Sorular ve Cevaplar => Edebiyat ve Hobi => Bilgi Bankası => Genel yazılar => Konuyu başlatan: ukde - 21 Mayıs 2009, 16:40:32

Başlık: Dine ve ticarete dair bir kaç söz...
Gönderen: ukde - 21 Mayıs 2009, 16:40:32
Dine ve ticarete dair bir kaç söz...
İslam dini;kişinin rabbıyla,nefsiyle,diğer insanlarla ve tüm kainatla münasebetlerini düzenleyen bir dindir. Ticaret;yaygın tanımıyla kar amacıyla mal veya hizmet alım-satımına denir.
İslam dini, diğer insanlarla ticari ilişki içerisinde bulunurken bir takım kurallara uymamızı emretmiş,Rasulullah (s.a.v.) doğru tacirin nebilerle,sıdıklarla ve şehitlerle haşrolunacağını müjdelemiştir.
Doğru tacirin,başka bir ifadeyle ticari kuralların neler olduğunu(aldatmama,karaborsa ve stokçuluk yapmama,faize yaklaşmama vb.)biraz ilmihal bilgisi olan her müslüman az çok bilir.Fakat toplum olarak ticari ilişkilerde, çok az dikkat ettiğimiz veya hiç düşünmediğimiz hususlardan biride dini ticarete alet etmemizdir.
Dini ticarete alet etmek;mensub olduğumuz dini ve islami şahsiyetimizi sattığımız malın veya ticari manada verdiğimiz hizmetin önüne geçirmemiz ve dinimizi ve şahsiyetimizi daha fazla kar edebilmek için kullanmamızdır.
Rasulullah (sav) buyurdu ki;''Malını müşteriye gösterirken tüccarın Allah demesi,kelime-i tevhid okuması günahtır.Bunları para kazanmaya alet etmek olur'' (El-ihtiyar)
''Ahir zamanda dünya menfaati için dini alet eden riyakarlar çıkar, sözleri baldan tatlıdır. Bunlar kuzu postuna bürünmüş birer kurttur.''(Tirmizi)
''Allah Teala, Adem (as)'a bin çeşit sanat öğretip buyurdu ki;çocukların ve neslin, bu sanatların biri ile rızkını talep etsin,sakın ola dini rızık vesilesi yapmasınlar''(El-ihtiyar)
İslam alimlerinin ittifakıyla, tüccarın ticaret hanasinde(müşteriler görüyorsa) Kuran okuması caiz görülmemiştir.
Fakat bizler ticaret yaparken;
''YEMİN ETMEYİ''

''TİCARET HANELERİMİZE İSLAMİ İSİMLER KOYMAYI''

''İŞYERİ ÜNVANLARIMIZI RAMAZANDA İMSAKİYELERİN EN BAŞINA YAZMAYI''

''İŞ YERLERİMİZİ İSLAMİ SLOGANLARLA DOLDURMAYI''

''İŞ YERİMİZİN KAPISINA 'CAMİYE GİTTİ,BİRAZDAN GELECEK' İBARESİNİ ASMAYI'' ve benzeri bir çok uygulamayı güvenilir ve dürüst tüccar olmanın gerekleri zannetmekteyiz.

BİRAZ DAHA HASSASİYET........