Kansızlığa iyi gelen Yiyecekler

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Kansızlığa iyi gelen Yiyecekler
« : 02 Haziran 2014, 10:16:20 »
[img]http://www.uyanangenclik.com/gallery/1_02_06_14_9_57_01.jpeg[/img]
Anemi, yani halk arasında bilinen adıyla "kansızlık", toplam kırmızı kan hücresi/alyuvar/eritrosit sayısının azalması veya eritrositlerin içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Pek çok hasta anemik olduğunun farkında değildir. Semptomlar da oldukça belirsiz olabilir.
Anemi hastaları genelde halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük tarif ederler. Buna dispne (nefes darlığı) ve çarpıntı da eşlik edebilir.
Fizik muayenede ciltte solukluk izlenir. Bu solukluk dudaklarda ya da tırnak yataklarında da izlenebilir.

Bunun dışında farklı anemi alt tiplerinde farklı semptomlar izlenir. Örneğin demir eksikliği anemisinde pica(toprak, buz yeme), orak hücreli anemide bacaklarda ülserler izlenebilir.

Kansızlığın en iyi çaresi ise B12 vitamini, folik asit ve en önemlisi demirdir.

[b]Kansızlığa iyi gelen besinler:[/b]

[b]Karaciğer[/b]
Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir ve balık B12 vitamini açısından çok zengindir. Bu besinler içinde karaciğer ise tam bir demir ve B12 deposudur. Halk tabiriyle kan yapar.

[b]Kuzu Ciğeri:[/b]
100 gram kuzu ciğeri günlük demir ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar ve B12 vitamini ihtiyacının 12 katı kadar B12 vitamini içerir. A vitamini, K vitamini, B6 vitamini, çinko, bakır, manganez ve selenyum bakımından da zengin olan kuzu ciğeri aynı zamanda yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.

[b]Uskumru Balığı: [/b]
100 gram uskumru balığı günlük B12 ihtiyacının 3 katı kadar B12 içermektedir. Uskumru dışında ton balığı, sardalye ve somon kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır.

[b]Sığır Eti: [/b]
B12, selenyum ve çinko bakımından da zengin olan sığır etinin 100 gramı günlük demir ihtiyacının %11′ini karşılar. Ayrıca B6, niasin, riboflavin, tiamin, E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor için iyi bir kaynaktır.

[b]Kuzu Eti: [/b]
100 gram kuzu eti günlük B12 vitamini ihtiyacının %39′unu ve demir ihtiyacının %9′unu karşılar. İyi bir protein kaynağı olan kuzu etinin olumsuz yönü yüksek miktarda doymuş yağ içermesidir.

[b]Beyaz Peynir: [/b]
B12 bakımından oldukça zengin olan beyaz peynir (100 gr günlük ihtiyacın %28′ini karşılar) aynı zamanda günlük ihtiyacın %4′ünü karşılayacak kadar demir içerir.

[b]Yumurta: [/b]
1 adet orta boy günlük demir ihtiyacının %5′ini ve B12 ihtiyacının %11′ini karşılaya yeter. Olumsuz yönü ise doymuş yağ ve kolesterol bakımından da zengin olmasıdır.

[b]Brokoli: [/b]
Tam bir mineral deposu olan brokoli fosfor, selenyum, kalsiyum, magnezyum, tiamin, riboflavin, A, C, K ve B6 vitaminlerini içerir. 100 gram brokoli günlük demir ihtiyacının %4′ünü karşılar.

[b]Tavuk: [/b]
Kırmızı ete oranla daha az kolesterol içeren tavuk etinin 100 gramında 1 mg demir (günlük ihtiyacın %6′sı), 0.3 mcg B12 vitamini (günlük ihtiyacın %6′sı) B12 bulunur. Tavuk eti ayrıca B6, fosfor, protein, niasin ve selenyum bakımından zengindir.

[b]Hindi: [/b]
100 gram hindi göğüs eti günlük demir ihtiyacının %3′ünü karşılar. Aynı zamanda mükemmel bir selenyum, protein ve fosfor kaynağıdır.

[b]Ispanak: [/b]
100 gram çiğ ıspanak günlük demir ihtiyacının %15′ini karşılar. Manganez, çinko, potasyum, kalsiyum ve bakır mineralleri bakımından da zengin olan ıspanak aynı zamanda C vitamini, K vitamini, A vitamini, B6 vitamini ve folat bakımından çok iyi bir kaynaktır.

[b]Portakal: [/b]
1 adet orta boy portakal günlük demir ihtiyacının %1′ini karşılar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini bakımından oldukça zengindir.

[b]Muz: [/b]
1 adet orta boy muz günlük demir ihtiyacının %2′sini karşılar. Aynı zamanda besin lifi, C vitamini, potasyum, B6 vitamini, manganez bakımından iyi bir kaynaktır.

[b]Sebzeler[/b]
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, folik asit zenginidir. Ispanak, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi gelir.

[b]Keçiboynuzu[/b]
Pekmezi kansızlığa çok iyi gelir. İyi bir demir deposudur. Gün içinde 2-3 tatlı kaşığı yenir ise erkekler için iyi bir afrodizyaktır ve cinsel gücü artırır. Kadınlarda görülen anemi için çok yararlıdır.

[b]Üzüm ve dut[/b]
Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından zenginidir. Kansızlık çekenlerin bolca yemesi gerekir.

[b]Isırganotu[/b]
Isırganotu, kan yaptırıcı özelliği nedeniyle, kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir. Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve süzülür. Bu çay günde
3-4 bardak içilir.

[b]Arslanpençesi[/b]
Çok fazla bilinmeyen arslanpençesi otunun çayı kansızlığa iyi gelir. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay içilmesi önerilir.

[b]Kansızlığa İyi Gelen Diğer Besinler[/b]

Aşağıdaki listede kansızlığa iyi geldiği bilinen demir, B12 ve folik asit bakımından zengin diğer besinler yer alıyor.

Yağsız yoğurt
Yağsız süt
Karalahana
İstiridye
Balık yumurtası
Balık yağı
Soya fasulyesi
Fasulye
Mercimek
Nohut
Enginar
Kuru erik
Kuru üzüm
Tofu
Susam
Zeytin
Zerdeçal
Kimyon
Kuşkonmaz
Kekik
Fesleğen
Karabiber
Kale
Brüksel lahanası
Dereotu
Domates
Maydanoz
Çilek
Greyfurt
Yabanmersini
Keten tohumu