Tarih ve Tarih Yazıcılığı - Konu Testi 2

  • 0 replies
  • 169 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay
Tarih ve Tarih Yazıcılığı - Konu Testi 2
« : 31 Mayıs 2018, 14:34:52 »



1. 
Bir tarihçinin araştırmasında;
    I.   Olayları günümüz şartlarına bakarak değerlendirme
    II.   Farklı kaynakları dikkate alma
    III.   Olayın geçtiği yerde araştırma yapma
   yöntemlerinden  hangilerini  kullanması  daha  doğru olur?
A)   Yalnız I.
B)   Yalnız II.
C)   Yalnız III.
D)   II ve III.
E)   I, II ve III.

2. 
“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.”
   Atatürk bu sözü ile tarihi olayların değerlendirilmesinde  aşağıdakilerden  hangisinin  dikkate  alınması gerektiğini vurgulamıştır?
A)   Olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurma
B)   Olayları tüm yönleri ile ele alma
C)   Olayları değerlendirirken tarafsız olma
D)   Tarihi kişilikleri ön plana çıkarma
E)   Milli bir tarih anlayışı sunma

3. 
İngiltere ile Fransa arasında gerçekleşen Yüzyıl Savaşları üzerine çalışan bir tarihçi, çalışması sırasında sadece İngiliz kaynaklarını incelemiş, Fransız kaynaklarını dikkate almamıştır.
   Buna göre bu tarihçi, araştırma sırasında dikkat etmesi gereken aşağıdaki hususlardan hangisini göz ardı etmiştir?
A)   Objektiflik
B)   Öznellik
C)   Nedensellik
D)   Esneklik
E)   Çok yönlülük

4. 
Konya  Çatalhöyük’te  1961  yılında  başlayan  kazılarda MÖ 9000 yılına ait ev kalıntıları bulunmuştur. Çatalhöyük, Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olarak bilinirken, 2006 yılında Konya Boncuklu Höyükte başlayan kazılarda MÖ 10000 - 10500 yıllara ait yerleşim kalıntıları bulunmuştur.
   Buna göre
    I.   Tarihi bilgiler değişebilir.
    II.    Tarihi bilgide kesinlik yoktur.
    III.   Bulunan her yeni belge tarihi değiştirir.
   yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A)   Yalnız I.
B)   Yalnız II.
C)   Yalnız III.
D)   I ve II.
E)   I, II ve III.

5. 
Geçmişteki olayların tekrarı mümkün değildir. Bu nedenle tarih, fen bilimlerinin kullandığı deney ve gözlem yöntemini kullanamaz.
   Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonucudur?
A)   Tarih bir bilim olarak değerlendirilemez.
B)   Tarihin kendine özgü bir yöntemi vardır.
C)   Tarih, farklı bilim dallarından yararlanır.
D)   Tarih yasa ve ilkeler ortaya koyarak çalışır.
E)   Tarihin ortaya koyduğu sonuçlar objektif değildir.

6.
“Tarih’i tekerrür diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?”
   Mehmet Akif Ersoy’un bu sözü tarih öğrenmenin hangi faydasını vurgulamaktadır?
A)   Geçmişten  ders  çıkararak  aynı  hatalara  düşmemizi engeller.
B)   Milli ve manevi değerlerimizi geliştirir.
C)   Karşılaştığımız olaylara farklı bakış açıları getirmemizi sağlar.
D)   Hayatta karşılaştığımız zorluklarla mücadele etmemize yardım eder.
E)   Birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirir.

7.    Aşağıdakilerden  hangisi,  yeni  bulgular  ve  bilimsel gelişmeler ışığında tarihî bilginin ve yorumların değişebilirliğine kanıt olarak gösterilemez?
A)   Malatya – Aslantepede bulunan kılıcın dünyanın en eski kılıcı olma unvanını ele geçirmesi
B)   Artvin’de bulunan Türklere ait sembollerin Anadolu’ya giriş tarihimizi daha eskiye götürmesi
C)   İlk Osmanlı parasının Orhan Bey değil de Osman Bey dönemine ait olduğunun ortaya çıkması
D)   Aziz Sancar’ın çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü’nü kazan ilk Türk unvanını alması
E)   Urfa  Göbeklitepe’nin,  Mısır  Pramitlerinden  7500  yıl  önce yapıldığının ortaya çıkması

8.
Araştırmacı - gazeteci, yazar ve fotoğraf sanatçısı Servet Somuncuoğlu, 2011 yılında yapım ve yönetmenliğini yaptığı “Damgaların Göçü” adlı belgesel çalışması ile ilgili:
“8 farklı alanda 5 binden fazla kaya resmi, binden fazla eski Türk mezarı kurgan ile 50 civarında yazıt inceledik. Bu bize ilk olarak şunu gösterir: Anadolu’da Türklerin varlığının tarihi MÖ 3000 yılı olduğu belgelenmiştir. İkinci olarak Türkler tarihin en eski çağlarından beri Anadolu’ya gelip gitmişlerdir. Üçüncü olarak da Anadolu Türk tarihi baştan yazılmak zorundadır. ” demiştir.
   Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A)   Bulunan her yeni belge ile tarihi bilgilerimiz değişmek zorundadır.
B)   Türklere ait pek çok kalıntıya ulaşılmıştır.
C)   Yeni bulgular ve gelişmeler tarihi bilgilerimizi değiştirebilir.
D)   Türk Tarihi ile ilgili henüz araştırılmayı bekleyen bilgi ve bulgular vardır.
E)   Türkler çok eski zamanlarda da geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır.

9. 
Tarihçilerin yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni belge ve kanıtlar tarihin yeniden değerlendirilmesini gerektirir. Bulunan her yeni belge - - - -   cümlesi  aşağıdakilerden  hangisi  ile  tamamlanırsa yanlış bir bilgi olur?
A)   mevcut bilgilerimizin eksikliğini tamamlayabilir.
B)   daha önceki elde edilen bilgileri doğrulayabilir.
C)   mevcut bilgileri tamamen değiştirebilir.
D)   farklı yorumları gündeme getirebilir.
E)   günümüz değer yargılarıyla yorumlanır.

10.   Tarihi bir olayın esasları değişmediği halde, zaman zaman  yeniden  ele  alınarak  yorumlanmasının  en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?
A)   Araştırma yöntemlerinin değişmesi
B)   Yeni belge ve bulguların elde edilmesi
C)   Bilgilerin zamanla unutulması
D)   Bakış açısının dönemlere göre değişmesi
E)   Tarihçilerin çok meraklı olması

11.
“Tarih biliminde, elde edilen bilgiler neden mutlak doğru olarak  kullanılamayabilir?”
  sorusuna  aşağıda  verilen cevaplardan hangisi doğrudur?
A)   Eski dönemlerle ilgili yeni bilgi bulmak çok zordur.
B)   Eski kaynaklarda olaylar farklı şekilde anlatılmıştır
C)   Bulunacak yeni belgeler mevcut bilgilerimizi değiştirebilir
D)   Bulguları doğrulamak ancak günümüzde kolaylaşmıştır.
E)   Toplumlar arası bilgi düzeyi her dönem farklıdır.

12.
    I.   Olayları tek bir nedene dayandırma
    II.   Tarafsız inceleme
    III.   Tarihi olayları sınıflandırma
   Yukarıda verilen yöntemlerden hangilerinin tarih biliminin çalışma yöntemlerine aykırı olduğu söylenebilir?
A)   Yalnız I.
B)   Yalnız II.
C)   I ve II.
D)   I ve III.
E)   II ve I

CEVAP ANAHTARI:
1. D
2. C
3. A
4. D
5. B
6. A
7. D
8. A
9. E
10. B
11. C
12. A

KAYNAK: Linkleri gorebilmeniz icin izniniz yok! Uye ol veya Giris yap

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2088 views
Son İleti 16 Şubat 2010, 21:45:03
Gönderen: sult@n
0 replies
1569 views
Son İleti 14 Mayıs 2013, 19:59:27
Gönderen: sult@n
1 replies
4055 views
Son İleti 12 Mayıs 2014, 15:05:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
240 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:24:45
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
202 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:42:51
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
299 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:54:04
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
177 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 15:06:02
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
216 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 10:17:20
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
186 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 10:50:17
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
292 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 14:57:59
Gönderen: Uyanan Gençlik