Yazım Kuralları - Konu Testi 2

  • 0 replies
  • 61 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimiçi D®agon

  • Her Şey Senin Rızan İçin Allah'ım.
  • *
  • 11502
  • +523/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • bilyonmu
Yazım Kuralları - Konu Testi 2
« : 11 Haziran 2018, 10:58:52 »



1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A)  Dörtnala uzaklaşan atlıları herkes hayranlıkla izledi.
B)  Yurdumuzun dört bucağı zafer çığlıklarıyla inliyordu.
C)  Onun dost canlısı biri olduğunu her zaman söylemişimdir.
D)  Bu konuda bizi düşkırıklığına uğratacağı aklıma hiç gelmezdi.
E)  Diz boyu suda saatlerce kalınca çok kötü hasta olmuş.

2.  Yazar yalınız görüneni, deneyseli, değil; bilinmezi, geleceği olabileceğide
vermeyi amaçlar. Şimdinin ötelerine uzanan bir  sezgisi, dili, kavrayışı vardır    yazarın. Yazar bu keşf  edici sezgisiyle okuyucuya; katılığa, hoş görüsüzlüğe, kaba güç gösterilerine karşı bir duyarlık kazandırır.
Bu parçada kaç tane yazım yanlışı yapılmıştır?
A) 1 
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

3.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışı vardır?
A)  İlk olarak 1749 yılında inşa edilen Beyazıt kulesi bir yangın gözetleme köşküdür.
B)  Maliye Bakanlığı bu yılki bütçe çalışmalarını meclise sundu.
C)  Lise son sınıfta ‘’Vatan yahut Silistre’’ adlı oyunu sergiledik.
D)  Ereğli’nin havucu, Çumra’nın ise kavunu meşhurdur.
E)  Türkiye’nin doğusu da batısı da sağanak yağışlı olacak.

4.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki’’nin yazımı ile ilgili yanlışlık vardır?
A)  Ülkemizdeki tarihî yerlerin dünyada eşi benzeri yoktur.
B)  Bizimki yine eşyalarını toplamış, kimseye sezdirmeden gitmiş.
C)  Vatan ki hepimizin canını vereceği tek yer olmalıdır.
D)  Toplantı salonunda ki masaların örtülerini sermemizi istedi.
E)  Bilsem ki bir daha gitmeyeceksin, yanından hiç ayrılmam.

5.  I. Bir haftadır Dünya kadar yer dolaştım.
II. Okulların tatil olmasına onüç hafta kaldı.
III. DSİ’ye yeni işçi alımları olacakmış.
IV.  Arkadaşlarımda böyle olmasını istiyor.
V. 29 mayıs İstanbul’un fetih günüdür.
Numaralanmış cümlelerde aşağıdakilerden hangisiyle ilgili yazım yanlışı
yapılmamıştır?
A)  Kısaltmaların yazımı
B)  Sayıların yazımı
C)  “de’’ bağlacının yazımı
D)  Tarihlerin yazımı
E)  Büyük harflerin yazımı

6.  Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A)  Otelde açık büfe restorantlar vardı.
B)  Bu eserin litaratürdeki yeri neresidir?
C)  Başarmaları işten bile değil.
D)  Entellektüel kişi meslelere çok yönlü bakmalıdır.
E)  Bu konuda orjinal bir fikri olan varsa hemen söylesin.

7.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A)  Birdenbire çıkagelmesi hepimizi şaşırttı.
B)  Art arda gelen misafirlerle evimiz şenlendi.
C)  Bu kitap bütün öğretmenlerin başucunda olmalıdır.
D)  O güleryüzlü çocuğu hiç unutamam.
E)  Yasadışı göçlerle sıkı bir mücadele verilmekte.

8.  Düşünceler bir çırpıda gelir, bir  çırpıda gider. Pek çoğunu yakalıyamazsın bile. Onlar düş parçacığı gibidir. Kimi kez ancak farkedilir ancak sezilir. Önümden bir gençlik akıp geçiyor. Genç yüzler çoğu ondokuz, yirmi yaşlarında. Soruyorum işlerini, okullarını. Yanıtlar çoğunlukla şunlar: İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi, Güzel Sanatlar...
Bu parçada kaç tane yazım yanlışı vardır?
A) 1 
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A)  Talim ve Terbiye Kurulunun toplantısı az evvel sona erdi.
B)  Borçlar hukuku konusunda üstüne tanımam.
C)  Türk Dili dergisi özel sayısında görüşlerimizi dile getirdik.
D)  Bu millet Kurtuluş Savaşı’nda da aynı mücadeleyi vermişti.
E)  Anneler Günü’nde ona çok özel bir hediye alacağım.

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A)  Onunla görüşebilmek için randevu almamız gerekiyormuş.
B)  Süleymaniye Camisi’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.
C)  Ulusseverlik bizim yaratılışımızda vardır.
D)  Çocukluğumdan beri asker üniforması giymeyi hayal ettim.
E)  Yarı buçuk İngilizcesiyle birşeyler anlatmaya çalışıyordu.

11.  Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözün yazımı yanlıştır?
A)  Bu konuda birçoğuyla aynı görüşte olduğumu söylemek istiyorum.
B)  Size bir dolmakalem hediye edebilir miyim?
C)  O sırada Kuzey yarım kürede vakit gündüzdü.
D)  Yeryüzüne düşecek bir gök taşı büyük tehlike oluşturabilir.
E)  Yer altı suları bakımından zengin bir bölgeymiş.

12.  Herşeyi, herkesi, bilimi, felsefeyi, bir  ortaoyununa çıkaran oyuncular seyirciye inanılmaz güzel dakikalar yaşatırdı. Oyun bittiğindede seyircilerin
iltifat dolunidaları yerigöğü inletirdi.
Bu parçada kaç yerde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) 1 
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

CEVAP ANAHTARI:
1. D
2. D
3. A
4. D
5. A
6. C
7. D
8. C
9. B
10. E
11. B
12. D

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
36062 views
Son İleti 27 Şubat 2014, 15:19:01
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1538 views
Son İleti 13 Haziran 2015, 13:00:25
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1610 views
Son İleti 11 Nisan 2016, 13:55:12
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
806 views
Son İleti 30 Nisan 2016, 19:58:41
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2365 views
Son İleti 25 Haziran 2016, 12:46:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2794 views
Son İleti 02 Temmuz 2016, 11:02:02
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2245 views
Son İleti 02 Temmuz 2016, 16:34:31
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
860 views
Son İleti 29 Mart 2017, 12:02:47
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1245 views
Son İleti 29 Mart 2017, 12:24:20
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
69 views
Son İleti 11 Haziran 2018, 10:26:57
Gönderen: D®agon