Ana Sayfa

Reklam

Salçanın küflenmesi önlemenin püf noktası

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Nadya


  • *
  • Cinsiyet: Bayan
  • Yer: Konya
  • 2940
  • Reklam
    Bu Konu Faydalı mı?
  • +237/-0
Salçanın küflenmesi önlemenin püf noktası
« : 25 Kasım 2016, 09:00:43 »
Salçalar genellikle kış aylarında domatesin olmadığı mevsimlerde tüketilen bir yiyecektir. Günümüzde artık kışın da domates olmasına rağmen lezzeti mevsiminde olduğu kadar iyi değildir. Bu nedenle salça kış aylarında yoğun olarak kullanılır.



Genellikle hazır olarak alınan salçalar kapağı açıldığı zaman kısa zaman içerisinde küflenir. Salçaların küflenmesinin asıl nedeni açıldıktan sonra hava ile temas etmesi ve nem ortamıdır. Genellikle evde yapılan salçalarda küflenme olmamaktadır. Çünkü tuz eklenerek bu durum çözülebilir. Ancak hazır alınan konserve salçalar da genellikle kapağı açıldıktan sonra küflenme sorunu ile karşılaşılır. Bu sorunun çözülebilmesi için birçok yöntem var elbette.

Şunu bilmekte de fayda var; salçaların küflenmesinin aslında iyi bir şey. Çünkü salçaların küflenmesi organik olduğunun göstergesidir. Bu nedenle küflenen markaların salçalarını alıp küften koruma yöntemini seçmeniz sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.

Salça nasıl saklanmalı?

Salçalar kuru ve serin yerlerde saklanmalıdır. Cam kavanozlar hem hijyen açısından hem de sağlık açısından daha iyi bir tercih olacaktır. Kiler gibi karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Çünkü genellikle buzdolaplarında yer sıkıntısı olmaktadır. Salçanızın hava almaması da önemli bir husustur. Konserve olarak alacağınız salçaları alırken son kullanma tarihlerine bakarsanız daha iyi olacaktır. Geçmek üzere olanları değil daha uzun süre dayanacak olanları almalısınız. Bu sayede daha fazla saklayabilirsiniz.
Salçanın küflenmesini önlemenin yolları

Eğer hazır salça tüketiyorsanız salça alırken küçük boyutlarda almalısınız. Böylece kısa zamanda tüketerek küflenmesine fırsat vermezsiniz. Salçanızı alırken teneke kutu yerine cam kavanozda alırsanız daha iyi olur. Hem sağlık açısından hem de küflenmesini önleme açısından daha iyi olacaktır. Eğer teneke kutuda aldıysanız eve geldiğinizde cam bir kavanoza boşaltmanız da alternatif olabilir.

Sıvı yağ:
Eğer aldığınız salça çok fazla ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız çok kolay bir çözümü vardır. Salçayı küçük kavanozlara koyarak üzerine sıvı yağ koyabilirsiniz. Bir kavanoz salçaya 3 yemek kaşığı sıvı yağ yeterli olacaktır. Her yemek yapışınızda yemeklere üzerindeki yağ ile birlikte salçayı ekler ve salçanın üzerindeki yağı yenilersiniz. Böylece küflenmez ve üzerindeki yağıda yenilemiş olursunuz. Kullanmadığınız kavanozlardaki salçaları da üzerine sıvı yağ ekleyerek, kapaklarını kapatıp kullanana kadar açmazsanız küflenmesi engellenir.

Zeytinyağı:
Salçalarınız çok fazla ise bir başka yöntem olarak her kavanoz için bir çay bardağı zeytinyağı koyarak ateşte kaynatın. Kaynatırken ocağın kısık ateşte olmasına dikkat edin. Daha sonra içine bir yemek kaşığı kaya tuzu ekleyerek sıcak olarak kavanozları kapatın. Buzdolabında ya da serin bir yerde saklamanız doğru bir tercih olacaktır.

Tereyağı:
Uzun zaman kullanmayacağınız salçanızı tereyağı ile saklayabilirsiniz. Tereyağını eriterek kullanmayacağınız salça kavanozlarının üzerine dökün. Ağzını hava almayacak şekilde kapatıp, serin bir yerde saklayarak kullanacağınız zaman açabilirsiniz. Ayrıca kullanacağınız zaman üzerine sık sık sıvı yağ dökerseniz küflenmesi önlenmiş olur.

Buz kalıpları:
Salçalarınızı küçük plastik buz kalıplarına koyarak dondurabilirsiniz. Sonrasında hepsini bir poşete koyup kullanacağınız zaman çıkartırsınız. Isı ile temas edeceği için yemek yapacağınız zaman hemen eriyecek ve size zorluk çıkarmayacaktır. Bu formülün bir başka avantajı da tek kullanımlık olmasıdır. Daha pratik bir yöntemdir.

Tuz:
Genellikle konserve salçalar çok fazla tuzlu olmamaktadır. Bu nedenle aldığınız zaman bir kavanoza boşaltırken içine bir kilo salçaya yarım fincan tuz girecek şekilde tuzlayıp saklayabilirsiniz. Daha uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca konserve salçaları bir kavanoza boşaltmak istemezseniz konserveyi açtıktan sonra üzerini hava almayacak şekilde bir kapakla ya da çay tabağı ile kapatabilirsiniz.



 

Şu konular da ilginizi çekebilir:

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
2078 Gösterim
Son İleti 31 Aralık 2008, 17:34:32
Gönderen: Nadya
0 Yanıt
1406 Gösterim
Son İleti 03 Mart 2009, 23:20:20
Gönderen: dolun@y
0 Yanıt
1209 Gösterim
Son İleti 03 Mart 2009, 23:22:36
Gönderen: dolun@y
0 Yanıt
1262 Gösterim
Son İleti 03 Mart 2009, 23:24:10
Gönderen: dolun@y
0 Yanıt
1907 Gösterim
Son İleti 14 Mart 2009, 15:03:50
Gönderen: Hamza_44
1 Yanıt
2146 Gösterim
Son İleti 02 Haziran 2009, 21:36:41
Gönderen: D®agon
0 Yanıt
1577 Gösterim
Son İleti 04 Ocak 2011, 10:24:04
Gönderen: busegül
0 Yanıt
2348 Gösterim
Son İleti 15 Şubat 2011, 13:28:00
Gönderen: busegül
0 Yanıt
1078 Gösterim
Son İleti 09 Mayıs 2013, 22:25:09
Gönderen: D®agon
0 Yanıt
1744 Gösterim
Son İleti 25 Kasım 2013, 22:59:49
Gönderen: D®agon