Açık Öğretim Lisesi - Dil ve Anlatım 8 - Soruları ve Cevapları

  • 0 replies
  • 616 views

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Egitimhane

  • *
  • 13
  • +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Uyanan Gençlik
    • uyanan gençlik



1.  Konferansta dil ağırlıklı olarak hangi işlevde kullanılır?
A) Göndergesel
B) Alıcıyı harekete geçirme
C) Kanalı kontrol
D) Şiirsel

2.  Aşağıdakilerden hangisi açık oturumun özelliklerinden değildir?
A) Amaç, bir düşünceyi dinleyicilere benimsetmektir.
B) Konuşmalarda eleştiri vardır fakat suçlama yoktur.
C) Konuşmacı sayısının altıyı geçmemesine dikkat edilir.
D) Bir konu üzerinde birlikte düşünme isteği çerçevesinde düzenlenir.

3.  Sempozyumda yeni bilgiler ile önerilerin açıklandığı ve tartışıldığı bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
A) Giriş   
B) Deney
C) Sonuç
D) Bulgular

4.  Türkiye’deki mühendislik sorunlarına iki açıdan bakmak mecburiyetindeyiz. Bunlardan biri, ileri düzeyde
teknoloji kullanan ve her zaman için dünyada teknoloji üreten kesimlerle yakın ilişki içerisinde olup sürekli
teknoloji üreten ve teknoloji transfer eden kuruluşların bakış açısıdır.
Bu forum metninde kullanılan anlatım türleri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Kanıtlayıcı – Tartışmacı
B) Açıklayıcı – Öğretici
C) Betimleyici – Açıklayıcı
D) Öyküleyici – Öğretici

5.  “Sanat toplum için midir yoksa sanat için midir?”
 sorusunu ele almaya en uygun tartışma türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Forum        B) Sempozyum        C) Münazara    D) Konferans

6.  Aşağıdakilerin hangisi bilimsel yazıların bölümlerinden biri değildir?
A) Başlık
B) Özet
C) Dokümantasyon
D) Sonuç ve tartışma

7.  Aşağıdakilerin hangisi bilimsel yazıların giriş bölümünde dikkat edilmesi gereken özelliklerden değildir?
A) Çalışmanın gerekliliği ortaya konmalıdır.
B) Araştırmada ana bulgular dile getirilmeli ve sonuçları belirtilmelidir.
C) Yazar neyi, niçin ve nasıl kullandığını okuyucuya açıklamalıdır.
D) Ele alınan konunun daha önceki yayınlarda nasıl ele alındığı anlatılmalıdır.

8.  Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında makale yazan gazetecilerden biri değildir?
A) Falih Rıfkı Atay
B) Hüseyin Cahit Yalçın
C) Ali Naci Karacan
D) İbrahim Şinasi

9.  Bilimsel yazılar ve makalelerde dil aşağıdaki işlevlerinden hangisiyle kullanılır?
A) Şiirsel (Sanatsal)
B) Kanalı kontrol
C) Göndergesel
D) Alıcıyı harekete geçirme

10.   • Genellikle bilimsel, sanatsal ve ekonomik konularda verilir.•
Alanında uzman bir kişinin görüşlerini aktardığı türdür.•
Açıklayıcı, öğretici, kanıtlayıcı ve tartışmacı anlatım türleri kullanılır.
Bu özellikler aşağıdaki sözlü anlatım türlerinden hangisine aittir?
A) Münazaraya       B) Foruma      C) Konferansa      D) Sempozyuma

11.  Radyo ve televizyonlarda çeşitli sorunlar hakkında düzenlenen toplantılar, açık oturum türünde yapılmaktadır.
Açık oturumda izleyicilerin sorularını almak ve cevaplamak da mümkündür. Bu takdirde açık oturum - - - - dönüşmektedir.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) foruma        B) sempozyuma           C) konferansa        D) münazaraya

12.  Aşağıdakilerden hangisi sempozyum başkanı için söylenemez?
A) Sempozyumun sonunda forum yapılırsa sempozyum başkanı o toplantının da başkanı olur.
B) Konuyu açıklayarak konuşmacıları tanıtır, daha sonra konuşmacılara sıra ile sorular yöneltir.
C) Sempozyumun sonunda konuşmalardan çıkarılan sonuçlar, başkan tarafından özetlenir.
D) Oturumun başarı ve etkinliğinden sorumludur.

13.  Aşağıdakilerden hangisi münazaranın amaçlarından değildir?
A) Düşünceleri ve kabulleri karşılaştırmak.
B) Öğrencilerin karşı fikre saygı duymalarını sağlamak.
C) Öğrencilerin konuşma yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olmak.
D) Dinleyicileri çeşitli konularda bilgilendirmek.

14.  Aşağıdakilerden hangisi münazara konusu olabilir?
A) Cep telefonlarının Türk toplumu üzerindeki etkileri nelerdir?
B) İkili eğitim neden zararlıdır?
C) Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir?
D) Türk toplumunda okuma oranları neden düşüktür?

15.  1940’ta Yüksek Öğretmen Okulunu bitiren Cahit Külebi, Antalya Lisesi edebiyat öğretmenliğine atanır ve
1941’de evlenir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı verilen Cahit Külebi 20
Haziran 1997’de vefat etmiştir. Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Dil göndergesel  işlevde kullanılmıştır.
B) Nesnel anlatım söz konusudur.
C) Söz sanatlarına yer verilmiştir.
D) Açıklayıcı ve öğretici anlatımdan yararlanılmıştır.

16.  Aşağıdakilerden hangisi bilimsel bir yazı olarak değerlendirilemez?
A) Konferans raporları
B) Tarama ve değerlendirme makaleleri
C) Toplantı özetleri
D) Roman özetleri

17.  Bir kitabın veya derginin; kişi, konu, yer adı vb. bakımından içindekileri
yer numarasıyla belirten ve eserin arkasında yer alan alfabetik listeye
- - - - adı verilir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) indeks       B) dipnot       C) kaynakça         D) alıntı

18.  Aşağıdakilerden hangisi bilimsel yazılarla ilgili terimlerden biridir?
A) Giriş       B) Dipnot        C) Düğüm            D) Sonuç

19.  Aşağıdakilerden hangisi konferans veren kişinin dikkat etmesi gereken özelliklerden değildir?
A) Dinleyiciler sıkılabileceğinden bir saatten fazla konuşmamalıdır.
B) Dinleyicilerin kültür düzeylerini dikkate almalıdır.
C) Sözlü anlatım tekniklerine uymak zorunda değildir.
D) Argo ve kaba sözcükler kullanmaktan kaçınmalıdır.

20.  Alınan kararların yayın hâline getirilerek kamuoyu ile paylaşıldığı tartışma türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Münazara    B) Açık oturum      C) Sempozyum  D) Konferans

CEVAP ANAHTARI:
1.  A
2.  A
3.  D
4.  B
5.  C
6.  C
7.  B
8.  D
9.  C
10. C
11. A
12. B
13. D
14. C
15. C
16. D
17. A
18. B
19. C
20. C

Kaynak: odsgm.meb.gov.t

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
529 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 09:36:23
Gönderen: Bilgecan
0 replies
503 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 09:55:32
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
499 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 10:04:33
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
590 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 10:12:41
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
488 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:03:33
Gönderen: Egitimhane
0 replies
567 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:10:14
Gönderen: Egitimhane
0 replies
602 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:18:26
Gönderen: Egitimhane
0 replies
552 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:30:23
Gönderen: Egitimhane
0 replies
540 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:37:15
Gönderen: Egitimhane
0 replies
792 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 12:00:37
Gönderen: Egitimhane