Tarih ve Tarih Yazıcılığı - Konu Testi 4

  • 0 replies
  • 312 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay
Tarih ve Tarih Yazıcılığı - Konu Testi 4
« : 31 Mayıs 2018, 14:54:04 »



1.
Tarihçi yaptığı çalışmaları belgelere dayandırmalıdır. Fakat yine de tarihçinin belli bir topluma üye olması ve o toplumun değerlerini paylaşması bu çalışmaları olumsuz etkileyebilir.
   Bu durumun aşağıdakilerden hangisini güçleştirdiği söylenebilir?
A)   Olayın yerinin tespit edilmesi
B)   Olayın zamanının bilinmesi
C)   Olayın nedenlerinin bulunması
D)   Olayın kanıtlarına ulaşılması
E)   Olayın nesnel olarak değerlendirilmesi

2.
İlk olarak Thukydides’în öncülüğünü yaptığı, tarihten fayda sağlamayı amaçlayan, tarih yazım şeklidir. Osmanlının son dönemlerinde, bu tarih yazım şekli benimsenmiş, milli  değerleri  yüceltip  toplumu  harekete  geçirmek  için Osmanlının geçmişteki zaferleri ön plana çıkarılmıştır.
   Yukarıdaki özellikleri verilen tarih yazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A)   Araştırmacı tarih yazıcılığı
B)   Sosyal tarih yazıcılığı
C)   Kronik tarih yazıcılığı
D)   Öğretici tarih yazıcılığı
E)   Hikâyeci tarih yazıcılığı

3.    Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde resmi tarih yazarlarına verilen isimdir?
A)   Vakanüvis
B)   Hattat
C)   Reisülküttap
D)   Kadıasker
E)   Müderris

4.   Tarihe yardımcı bilimlerle ilgili en doğru ve kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A)   Tarihi kaynakların daha kolay ve daha iyi incelenmesini sağlar.
B)   Yardımcı bilimler tarih sayesinde bilimsellik özelliği kazanır.
C)   Tarihin kronolojik olarak sıralanmasını sağlar.
D)   Tarihçilerin bu bilimlerde uzmanlaşarak çok yönlü olmasını sağlar.
E)   Olayın geçtiği yerin öğrenilmesini sağlar.

5.
“Tarihi bilgiler, zaman içinde değişme gösterebilir.” diyen
bir tarihçi bu görüşünü ispat etmek için aşağıdaki bilim dallarının hangisinden faydalanamaz?
A)   Sosyoloji
B)   Filoloji
C)   Arkeoloji
D)   Fizik
E)   Kimya

6.   Tarih araştırmalarında tarih biliminin birçok bilim dalından yararlanmasının sebepleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A)   Daha doğru yargılara ulaşma isteği
B)   Bilimsellik için gerekli olan kanıtlar bulma ihtiyacı
C)   Tarihi kaynakların çok fazla çeşidinin olması
D)   Gelecekteki olayları tahmin etme isteği
E)   Tarihi olayları değişik yönleriyle açıklamaya çalışma

7.
Yavuz Sultan Selim’in İran ve Mısır seferlerini araştıran bir tarihçi, bölge hakkında iyi derecede coğrafya bilgisine sahiptir. Ayrıca Arapça ve Farsça bilmekte ve Osmanlıca metinleri çözümleyebilmektedir.
   Bu bilgilere göre bu tarihçi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A)   Yer şekillerini dikkate alarak savaşların yapıldığı yerler ile ilgili fikir yürütebilir.
B)   Yavuzun  seferleri  ile  ilgili  İran  ve  Mısır  kaynaklarını okuyabilir.
C)   Mısır ve İran seferleri ile ilgili kesin değişmez bilgiler ortaya koyabilir.
D)   Osmanlı arşivlerindeki Mısır ve İran seferleri ile ilgili belgeleri inceleyebilir.
E)   İran, Mısır ve Osmanlı belgelerini karşılaştırıp daha objektif bir değerlendirme yapabilir.

8.
Osman Turan’ın “Selçuklular Zamanında Türkiye” isimli kitabı
    I.   Olaya göre
    II.   Mekana göre
    III.   Konuya göre
   sınıflamalarından hangilerine örnek olarak gösterilebilir?
A)   Yalnız I.
B)   Yalnız II.
C)   Yalnız III.
D)   I ve II.
E)   II ve III.

9. 
Tanım: Tarih, geçmişte yaşamış İnsan topluluklarının yaşayışlarını, birbirleri ile olan ilişkilerini yer ve zaman göstererek, neden sonuç ilişkisi içinde, belgelere dayanarak objektif bir biçimde inceleyen bilim dalıdır.
   Durum: Çin baskısı sonucu kuzey Hunları, batıya doğru göç edip barbar kavimleri hareket ettirip Kavimler Göçüne neden olmuşlardır. Kavimler Göçü Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesine neden olmuştur.
   Yukarıdaki durumda tarihin tanımında yer alan hangi öğeye vurgu yapılmıştır?
A)   Yer
B)   Zaman
C)   Neden-sonuç ilişkisi
D)   Objektiflik
E)    Belge

10.   Hititler ile ilgili araştırma yapmak isteyen bir tarihçi Hititlere ait aşağıdaki kaynakların hangisinden daha net ve ayrıntılı bilgiler edinebilir?
A)   Anallar
B)   Çömlek parçaları
C)   Savaş aletleri
D)   Bina kalıntıları
E)   Fosil parçaları

11.   Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’nın tarihini araştıran bir tarihçinin aşağıdakilerden hangisini yapması beklenemez?
A)   Topladığı kaynaklardan elden elde ettiği bilgileri birbiri ile karşılaştırma
B)   Başka bilim dallarından yararlanma
C)   Olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurma
D)   Objektif bir tutum sergileme
E)   Tarihsel olayları gözlemleme

12.
Yakın bir zamana kadar ilk Osmanlı parasını Orhan Bey’in bastırmış olduğu kabul edilirken, yapılan araştırmalar ilk Osmanlı parasını Osman Beyin bastırdığını ortaya çıkarmıştır.
   Bu bilgilere göre tarih araştırmaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A)   Tarihçi farklı kaynaklara başvurmalıdır.
B)   Yeni  bulunan  belgeler,  tarihsel  gelişmelerin  yeniden değerlendirilmesini sağlayabilir.
C)   Tarih neden-sonuç ilişkisi içinde devam eden bir süreçtir.
D)   Her tarihi gelişme belli bir yer ve zamanda meydana gelir.
E)   Tarih araştırmalarında olayın geçtiği dönemin koşulları dikkate alınmalıdır

CEVAP ANAHTARI:
1. E
2. D
3. A
4. A
5. D
6. D
7. C
8. B
9. C
10. A
11. E
12. B

KAYNAK: Linkleri gorebilmeniz icin izniniz yok! Uye ol veya Giris yap

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2096 views
Son İleti 16 Şubat 2010, 21:45:03
Gönderen: sult@n
0 replies
1585 views
Son İleti 14 Mayıs 2013, 19:59:27
Gönderen: sult@n
1 replies
4083 views
Son İleti 12 Mayıs 2014, 15:05:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
253 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:24:45
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
175 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:34:52
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
210 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:42:51
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
189 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 15:06:02
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
225 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 10:17:20
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
200 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 10:50:17
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
307 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 14:57:59
Gönderen: Uyanan Gençlik