Gönderen Konu: Genel Pratik Bilgiler  (Okunma sayısı 21813 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #15 : 04 Mart 2009, 00:09:50 »
Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.

İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.

Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin .Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.

Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz.

Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsiniz.Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.

İçinde yumurta kaynattığınız su mineral bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayabilirsiniz.

Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile açabilirsiniz. Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin.

Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #16 : 04 Mart 2009, 00:10:24 »
Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.

Bir bezi gliserine batırarak camları bu bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine engel olur.

Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.

Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz.

Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır.

Giysilerinizde oluşan ter lekelerini amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirisiniz. Kokuyu ise yarım çay kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz.

Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #17 : 04 Mart 2009, 00:10:56 »
* Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

* Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

* Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

* Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.

*  Pişirirken tencerenin dibi tuttuysa bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #18 : 04 Mart 2009, 00:14:30 »
* Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.

* Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz.

* Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.

* Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın.

* Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.

* Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın.

* Elden sarımsak-soğan kokusunu çıkarmak için; eller sabunla yıkandıktan sonra, metal bir yemek kaşığını elinizde tutup musluk suyunun altında bir süre bekletmek faydalı olacaktır.

Çevrimdışı dolun@y

  • Süper üye
  • ***
  • İleti: 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #19 : 04 Mart 2009, 00:15:57 »
Barbunya sulu olursa:
Özene bezene hazırladığınız barbunya pilaki çok sulu olursa ve daha çok bir çorba görüntüsündeyse hemen üzülmeyin. İçine bir miktar iyice ufalanmış ceviz koyun. Ceviz, hem barbunyanın fazla suyunu alacak, hemde ayrı bir lezzet katacaktır.

Buzdolabı temizlerken:
Budolabını temizlerken rafların hepsini birden boşaltırsanız, hem malzemeleri koyacak yer sıkıntısı çekersiniz, hem de yerlerini karıştırırsınız. Bu nedenle buzdolabının raflarını teker teker boşaltıp temizleyin. Sabunlu su ve sünger kullanın. Buzdolabının dış kısmını ise cam silici ile temizleyin.

Cildiniz için fasulye:
Cildinizi temizlemek için, pahalı kozmetik ürünlerine para harcamanıza gerek yok. Haşlanmış kuru fasulye de çok güzel bir cilt temizleyicisidir. Yağ lekelerini gayet güzel temizleyen fasulye, aynı zamanda besin değeri ile mutfağımızın vazgeçilmez sebzelerindendir.

Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için:
Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.

Çatal bıçaklar kararıyorsa:
Bulaşık makinesi çatal-bıçakları karartıyorsa, bunu gidermenin bir yolu var. Bunun için, bulaşık makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun. Hem kararmayı önlemiş, hem de çatal-bıçakların pırıl pırıl olmasını sağlamış olursunuz.

Dil yanıklarına karşı:
Çok sıcak bir içecek içtiğiniz zaman diliniz yanabilir ve bir süre hiçbir şey içemeyebilirsiniz. Dil yanığının acısını hemen geçirebilmek için ağzınıza bir tutam karbonat atın. Karbonatı ağzınızda bir-iki dakika bekletin. Dilinizin acısı kısa sürede geçecektir.

Dondurulmuş gıda çözerken:
Dondurulmuş gıdaları çözerken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Çabuk çözülmesi için sıcak bir yere koymayın. Sıcak bir ortama konulan yiyecekler bakteri üretir, mikrop yuvası haline gelir. Bu nedenle buzdolabının alt rafında bekletin. Böylece besin değeri kaybolmaz.

 

Voiser