Sorular ve Cevaplar => A'dan Z'ye Sağlık Rehberi => Sağlık => Bilgi Bankası => S - Ş (Sivilce) => Konuyu başlatan: drfm - 30 Aralık 2008, 22:47:00

Başlık: Sedef hastalığı
Gönderen: drfm - 30 Aralık 2008, 22:47:00
Sedef hastalığı

Bir deri hastalığıdır. Çok uzun zamandan beri bilinmesine rağmen neden meydana geldiği kesin olarak anlaşılamamıştır.
Sedef hastalığı genellikle olgun yaşlarda görülür. Bir ailede birden fazla kişide olabildiği için soya çeken bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Bu hastalık özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında çoğalır. Gebelik hallerinde bazen arttığı bazen de azaldığı görülür.

Belirtileri

Hastalık, deride topluiğne başı büyüklüğünde kırmızı renkte hafif kabartılar görülür. Bu kabartılar büyüyerek enleri birkaç santimetreyi bulan lekeler haline gelir. Bu lekelerin üzerinde kolayca kal-kabilen ve renkleri sedef renginde olan ince zarlar vardır. Bu zarlar hafif bir dokunmayla ya da sürtünmeyle dökülürler. Bu döküntüler, kazınmış bir mum döküntüsünü andırır. Bu sedef görünümlü zarların altında ince, nemli bir zar tabakası daha vardır. Bu zar kazındığında altından ince kanama noktaları çıkar. Bu durum sedef hastalığın başta gelen belirtilerindendir. Bu lekeler büyüyerek bazen bütün vücudu kaplayabilir.

Sedef hastalığının başlama ve yerleşme yerleri genellikle vücudun oynak yerleridir. Bu bakımdan daha çok dizlerde ve dirseklerde görülür. Başın derisinde olan ve saçlara zarar vermeyen sedef hastalığı burada çok miktarda kepeğe yol açar. Sedef hastalığı tırnaklara da yerleşerek küçük çukurlar meydana getirir. Erkeklerde cinsiyet organının uç kısmına oturursa burada frengi ile karıştırılır.
Sedef hastalığı vücudun oynak yerlerine yerleştiğinde buralarda romatizmayı andıran ağrılar ve hatta şekil bozuklukları yapabilir. Hastalığın meydana getirdiği şekil bozukluklarının, görünüş bakımından başka hiç bir yan etkisi yoktur.

Tedavi

Sedef hastalığının kesin bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Genellikle yapılan bütün tedavi şekilleri faydasız kalmaktadır. Hastalık bazen geçer gibi okursa da birden yeniden ortaya çıkar. En iyi tedavi sedef hastalığının bulunduğu bölgeye yapılan tedavidir. Bu tedavi de uzun süre devam ettirilmek şartı ile alkali banyolarla başlar. Bunun için yeşil sabun ya da arapsabunu ile karbonatlı su yapılır, bu su adi sabunla kullanılır. Cheysarobin adı verilen madde ile yapılan pomatlar, % 60lık alkol eriyikleri, morötesi, güneş ışınları da faydalı sonuçlar vermektedir.
Hasta, yağsız, ekşisiz, karaciğeri yormayacak yiyecekler yemelidir. Hormonların ve vitaminlerin tedavide yardımcı rolleri büyüktür.