Gönderen Konu: Dereotunun Faydaları  (Okunma sayısı 3861 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Şeyma©

  • Prenses
  • Tecrübeli üye
  • *****
  • İleti: 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Dereotunun Faydaları
« : 12 Şubat 2010, 21:19:47 »
[b][img]http://img8.imageshack.us/img8/4103/dereotukuru.jpg[/img]

Bitki değil mucize

Anne sütünü artırıyor, nefes açıyor, ağrı kesiyor...

Salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotunun tam bir şifa kaynağı olduğu ortaya çıktı. Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, gaz söktürücü, yatıştırıcı ve hazmettirici özellikleri bulunan dereotunun nefes açmak ve kötü ağız kokulardan arınmak için yarım ya da bir çay kaşığı tohumunun çiğnenmesinin yeterli olacağını belirtti. Dereotunun mide krampları ve spazmlarında da oldukça etkili olduğu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, tohumlarının kusma, hıçkırık ve karın şişmesi gibi rahatsızlıklara da iyi geldiğini kaydetti.

NEFESİ AÇIYOR, AĞRIYI GEÇİRİYOR

Dereotu tohumunun bal ile şerbet yapılarak içilirse kusmayı kolaylaştıracağını dile getiren Yrd. Doç. Uğur, "Tohumlarından yapılan çay, bağırsak yanmaları, karın ağrıları ve idrar yapamama gibi durumlarda fayda sağlamaktadır. Dereotu çayı yapmak için, ezilmiş 2 çay kaşığı dereotu tohumunu, kaynamakta olan suya atarak 2-3 dakika kaynatılması yeterlidir. On dakika kadar çayın demlenmesi beklendikten sonra, her yudumda nefesin açıldığı hissedilecektir. Çocuklara, gaz ve sancı durumlarında, seyreltilmiş çaydan daha az miktarlarda verilebilir" dedi.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIYOR

Dereotunun aynı zamanda sindirime yardımcı ve idrar söktürücü özelliğinin de bulunduğunu belirten Uğur “Düzenli tüketilmesi durumunda, emzikli kadınların sütünü arttırma gibi özellikleri ile de halk reçetelerine girmiştir. Çürüme, ezilme, sancı, öksürük, uykusuzluk, sarılık, iskorbüt, ağrılı yerler, karaciğer, safra ve bağırsak problemleri, böcek sokmaları gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

KOLESTEROLÜ AZALTIYOR

Tohumları, sindirim sisteminde ishale neden olan birçok bakteriye karşı vücudu koruyor. Lapası rahimdeki enfeksiyonları temizliyor. Hayvanlar üzerindeki denemelerde, damarlarda genişlemeyi arttırdığı ve kan basıncını düşürdüğü, solunumu teşvik ettiği ve kalp atış hızını azalttığı belirlenmiştir. Yine fareler üzerinde yapılan denemelerde, dereotu yapraklarından çıkarılan coumarin (vanilyaya benzeyen koku) 14 günlük kürü ile farelerin kan serumunda trigliserit seviyesinde yüzde 50, toplam kolesterol seviyesinde ise yüzde 20 azalma belirlenmiştir"
[/b]

Çevrimdışı Şeyma©

  • Prenses
  • Tecrübeli üye
  • *****
  • İleti: 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Ynt: Dereotunun Faydaları
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2010, 21:21:14 »
[b]Salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotunun tam bir şifa kaynağı olduğu ortaya çıktı.
Dereotu mide krampları ve spazmlarında oldukça etkili.

Nefes açmak ve kötü ağız kokulardan arınmak için yarım ya da bir çay kaşığı tohumunun çiğnenmesi yeterli.

Tohumları kusma, hıçkırık ve karın şişmesi gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.

Tohumlarından yapılan çay, bağırsak yanmaları, karın ağrıları ve idrar yapamama gibi durumlarda fayda sağlıyor.

Sinirleri yatıştırır ve bedeni rahatlatır.

Sindirimi kolaylaştırır. Karın ağrılarına iyi gelir.

Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Özellikle küçük çocuklarda gaz söktürücü etkisi önemlidir.

Düzenli tüketilmesi durumunda, emzikli kadınların sütünü arttırma gibi özelliği var.

Tohumları, sindirim sisteminde ishale neden olan birçok bakteriye karşı vücudu koruyor.

Mineral yönünden zengin olduğu için tuzsuz rejimlerde yer alır.

Bütün bu etkilerini sağlamak üzere, tohumları iyice olgunlaşmadan önce bitki kesilip çok sıkı olmayan demetler halinde bağlanarak kurutulur.

Tohumları iyice olgunlaşıp renkleri esmer kahverengine dönüşünce yere temiz bez ya da kâğıt serilip üzerinde demetler dövülerek tohumlarını dökmesi sağlanır.

Bu tohumlardan 1-2 tatlı kaşığı alınarak hafifçe ezilip üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Yemeklerden önce bu infüzyondan birer bardak içilir.

Hayvanlar üzerindeki denemelerde, damarlarda genişlemeyi arttırdığı ve kan basıncını düşürdüğü, solunumu teşvik ettiği ve kalp atış hızını azalttığı tespit edildi.

Yine fareler üzerinde yapılan denemelerde, dereotu yapraklarından çıkarılan coumarin (vanilyaya benzeyen koku) 14 günlük kürü ile farelerin kan serumunda trigliserit seviyesinde yüzde 50, toplam kolesterol seviyesinde ise yüzde 20 azalma belirlendi.[/b]

Çevrimdışı Şeyma©

  • Prenses
  • Tecrübeli üye
  • *****
  • İleti: 3454
  • +402/-0
  • Cinsiyet: Bayan
    • Uyanan Gençlik
Ynt: Dereotunun Faydaları
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2010, 21:22:40 »
[b]Dereotunun Faydaları Yararları

Dereotu (Anethum graveolens): 30-70 cm yüksekliğinde, iplik şeklinde yaprakları olan ve sarı renkte çiçekler açan güzel kokulu otsu bir bitkidir. Tere Otu olarak da bilinir. İçerisinde sabit ve uçucu yağlar, tanen, pektin, reçine vardır.

Dereotunun Faydaları ve Etkileri: İştah açar. Vücuda kuvvet verir ve savunma sistemini güçlendirir. Ağız kokusunu giderir. Midenin çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Hıçkırığı önler. Yatıştırıcıdır. Krampları çözer. Sinir zayıflığını giderir ve uyku verir. Anne sütünü arttırır. Aybaşı kanamalarını kolaylaştırır. Tere otu basura karşı da faydalıdır. Ayrıca, çocuklardaki hazımsızlıktan kaynaklanan şişkinlikleri ve gaz şikayetlerini azaltır.

Dereotu Nasıl Kullanılır?
Meyveleri kurutularak baharat olarak kullanılır.
Yaprakları yemek ve salatalara tat vermek için kullanılır.

Hamileler kullanmamalıdır.[/b]

 

Voiser