Açık Öğretim Lisesi - Coğrafya 5 - Soruları ve Cevapları

  • 0 replies
  • 531 views

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • *
  • 7462
  • +545/-0
  • Cinsiyet: Bay



1.  Aşağıdakilerden hangisi Dünya’nın en zengin doğal yaşam alanıdır?
A) Çöller     B) Çayırlar     C)   Tundralar     D) Yağmur omanları

2.  Aşağıdakilerden hangisi ekosistemi oluşturan fiziksel etmenlerden değildir?
A) Yağış        B) Rüzgâr        C) Bitkiler       D) Sıcaklık

3.  Eğitim faaliyetleri ile ön plana çıkıp etki alanını genişleten, farklı ülkelerden öğrencilerin yüksek
düzeyde eğitim almak için geldiği şehir aşağıdakilerden hangisidir?
A) Essen       B) Lizbon       C) Oxford       D) Marsilya

4.  Aşağıdaki ülkelerden hangisi nüfus artış hızını yükseltmeye yönelik politika uygulamaktadır?
A) Fransa          B) Hindistan         C) Venezuella    D) Endonezya

5.  Aşağıdakilerden hangisi ilk şehir yerleşmelerinin ortaya çıktığı alanlardan biri değildir?
A) Nil Vadisi           B) Akdeniz Havzası         C) Asya’nın güneydoğusu        D) Amerika’nın kuzeybatısı

6.  Aşağıdakilerden hangisinde ekonomik faaliyetler üzerinde doğal unsurların etkisinden söz edilmiştir?
A) İhtiyaç fazlası ürünlerin pazarlara götürülmesi
B) Bazı yıllarda kuraklık nedeni ile tarımsal verimin düşmesi
C) Pazarda talep gören ürünlerin üretiminin artması
D) Tarım ürünlerinden elde edilen gelirle modern araçlar alınması

7.  Aşağıdakilerden hangisi dağıtımıetkileyen beşeri faktörlerden biri değildir?
A) Moda       B) Ulaşım        C) İletişim       D) Teknoloji

8.  Aşağıdakilerden hangisi belirli şartlar dahilinde kendini yenileyebilen doğal kaynaklardandır?
A) Dalga        B) Petrol          C) Orman         D) Rüzgâr

9.  Tüketimin üretimi doğrudan etkilemesine aşağıdakilerden hangisi örnek verilemez?
A) Kahvenin anavatanı dışında yetiştirilmeye başlanması
B) Domuz gribi nedeni ile hijyen ürünlerine talebin artması
C) Kuş gribinden dolayı kümes hayvanlarına talebin azalması
D) Gemilerde balıkları muhafaza edecek soğutucuların bulunması

10.  Zengin doğal kaynaklara sahip bazı ülkeler teknik bilgi ve sermaye bakımından yetersiz oldukları için
yeterin­ce gelişmemişlerdir.
Aşağıdaki ülkelerden hangisi bu duruma örnek verilebilir?
A) Rusya       B) Nijerya       C) Japonya       D) Moğolistan

11.  Anadolu’nun tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmasına aşağıdakilerden hangisi en az etki
yapmıştır?
A) Su kaynakları     B) İklim koşulları       C) Verimli toprakları     D) Yeraltı zenginlikleri

12.  Yukarıdaki görselde arazi eğim değerlerine göre ayrılmıştır.
Buna göre bu arazide hangi eğim değerinde, toprak örtüsü incedir ve erozyon daha etkilidir?
A) %2        B) %5        C) %10      D) %20

13.  Ülkemizde arazilerin büyük kısmının dağlık ve engebeli olması aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden
hangisini olumlu etkiler?
A) Tarım         B) Hayvancılık       C) Ulaşım       D) Sanayi

14.  Çiftçilikle uğraşan bir ziraat mühendisiyim. Tarım yapmak için Türkiye’nin en elverişli yerlerinden
birinde yaşıyorum. Yaşadığım yerde ılıman iklim koşulları hakim olduğu için yılda birden fazla ürün alıyoruz. Buğdayı hasat ettikten sonra yerine mısır, soya fasulyesi gibi ürünler ekiyoruz. Hayvancılık alanında ise kıl keçisi başta olmak üzere küçükbaş hayvan yetiştiriyoruz.
Yukarıdaki metinde sözü edilen çiftçi aşağıdaki tarım alanlarından hangisinde yaşıyor olabilir?
A) Çukurova       B) Yüksekova        C) Erzurum Ovası        D) Konya Ovası

15.  Yukarıdaki Türkiye haritasında numaralandırılan yerlerden hangisi ayçiçeğinin en fazla yetiştirildiği alandır?
A) I     B) II    C) III    D) IV

16.  İpek böcekçiğinin yapıldığı yerlerde aşağıdakilerden hangisi yaygındır?
A) Kızılağaç     B) Dut ağacı      C)   Akçaağaç     D) Meşe ağacı

17.  Ülkemizde Artvin (Murgul), Kastamonu (Küre), Elazığ (Maden), Rize (Çayeli)’den çıkarılan, işlenmesi
kolay olan, iletkenliği fazla olduğu için elektrik-elektronik sektörünün vazgeçilmezi olan maden aşağıdaki
lerden hangisidir?
A) Bor    B) Bakır      C) Barit     D) Boksit

18.  En güvenilir ve en temiz enerji kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Su gücü         B) Doğal gaz        C) Nükleer enerji        D) Biyomas enerjisi

19.  Enerji kaynaklarından kömürün uzak yerlere taşınması maliyeti arttırdığından kömürle çalışan sanayi işletme
­leri genellikle kaynağa yakın yerlere kurulmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnek verilemez?
A) Soma – Termik santral
B) Elbistan – Termik santral
C) Ereğli – Demir-çelik fabrikası
D) İskenderun – Demir-çelik fabrikası

20.  Aşağıdakilerden hangisi heyelanın en çok yaşandığı yerlerden biridir?
A) Niğde         B) Muğla        C)   Trabzon    D) Konya


CEVAP ANAHTARI:
1.  D
2.  C
3.  C
4.  A
5.  D
6.  B
7.  A
8.  C
9.  D
10. B
11. D
12. D
13. B
14. A
15. A
16. B
17. B
18. A
19. D
20. C

Kaynak: Linkleri gorebilmeniz icin izniniz yok! Uye ol veya Giris yap

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

  Konu / Başlatan replies Son İleti
0 replies
519 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 09:36:23
Gönderen: Bilgecan
0 replies
489 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 09:55:32
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
489 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 10:04:33
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
576 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 10:12:41
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 replies
512 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 10:52:49
Gönderen: Egitimhane
0 replies
591 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:18:26
Gönderen: Egitimhane
0 replies
542 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:30:23
Gönderen: Egitimhane
0 replies
529 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:37:15
Gönderen: Egitimhane
0 replies
601 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:44:32
Gönderen: Egitimhane
0 replies
776 views
Son İleti 26 Temmuz 2017, 12:00:37
Gönderen: Egitimhane