4. Sınıf Türkçe - Gerçek mecaz terim deyim eş zıt eşsesli - Test

  • 0 replies
  • 623 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay



Soru 1
Kelimelerin doğru yazımlarını öğrenmek için aşağıdakilerden hangisine başvururuz?
A) imlâ kılavuzu
B) ansiklopedi
C) gazete
D) sözlük

Soru 2
Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “ağır” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?
A) Bu kadar ağır bavul görmemiştim.
B) Odadan ağır bir koku geliyordu.
C) Ağır bir hastalığa yakalanmış.
D) Bu çocuk çok ağır başlı birisidir.

Soru 3
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi “mecaz” anlamlı değildir?
A) Kanadı kırık bir martı gördüm.
B) Bu şarkıya bayılıyorum.
C) Ayşe’nin uykusu kaçtı.
D) Doktora boş gözlerle bakıyordu.

Soru 4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “burun”  sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?
A) Çok para kazanınca burnu büyüdü.
B) Eve geç geldiğimde annem burnundan soluyordu.
C) Berke tatilde burnumdan getirdi.
D) Babam burnundan ameliyat oldu.
   
Soru 5 Aşağıdakilerden hangisinin eş anlamlısı yoktur?
A) Beyaz
B) Gri
C) Al
D) Kara

Soru 6 Aşağıdaki tümcelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamında kullanılmıştır?
A) Bu gün sırtı durmadan ağrıdı.
B) Tatlı diliyle her sorunun üstesinden gelirdi.
C) Sorular karşısında uyanık olmalıyız.
D) Toplantıda bize çok ağır sözler söyledi.

Soru 7 “Karınca” sözcüğü aşağıdaki seçeneklerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Ayağım yine karıncalanıyor.
B) Karıncalar, yazdan kışa hazırlık yapar.
C) Bahçemizi karıncalar istila etmiş.
D) “Ağustos Böceği ile Karınca” masalını okudunuz mu?

Soru 8 Aşağıdaki cümlelerin  hangisinde  “düşmek”  kelimesi sözlük anlamında kullanılmıştır?
A) Kadıncağız otobüste düşmüş
B) Dağlara ilk kar düştü.
C) Şekeri düştü, diye çok üzüldüler.
D) Uçakta güzel bir yere düştük.

Soru 9  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaş” sözcüğü diğerleriyle sesteştir ?
A) Ağaç yaş iken eğilir.
B) Yaş ilerledikçe bazı şeyleri öğrenmek zorlaşır.
C) Yaş otuz beş, yolun yarısı eder.
D) Ahmet sekiz on yaşlarında müziğe başlamıştı.

Soru 10 Hürriyet kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) demokrasi
B) hak
C) özgürlük   
D) eşitlik


CEVAP ANAHTARI:
1. A
2. A
3. A
4. D
5. B
6. A
7. A
8. A
9. A
10. C

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
10193 views
Son İleti 27 Şubat 2014, 15:43:26
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2584 views
Son İleti 27 Şubat 2014, 16:06:02
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1604 views
Son İleti 24 Temmuz 2015, 11:18:55
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2614 views
Son İleti 26 Temmuz 2015, 14:08:22
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
919 views
Son İleti 10 Nisan 2016, 11:19:18
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1071 views
Son İleti 10 Nisan 2016, 11:43:50
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
814 views
Son İleti 10 Nisan 2016, 11:59:22
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
2360 views
Son İleti 31 Mayıs 2016, 17:34:37
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
1234 views
Son İleti 11 Temmuz 2016, 17:03:32
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
705 views
Son İleti 18 Ekim 2016, 09:42:11
Gönderen: D®agon