Dersler => Genel Kültür => KPSS Soru ve Cevapları => KPSS => Sınavlar => Coğrafya => Konuyu başlatan: busegül - 30 Mayıs 2013, 13:15:37

Başlık: Genellikle kireç taşları üzerinde görülür. Toprağın oluşumunda anakaya
Gönderen: busegül - 30 Mayıs 2013, 13:15:37
SORU:  Genellikle kireç taşları üzerinde görülür. Toprağın oluşumunda anakaya ve yerşekilleri etkilidir. İntrazonal topraklar içerisinde yer alır. Türkiye'de Akdeniz bölgesinde yaygın olan bu toprak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
   
A) Vertisol
B) Terra-Rossa
C) Rendzina
D) Regosol
E) Litosol





CEVAP: Rendzina

Rendzina topraklar, Koyu renkte killi ve kireçli topraklarda daha fazla görülen toprak çeşididir. Sıklıkla karbon kayalarının (Dolamit, Limonit) üzerinde bulunan topraklardır. Humus bakımından zengin topraklardır. Kireç birikimi mevcuttur.

Vertisol topraklar, Killi araziler üzerinde oluşan killi topraklar. Bu toprak, yazın kuruduğunda çatlar, çatlaklar boyunca üstten alta doğru toprak parçacıkları dökülür, kışın ise toprak şişer ve altta bulunan toprak yüzeye doğru yükselir.

Terra rosa, Akdeniz iklimi etkisi altında gelişmiş yaygın bir kırmızı Akdeniz toprağı.Kalker, marn, kil ve serpantinlerden oluşan kayaçlar üzerinde ve genelde güney Marmara bölümü, Ege, Akdeniz bölgelerinde yayılma gösteren Terra-Rossa Toprakları,
kil ve demiroksitler bakımından zengin opraklardır.

Regosol topraklar,  Volkanlardan çıkan kum boyutundaki malzeme ve akarsuların biriktirdiği depolar veya yamaç eteklerindeki kumlu kolüvyal depolar üzerine oluşan topraklardır.

Litosol topraklar, Dağlık alanların eğimli yamaçlarında aşınmanın sürekli devam etmesi nedeniyle ana materyalin çözünmesinden oluşmuş taşlı topraklardır.