Dinler ve Evrensel Öğütleri - Konu Testi 3

  • 0 replies
  • 166 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı busegül

  • *
  • 20005
  • +359/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
Dinler ve Evrensel Öğütleri - Konu Testi 3
« : 08 Mayıs 2018, 17:28:15 »



1. Dinlerin ve islam’ın evrensel öğütlerine örnekler vererek bunların insanlık için önemini fark eder.
   Aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A)   Bütün dinler can almayı yasaklar.
B)   Tüm dinler tutarlı olunmasını ister.
C)   İslam her türlü temizliğe önem verir.
D)   İlahi dinler dünya nimetlerini yasaklar.

2.   Dinlerin, aşağıdaki yasaklarından hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) Sözünde durmamak
B) İftira atmak
C) Yalan söylemek
D) Kumar oynamak

3. Tevrat’ta şöyle denilir: “...Tartınız da ölçünüz de eksiksiz ve doğru olacak...”
   Bu  mesaj  aşağıdakilerden  hangisinin  anlamına  uygundur?
A)   “Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara! Onlar doyurulacaklardır.”
(Kitab-ı Mukaddes, Matta)
B)   “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.” (Tevbe suresi, 119. Ayet)
C)   “Ölçtüğünüzde tam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu hem daha iyidir hem de sonucu daha güzeldir.” (İsrâ suresi, 35. ayet)
D)   “Kul, şakalaşırken yalan söylemeyi ve haklı bile olsa tartışmayı terk etmedikçe tam iman etmiş olamaz.”(Hadis-i şerif)

4.  Bir gün Allah’ın Elçisi yanındakilere: “Ne dersiniz, birinizin evinin önünden bir nehir aksa ve her gün o nehirde beş kez yıkansa, bu durum o kişide kir namına bir şey bırakır mı? diye sordu. Oradakiler; ‘Hayır, o kişide kir namına bir şey bırakmaz.’ dediler. Bunun üzerine Allah’ın Elçisi, ‘İşte günde kılınan beş vakit namaz da böyledir. Allah onunla hataları siler.’ buyurdu.”
   Bu hadiste namazla ilgili aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
A)   Maddi ve manevi yönden arındırır.
B)   Bedenin temizlenmesini sağlar.
C)   Her namaz için ayrı abdest alınır.
D)   Namaz beş ayrı vakitte kılınır.

5. İncil’de şu ifadeler yer almaktadır: “Ne var ki ağızdan çıkan, yürekten kaynaklanır. İnsanı kirleten de budur. Çünkü kötü düşünceler... yalancı şahitlik ve iftira hep yürekten kaynaklanır. İnsanı kirleten de budur.”
   Bu paragraf, aşağıdaki temizlik çeşitlerinden hangisine örnek verilebilir?
A) Beden
B) Manevi
C) Çevre
D) Elbise

6. “... Allah, iyilik edenleri sever.” (Âl-i İmran suresi, 134. ayet)
   Bu ayete göre aşağıdaki davranışlardan hangisi bu ayetin mesajına uygundur?
A)   İnsanların sırlarını yaymak
B)   Yalan şahitlikten kaçınmak
C)   İyiliği menfaat için yapmak
D)   Yoksulu görmezden gelme

7. “Anne babana saygı göstereceksin.”(On Emir)
   “Küçüklerine sevgi ve şefkat, büyüklerine saygı göstermeyen bizden değildir” (Hadis-i şerif)
   Bu hadis ve Tevrat’ın mesajıyla ilgili kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Saygı
B) Doğruluk
C) İyilik
D) Tutarlılık

8. “Doğruluk, iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi, doğru söylemeye devam ettikçe sonunda doğrulardan olur. Yalan kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söylemeye devam ettikçe sonunda Allah indinde yalancılardan yazılır.”
   Bu hadisten aşağıdaki sonuçların hangisine ulaşılamaz?
A)   İnsan ahirette davranışlarının karşılığını alır.
B)   Bireyin davranışları ahiretteki durumunu belirler.
C)   İnsanların ahiretteki durumları kesin olarak bilinebilir.
D)   Sürekli yapılan davranış zamanla kişilik haline dönüşür.

9. “Müslüman bir kişi bir ağaç diker de ondan insan, hayvan veya kuş yerse bu yenen şey kıyamete kadar o kimseye sadakadır.”
   Bu hadiste aşağıdaki konuların hangisi genel olarak vurgulanmıştır?
A) İnsana iyi davranmak
B) Çevreyi korumak
C) İnsana değer vermek
D) Sadaka vermek

10.   Bütün  dinlerde  ortak  olan  evrensel  öğütlerin  asıl amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A)   Zihin karışıklığını gidermek
B)   Mutluluk yolunu göstermek
C)   Beraber yaşamaya zorlamak
D)   Farklılıkları ortadan kaldırmak

11.   Aşağıdakilerden hangisinin çevreyi korumaya yönelik olduğu söylenemez?
A)   İslam’ın yaratılmış her şeyi emanet olarak kabul etmesi
B)   Hint dinlerinde bitkilerin ruhu ve canı olduğuna inanılması
C)   İnananların Buda’nın heykeline saygı amacıyla çiçek sunmaları
D)   Yahudilerin, çevreyi koruma görevinin insana verildiğine inanmaları

12.   İnanç ve ahlakla ilgili Allah’ın buyruklarının yer aldığı
On Emir, aşağıdaki dinlerin hangisine aittir?
A) Hinduizm
B) Yahudilik
C) Hristiyanlık
D) İslam


CEVAP ANAHTARI:
1. D
2. D
3. C
4. A
5. B
6. B
7. A
8. C
9. D
10. B
11. C
12. B

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
1 replies
2332 views
Son İleti 25 Nisan 2008, 16:50:42
Gönderen: selim
0 replies
1563 views
Son İleti 10 Mayıs 2008, 13:33:53
Gönderen: zeron
0 replies
2188 views
Son İleti 22 Kasım 2010, 06:40:35
Gönderen: gece_mavisi
0 replies
1227 views
Son İleti 06 Mart 2011, 19:47:50
Gönderen: busegül
0 replies
735 views
Son İleti 20 Şubat 2015, 16:45:20
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
3193 views
Son İleti 01 Temmuz 2016, 17:24:21
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
497 views
Son İleti 08 Nisan 2017, 13:40:15
Gönderen: Ders Hocası
0 replies
303 views
Son İleti 08 Mayıs 2018, 16:49:01
Gönderen: busegül
0 replies
151 views
Son İleti 08 Mayıs 2018, 17:21:33
Gönderen: busegül
0 replies
221 views
Son İleti 08 Mayıs 2018, 17:33:03
Gönderen: busegül