Tarih ve Tarih Yazıcılığı - Konu Testi 1

  • 0 replies
  • 273 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay
Tarih ve Tarih Yazıcılığı - Konu Testi 1
« : 31 Mayıs 2018, 14:24:45 »



1.  Tarımsal üretimin başlaması ve Kadeş Antlaşması tarihin konusu içinde yer alırken, dinozorların yaşamı ya da dünyanın oluşum süreci geçmişte gerçekleşmiş olmasına rağmen tarihin konusu içinde yer almaz.
   Metne göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A)   Tarihin konusu insan ve insan topluluklarıdır.
B)   Bir olayın tarihin konusu olabilmesi için üzerinden belli bir zaman geçmesi gerekir.
C)   Dünyanın oluşumu ve dinozorların yaşamı ile ilgili yeteri kadar kaynağa ulaşılamamıştır.
D)   Geçmişte nelerin tarihin inceleme alanı içinde yer alacağına tarihçiler karar verir.
E)   Tarihin konusu olan olaylar, ülkelere göre farklılık gösterebilir.

2. Çanakkale Savaşı’nı araştıran bir tarihçinin topladığı kaynaklardan biride, bir İngiliz subayının hatıratıdır. Tarihçi bu hatırattan elde ettiği bilgileri diğer kaynaklarla karşılaştırmış ve hatıratın doğru bilgiler içermediğini tespit ettiğinden, bu bilgileri çalışmasında kullanmamıştır.
   Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında tarihçinin tarih biliminin araştırma yöntemlerinden hangisini uyguladığı söylenebilir?
A)   Kaynak Arama (Tarama)
B)   Sentez (Terkip)
C)   Çözümleme (Tahlil)
D)   Eleştiri (Tenkit)
E)   Sınıflandırma (Tasnif)

3.
    I.   Zamana göre
    II.   Mekâna göre
    III.   Konuya göre
   Atatürk’ün hayatını araştıran bir tarihçinin, çalışmasını Atatürk’ün
“öğrenim yılları” “askerlik yılları”  ve “devlet adamlığı yılları”
 şeklinde bölümlere ayırması, tarihçinin  araştırmasında  yukarıdaki  tasnif  (sınıflandırma) şekillerinden hangilerini kullandığının göstergesidir?
A)   Yalnız I.
B)   Yalnız II.
C)   Yalnız III.
D)   I ve II.
E)   I, II ve III.

4.     I.   Birinci elden Kaynak - Lidya Parası
    II.   İkinci elden Kaynak - Osmanlı Ansiklopedisi
    III.   Yazılı Kaynak - Alp Er Tunga Destanı
    IV.   Sözlü Kaynak - Orhun Kitabeleri
   Tarih biliminde kullanılan kaynaklar ile ilgili yukarıdaki eşleştirmelerden hangileri yanlıştır?
A)   Yalnız II.
B)   Yalnız IV.
C)   I ve II.
D)   I ve III.
E)   III ve IV.

5. 
Osmanlılar gündelik hayatta ay yılı esaslı Hicri takvimi kullanırken, 1839 yılından itibaren mali işlerde güneş yılı esaslı Rumi takvimi kullanmaya başlamıştır.
   Aşağıdakilerden hangisi bu durumun temel nedenidir?
A) Hicri takvimin vergilerin toplanmasında ve maaş ödemelerinde sorunlara yol açması
B) Batı ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmek istenmesi
C) Rumi takvimin tüm dünyada geçerli bir takvim olması
D) Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı yürütülmek istenmesi
E) Osmanlıda astronomi alanında çalışmalara önem verilmesi

6.
On iki hayvanlı Türk takvimi, İslamiyet öncesi Türkler tarafından kullanılan güneş yılı esaslı bir takvimdir. Yıllar, hayvan isimleri ile aylar ise sayılarla gösterilmiştir. Bu takvim Türklerden başka Çinliler ve Tibetliler tarafından da
kullanılmıştır.
   Bu  bilgilere  göre  aşağıdakilerden  hangisi söylenemez?
A) Türkler astronomi bilimi ile ilgilenmişlerdir.
B) Güneş yılı esaslı takvim Türkler tarafından keşfedilmiştir.
C) Türklerin hayatında hayvanlar önemli bir yere sahiptir.
D) Türkler dünya medeniyetine katkıda bulunmuştur.
E) Türkler takvim alanında farklı milletleri etkilemiştir.

7. 
İnsanlar zamanı yıllara, aylara, haftalara ve günlere ayırarak
“takvim”i bulmuşlardır. İnsanların takvimi bulmasında,
    I.   yaşamı kolaylaştırmak,
    II.   zamanı daha iyi yönetmek,
    III.   doğal olaylara karşı önlem almak
   düşüncelerinden hangileri etkilidir?
A)   Yalnız I.
B)   Yalnız II.
C)   I ve II.
D)   I ve III.
E)   I, II ve III.

8.    Türklerin kullandığı aşağıdaki takvimlerden hangisi “ay yılı”
na dayalıdır?
A)   12 Hayvanlı Türk Takvimi
B)   Celali Takvim
C)   Rumi Takvim
D)   Hicri Takvim
E)   Miladi Takvim

9. •  Başlangıç yılı olarak “Hicret”i esas alma,
•  Osmanlı  Devletinde  mali  hayatı  düzenlemek  için 1839’dan itibaren kullanılma
   Yukarıda verilen özelliklerin aşağıdaki takvimlerden hangisine ait olduğu söylenebilir?
A)   Rumi Takvim
B)   Celali Takvim
C)   Hicri Takvim
D)   Takvimigarbi
E) Miladi Takvim

10.  Mustafa  Kemal Atatürk’ün “Tarihini  bilmeyen  milletler başka  milletlerin  avı  olurlar.”  şeklindeki  sözleri  tarih öğrenmenin aşağıdaki faydalarından hangisini daha çok ortaya koymaktadır?
A)   İnsanlığın yaşam tecrübesini gelecek yıllara taşıma
B)   Milli varlığın korunmasını sağlama
C)   Medeniyetin insanlığın ortak malı olduğunu gösterme
D)   Toplumda birlik beraberlik duygusunu geliştirme
E)   Bireyde yurttaşlık kültürünün gelişmesini sağlama

11. Ömer Hayyam tarafından söylenen, “Tarih kainatın vicdanıdır.”
 sözleri tarih yazımında aşağıdaki özelliklerden hangisinin gözetilmesi gerektiğini gösterir?
A)   Yer zaman göstererek yazma
B)   Sebep – sonuç ilişkisi gözetme
C)   Objektifliği sağlama
D)   Olayı, geçtiği dönemin koşullarına uygun değerlendirme
E)   Kronolojik sıraya dikkat etme

12. Atatürk, Türk  tarihinin  araştırılmasına  önem  vermiş  bu amaçla 1931’de Türk Tarihi Tetkik Cemiyetini kurdurmuştur. Atatürk, mirasından bir payıda daha sonra adı Türk Tarih Kurumu olan bu kuruma bırakmıştır. Atatürk’ün,    Türk Tarih Kurumu’na mirasından bir pay ayırması,
    I.   kurumun çalışmalarına önem verme,
    II.   kurumun milli tarih anlayışına desteğini sürekli hale getirme,
    III.   kurumun, mali bağımsızlığını gözetme
   durumlarından hangilerinin göstergesidir?
A)   Yalnız I.
B)   Yalnız II.
C)   I ve II.
D)   I ve III.
E)   I, II ve III.


CEVAP ANAHTARI:
1. A
2. C
3. C
4. E
5. A
6. B
7. E
8. D
9. A
10. B
11. C
12. E

KAYNAK: Linkleri gorebilmeniz icin izniniz yok! Uye ol veya Giris yap

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
2102 views
Son İleti 16 Şubat 2010, 21:45:03
Gönderen: sult@n
0 replies
1594 views
Son İleti 14 Mayıs 2013, 19:59:27
Gönderen: sult@n
1 replies
4113 views
Son İleti 12 Mayıs 2014, 15:05:11
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
185 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:34:52
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
216 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:42:51
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
318 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 14:54:04
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
195 views
Son İleti 31 Mayıs 2018, 15:06:02
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
235 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 10:17:20
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
210 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 10:50:17
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
321 views
Son İleti 01 Haziran 2018, 14:57:59
Gönderen: Uyanan Gençlik