin yerine gelmesi gereken doğruluk değerleri sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
A) 0, 1, 0, 0   
B) 1, 0, 1, 0   
C) 1, 0, 0, 1
D) 1, 1, 0, 0   
E) 0, 1, 0, 1

5.   p ∨ (p' ∧ q) ≡ 0
olduğuna göre q önermesi aşağıdakilerden hangisine denktir?
A) p ∨ 1
B) p ∧ p'
C) p Q 1
D) 1 ∨ q   
E) (p ∧ q)'

6.     p : “3 tek sayıdır.”
    q : “Bir hafta 5 gündür.”
    r : “Türkiye, Afrika kıtasındadır.”
p, q ve r önermelerine göre aşağıda verilen önermelerden hangisinin doğruluk değeri 1 dir?
A) (p ⇒ q) ∨ r
B) (p ∧ r) ∨ q
C) (p ∧ q)' ⇒ r
D) (q ⇔ r) ∨ p   
E) p ⇒ (q ∧ r)

7. [p' ∨ (p ⇒ q)] ∧ (p ∧ q)'
önermesi aşağıdakilerden hangisine denktir?
A) p' B) p ∧ q   
C) q'   
D) 0   
E) 1

8. p ve q önermeleri için
I. p ∨ p' ≡ 1
II. p Q p' ≡ 1
III. q Q 0 ≡ q
IV. p ⇔ 1 ≡ p
V. 0 ∧ q ≡ 0
VI. 1 ⇒ p ≡ 0
ifadelerinden kaç tanesi doğrudur?
A) 5    B) 4         C) 3    D) 2      E) 1

9. [(p' ∧ 1) ⇒ q] ⇔ p
önermesi aşağıdakilerden hangisine denktir?
A) p
B) q'
C) p ∨ q
D) p' ∧ q   
E) p ∨ q'

10. p ∧ q ≡ 1  olmak üzere
I. p' ∧ q
II. p' Q q
III. p ⇔ q'
bileşik önermelerinden hangisi veya hangilerinin doğruluk değeri 1 dir?
A) Yalnız I   
B) Yalnız II   
C) I ve III
D) II ve III   
E) I, II ve III

11. q : “∀x ∈ N, x² ≥ 0”
önermesinin sözel olarak karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
A)    “Her tam sayının karesi sıfırdan büyüktür.”
B)    “Bazı tam sayıların karesi sıfırdan büyüktür.”
C)    “Her doğal sayının karesi sıfırdan büyüktür veya sıfıra eşittir.”
D)    “Bazı doğal sayıların karesi sıfırdan büyüktür.”
E)    “Her tam sayının karesi sıfırdan büyüktür veya sıfıra eşittir.”

12.     p : “Bazı tam sayılar 10’dan küçüktür.”
Yukarıda verilen p önermesinin sembolik mantık diliyle gösterimi nedir?
A) p : “∀n ∈ N, n < 10”
B) p : “∃n ∈ Z, n ≤ 10”
C) p : “∃n ∈ N, n < 10”
D) p : “∀n ∈ Z, n < 10”
E) p : “∃n ∈ Z, n < 10”

CEVAP ANAHTARI:
1. D
2. C
3. E
4. B
5. B
6. D
7. A
8. A
9. E
10. B
11. C
12. E

Kaynak: Linkleri gorebilmeniz icin izniniz yok! Uye ol veya Giris yap

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
1 replies
3008 views
Son İleti 16 Haziran 2015, 09:47:34
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
7537 views
Son İleti 06 Temmuz 2015, 13:27:57
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
4643 views
Son İleti 22 Temmuz 2015, 11:41:13
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2310 views
Son İleti 22 Temmuz 2015, 11:52:49
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
3178 views
Son İleti 26 Şubat 2016, 16:49:15
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
766 views
Son İleti 28 Şubat 2016, 16:46:30
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
864 views
Son İleti 28 Şubat 2016, 16:54:14
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
4499 views
Son İleti 20 Nisan 2016, 12:52:59
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
3260 views
Son İleti 25 Haziran 2016, 14:22:58
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1409 views
Son İleti 06 Mart 2017, 12:42:27
Gönderen: Uyanan Gençlik