Gönderen Konu: Sınav Kaygısı  (Okunma sayısı 3919 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kardelen

  • Administrator
  • Tecrübeli üye
  • *****
  • İleti: 3198
  • +238/-0
  • Cinsiyet: Bay
Sınav Kaygısı
« : 14 Nisan 2009, 20:12:17 »
[b]Sınav Kaygısı


Üniversite sınavı özellikle ülkemizde meslek seçimini ifade etmesi nedeniyle pek çok öğrenci için geleceği belirleyecek dönüm noktası anlamına gelmektedir. Dönüm noktasında olmak her yaş grubunda olduğu gibi üniversite sınavına...


Üniversite sınavı özellikle ülkemizde meslek seçimini ifade etmesi nedeniyle pek çok öğrenci için geleceği belirleyecek dönüm noktası anlamına gelmektedir. Dönüm noktasında olmak her yaş grubunda olduğu gibi üniversite sınavına giren öğrenci grubunda da kaygı oluşturabilir.

Bu dönemde öğrencilerin kendilerine ve çevrelerine sordukları başlıca sorular; nasıl bir bölümde ve nasıl bir üniversitede okumak istiyorum, bu isteğime ne düzeyde ulaşabileceğim, ya bütün çalışmalarımın karşılığını alamazsam ya üniversite sınavında istediğim yeri kazanamazsam ya da hiçbir yeri kazanamazsam ben ne yapacağım? Ailemin, öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakacağım? Ya arkadaşlarımdan düşük puanlı bir yeri kazanırsam ne yapacağım? gibi sorulardır.

Sorulan bütün bu sorular öğrenciler üzerinde kaygı düzeyini artırıcı etki yapar. Kaygı, kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında yaşadığı, bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren bir uyarılmışlık durumudur.

Kaygı belli bir düzeyde olmak şartı ile gerekli ve yararlıdır. Her duygu gibi kaygı da kişinin, yaşamını sürdürebilmesi ve yaşamdan doyum alabilmesi için gereklidir. Normal düzeydeki bir kaygı kişiye, istek duyma, karar alma, alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bu enerjiyi kullanarak performansını yükseltme açısından yardımcı olur. Ancak yaşanan kaygı çok yoğun ise, kişinin, enerjisini verimli bir biçimde kullanması, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesi engellenir. Kişi potansiyelini tümüyle kullanamaz ve istenen performansa erişemez.

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya sınav kaygısı denir.
Sınav Kaygısının Belirtileri
Sınavla ilgili konularda, konsantrasyon, düşünme ve hatırlamada güçlük, Gerginlik ve huzursuzluk hissi, Okuma ve anlama yetilerinde güçlük, Sınava girmekten kaçınma, Ailesinin ve öğretmenlerinin beklentilerini karşılayamayacağını düşünme, Arkadaşlarının arasında rezil olacağını düşünme.
Hissedilen fizyolojik belirtiler nelerdir ?
Çarpıntılar, düzensiz kalp atışları Düzensiz solunum, hava açlığı Ellerde titreme, vücutta ateş basması hissi Baş ağrısı ve dönmesi, bayılma, beyni boşalmış hissi Kas yorgunlukları, uyuşma, titremeler Mide bulantısı, kusma isteği Sık idrara çıkma, hızlı bağırsak hareketi
Anlatılan özellikleri ile sınav kaygısı birçok öğrenci için akademik yaşamlarında ciddi bir problemdir. Öğrencilerin yaklaşık %18'inin akademik başarıları, bu öğrencilerin yüksek kaygı düzeylerinden olumsuz etkilenmektedir.

Böyle durumlarda kullanacağımız bazı yöntemler kaygının başa çıkılabilir düzeye inmesi için bize yardımcı olabilir. Sınav kaygısı ile baş etme çalışmaları bireysel olarak da grup çalışması olarak da uygulanabilmektedir.


Kaynak : www.mcaturk.com[/b]

 

Voiser