Okul Kaynak Sitesi
Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Ana Sayfa
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
»
Sorular ve Cevaplar
»
Bilgi Bankası
»
Pratik Bilgiler - Püf Noktası
»
Konu:
Yoğurt mayası yapmanın püf noktaları
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Yoğurt mayası yapmanın püf noktaları (Okunma sayısı 3405 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
busegül
Süper Mega üye
İleti: 20005
+360/-0
Cinsiyet:
Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
Yoğurt mayası yapmanın püf noktaları
«
:
13 Ocak 2012, 21:52:39 »
Yoğurt mayası yapmanın birkaç yolu:
1) Kaynamış nohut suyunu bir iki gün bekletip sütün içine birkaç damla koyun.İşte size ilk yoğurt.
Sütün içine maya niyetine içinde bir süre nohut beklettiğimiz suyu koyabiliriz.
Bu suyun rengi sarıya çalar ve gerçekten mayalama işlemine yardımcı olur.
Ayrıca evimizde nohutlu ekmek yapıldığı dönemleri hatırlayalım, hiç ekmek mayası kullanılmazdı.
Nohutlar içinde bekletildikleri su ile beraber una katılıp yoğrulurdu.
2) incir meyvesi olgunlaşmadan ağaçtan koparıldığı an içerisinden çıkan süt mayalama işleminde kullanılabilmektedir.
3) Ilık yarım su bardağı sütü oda sıcaklığında bir yere ağzını peçeteyle kapatarak bırakın. 3-4 gün sonra (kontrol etmek lazım bu süre değişebiliyor) koyulaşıp yoğurdumsu tatsız bir şey olduğunu gördükten sonra bir gün buzdolabında bekletin. Sonra bunu 1,5 su bardağı ılıtılmış süte katıp ağzını ve üzerini örtüp 5-6 saat mayalanmaya bırakın (kıvamını kavanozun dışından gözlemleyin, kıvam oluşana kadar bekletin). Sonra ilk mayayı beklettiğiniz gibi bunu da bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün yeniden 2 bardak ılık süte yarım su bardağı elde ettiğiniz yoğurdumsu maddeden ekleyin. Mayalanmaya bırakın.
En fazla 5 ya da 6. tekrardan sonra aynen market yoğurdu tadında harika bir yoğurt mayanız oluşacaktır.
Yalnız özellikle paket süt kullanılmamalı.
Çünkü peynirde de yoğurtta da nedense pekiyi kıvam vermiyorlar.
Ev sütlerini tavsiye ederiz. İlk denemede mayanız oluşmasa bile umutsuzluğa düşmeyin tekrar deneyin.
Sonuçta çok lezzetli bir yoğurdunuz olacaktır.
Şimdi her yoğurt mayalamamdan bir gün sonra bir küçük kavanoza bir su bardağı miktarı mayalık ayırıyorum ki yeniden aynı işlemle uğraşmıyorum ve mayam hep kalıyor böylece.
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
»
Sorular ve Cevaplar
»
Bilgi Bankası
»
Pratik Bilgiler - Püf Noktası
»
Konu:
Yoğurt mayası yapmanın püf noktaları
Yukarı git
Aşağı git