İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar - Konu Testi 4

  • 0 replies
  • 188 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı busegül

  • *
  • 20008
  • +359/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik



1.   Aşağıdakilerden hangisi kötü alışkanlık ve davranışlardan korunmanın bir yolu değildir?
A)   Davranış ve alışkanlıklarla ilgili araştırmaları toplamak
B)   Arkadaş seçerken alışkanlık ve davranışlarına bakmak
C)   Kötü alışkanlık ve davranışlara karşı bilinçlenmek
D)   Ailenin ve öğretmenlerin öğütlerini dikkate almak

2.   Kul  hakkı  ile  ilgili  aşağıdaki  yargılardan  hangisi yanlıştır?
A)   İslam dini kul hakkı yenilmesini yasaklamıştır.
B)   Kul hakkı yiyeni, yalnız hakkı yenen affedebilir.
C)   Sadece mala zarar vermek kul hakkıyla ilgilidir.
D)   Komşuyu rahatsız etmek kul hakkına girmektir.

3. “Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helalleşsin çünkü ahirette altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarından alınır; sevabı olmazsa, hak sahibinin günahları buna yüklenir.”
   Bu hadisten aşağıdaki sonuçların hangisine ulaşılamaz?
A)   Kul hakkına girmemeye özen gösterilmelidir.
B)   Kul hakkını ahirete bırakmak akıl kârı değildir.
C)   Ahirette kul hakkı dünyadakinden farklı ödenir.
D)   Hak ödendikten sonra helallik almaya gerek yoktur.

4. İçki, uyuşturucu, sigara gibi kötü alışkanlıklar kişinin kendisinden başlayıp ailesine ve çevresine zarar verir. Bu tür kötü alışkınlıkları edinen hem kendisinin hem başkasının sağlıklı yaşam hakkının ihlal edilmesine yol açarak - - - -  çiğnenmesine neden olur.
   Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisinin gelmesi doğru olur?
A) yasaların
B) kul hakkının
C) kuralların
D) geleneklerin

5.   Aşağıdaki durumlardan hangisi kul hakkı ihlaline örnek verilebilir?
A)   Okul eşyalarını korumak
B)   Dedikodudan uzak durmak
C)   İnsan haklarına saygılı olmak
D)   Bina içinde bağırarak konuşmak

6. “Ancak  insanlara  zulmedenlere  ve  yeryüzünde  haksız yere taşkınlık edenlere ceza vardır. İşte acıklı azap bunlaradır.” (Şura suresi, 42. ayet)
   Bu ayetten aşağıdaki sonuçların hangisine ulaşılamaz?
A)   Allah, haksızlık etmesin diye insanı sonucuyla uyarmıştır.
B)   Zulmeden kişiye yalnızca ahirette ceza verilmektedir.
C)   Yaratılmış bir varlığa zulmeden kul hakkına girmiştir.
D)   Haksızlık yapmak istemeyen aşırılıktan sakınmalıdı

7.   Aşağıdakilerden  hangisi  insan  onurunu  korumayla doğrudan ilgili bir ayettir?
A)   “Ey  iman  edenler!  Bir  topluluk  bir  diğerini  alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler...”(Hucurat suresi, 11. ayet)
B)   “Ey  iman  edenler!  Belli  bir  süre  için  birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın. Aranızda bir yazıcı adaletle yazsın...” (Bakara suresi, 282. ayet)
C)   “Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Çalışması da ileride görülecektir. Sonra onun karşılığı tastamam ödenecektir.”
(Necm suresi, 39-41. ayetler)
D)   “Eğer  Rabbin  dileseydi,  yeryüzünde  bulunanların hepsi elbette topyekûn iman ederlerdi. Böyle iken sen mi mümin olsunlar diye insanları zorlayacaksın?”(Yunus suresi, 99. ayet)

8.  I.   Çocukların okul dışında görüşmelerine izin verilmemesi
    II.   Kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yaygınlaştırılması
    III.  Ailelerin ve büyüklerin birbirlerinin çocuklarıyla ilgilenmesi
   Numaralanmış tutumlardan hangileri çocukları kötü alışkanlık ve davranışlardan koruma yoludur?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.

9.   Aşağıdakilerden hangisi kul hakkını çiğnemeye yol açan bir davranış değildir?
A) Hile yapmak
B) Yalan söylemek
C) İkaz etmek
D) Dalga geçmek

10. ●  ‘‘İnsanları hakkı olan şeylerden yoksun bırakmayın, bozgunculuk yaparak yeryüzünde karışıklık çıkarmayın.” (Şuara suresi, 183. ayet)
     ●   ‘‘Ey kavmim! Ölçerken, tartarken adaleti gözetin; insanların mallarının değerini düşürmeyin, yeryüzünde bozgunculuk yaparak başkalarına zarar vermeyin.” (Hud suresi, 85. ayet)
   Bu  ayetlere  göre  aşağıdaki  davranışların  hangisi yanlıştır?
A)   Hak sahibine hakkını eksiksiz vermek
B)   Anlaşamayan kişilerin arasını bulmak
C)   Satılan malın kusurlarını gizlememek
D)   Malı kötüleyerek fiyatını düşürmek

11. Havayı, suyu ve toprağı kirletmek, zehirli atıkları ortada bırakmak ve yerlere çöp atmak gibi kul hakkı ihlali olarak değerlendirilen davranışlar giderek artmaktadır.
   Bu parça aşağıdaki soruların hangisine verilmiş bir cevaptır?
A)   Havayı kirleten maddeler hangileridir?
B)   Zehirli atıkların bilinen zararları nelerdir?
C)   Yaygın görülen kul hakkı ihlalleri nelerdir?
D)   Çevrenin kirlenmemesi için ne yapılmalıdır?

12.I.   Kırmızı ışık yanarken geçmek
    II.   Günlük ibadetleri yerine getirmemek
    III.   Ortak kullanım alanlarında sigara içmek
   Numaralanmış  davranışlardan  hangileri  kul  hakkı kapsamında değerlendirilemez?
A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.



CEVAP ANAHTARI:
1. A
2. C
3. D
4. B
5. D
6. B
7. A
8. D
9. C
10. D
11. C
12. B

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
5046 views
Son İleti 24 Şubat 2011, 18:46:11
Gönderen: busegül
0 replies
1875 views
Son İleti 24 Şubat 2011, 18:51:39
Gönderen: busegül
0 replies
2811 views
Son İleti 25 Şubat 2011, 15:01:07
Gönderen: busegül
0 replies
1363 views
Son İleti 11 Mart 2011, 20:05:46
Gönderen: busegül
0 replies
1155 views
Son İleti 12 Mart 2011, 20:08:04
Gönderen: busegül
0 replies
869 views
Son İleti 20 Şubat 2015, 15:40:26
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1511 views
Son İleti 02 Temmuz 2016, 15:03:48
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
107 views
Son İleti 08 Mayıs 2018, 17:40:40
Gönderen: busegül
0 replies
71 views
Son İleti 08 Mayıs 2018, 17:45:40
Gönderen: busegül
0 replies
85 views
Son İleti 08 Mayıs 2018, 17:50:01
Gönderen: busegül