Yumurtalar: Sağlık yararları, beslenme olayları ve riskleri

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Yumurtalar insanlar tarafından binlerce yıldır yenilmektedir. Birçok farklı türün dişi hayvanları yumurta üretirler, ancak tüketime en çok tercih edilen tavuk yumurtasıdır.

Yumurtalar sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olan pek çok vitamin ve mineral içermektedir ve dünyanın pek çok yerinde yumurtalar kolaylıkla temin edilebilir, ucuz bir gıda kaynağıdır.

Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük yumurta ihracatçısı olarak görülüyor. Aslında, 2017'de kişi başı tüketimin 275.8 olması bekleniyor.

Burada, yumurta için beslenme ayrışımı, olası sağlığa ilişkin faydaları derinlemesine inceleme, diyetinize daha fazla yumurta nasıl ekleneceğine ilişkin ipuçları ve onları tüketmenin potansiyel sağlık riskleri sunuyoruz.

[html] [/html]

[b]Yumurtalar hakkında hızlı bilgiler:[/b]

    Yumurta, mevcut en iyi protein kaynaklarından biri olarak düşünülür.
    Bir yumurta içeriğinin yaklaşık yüzde 9'u yağ, neredeyse sadece sarısı bulunur.
    Yumurtalar kolestrolü içerdiği bilinir.
    Bunlar, dünyada en çok tüketilen hayvansal ürünlerden biridir.

[b]Yumurtaların sağlık yararları nelerdir?[/b]

Kesit diyagramında ateş eden nöronlu bir adam.
Yumurta içerisinde bulunan gıdalar, beyin hücreleri için faydalıdır ve sağlıklı beyin fonksiyonunu teşvik eder.

Yumurtadan türetilebilecek birkaç sağlık faydası vardır:

    Güçlü kaslar - yumurta içindeki protein kasların iyi çalışmasını sağlarken kaybolan hızı da yavaşlatır.

    Beyin sağlığı - yumurtalar beyin, sinir sistemi, hafıza ve metabolizma da dahil olmak üzere hücrelerin düzenli çalışması için gerekli olan vitamin ve mineralleri içerir.

    İyi enerji üretimi - yumurtalar vücudun tüm hücrelerinde enerji üretmek için ihtiyaç duyulan günlük vitamin ve mineralleri içerir.

    Sağlıklı bir bağışıklık sistemi - A vitamini, B-12 vitamini ve selenyum bağışıklık sistemini sağlıklı tutmanın anahtarıdır.

    Düşük kalp hastalığı riski - kolin, kalp hastalığının gelişimi ile ilişkili olan amino asit homosisteininin parçalanmasında önemli bir rol oynar.

    Sağlıklı gebelik - yumurta içindeki besinler spina bifida gibi doğuştan gelen sakatlıkları önlemeye yardımcı olur.

    Göz Çevresi - lutein ve zeaksantin, yaşla ilgili körlüğün önde gelen sebebi olan maküler dejenerasyonu önlemeye yardımcı olur. Diğer vitaminler de iyi görüş sağlar.

    Kilo kaybı ve bakım - yumurta içerisindeki proteinin yüksek kalitesi insanları enerji altına almaya ve daha uzun dolgunluk hissine yardımcı olabilir. Tam hissetmek, genel kaloriyi azaltmak için atıştırmayı engeller.

    Cilt avantajları - yumurta içerisindeki bazı vitaminler ve mineraller, sağlıklı ciltleri teşvik etmeye ve vücut dokularının parçalanmasını önlemeye yardımcı olur. Güçlü bir bağışıklık sistemi de genel olarak sağlıklı bir görünüme katkıda bulunur.

Yumurtaların sağlık faydaları ancak dengeli bir diyetin parçası olduğunda yaşanabilir.

[b]Yumurtada bulunan besin maddelerinin listesi aşağıdadır:[/b]

    A vitamini - cildi, bağışıklık sistemini ve normal görmeyi korur.
    Vitamin B-2 (riboflavin) - enerji metabolizmasına, kırmızı kan hücrelerine, görme ve sinir sistemine yardımcı olur.
    B-12 vitamini enerji metabolizmasına, kırmızı kan hücrelerine, bağışıklık sistemine ve sinir sistemine yardımcı olur.
    Vitamin B-5 (pantotenik asit) - enerji metabolizmasına ve zihinsel işleyişe yardımcı olur.
    D vitamini - kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar ve kalsiyumu emilimine yardımcı olur.
    E Vitamini - üreme sistemi, sinir sistemi ve kasları sağlıklı tutar.
    Biyotin - enerji, metabolizmaya yardımcı olur, cildi, saçları ve bağışıklık sistemini korur.
    Kolin - yağ metabolizması ve karaciğer fonksiyonlarını destekler.
    Folik asit - gebelikte kan oluşumuna ve doku büyümesine yardımcı olur.
    İyot - tiroid bezi işlevine yardımcı olur, cildi korur ve sinir sistemi.
    Demir - vücuda kırmızı kan üretimine ve oksijenin taşınmasına yardımcı olur.
    Lutein ve zeaxanthin normal görmeyi korur ve yaşla ilişkili göz hastalıklarından korur.
    Fosfor - Kemikleri ve dişleri tutar ve enerji metabolizmasına yardımcı olur.
    Protein - kas, organlar, cilt ve dokuyu oluşturmak ve sürdürmek, antikorlar, enzimler ve hormonlar üretmek için gereklidir.
    Selenyum - hücreleri oksidatif hasardan korur, bağışıklık sistemini korur ve tiroid bezi işlevine yardımcı olur.

[b]Protein[/b]

44 gram ağırlığında orta büyüklükte bir yumurta genellikle 5.53 gram protein içerir. Bir yumurta yenilebilir bölümünün yaklaşık yüzde 12,6'sı proteintir ve bu hem yumurta sarısında, hem de sarıda bulunur.

[b]Yağlar[/b]

Büyük bir yumurta yaklaşık 5 gram yağ içerir. Bir yumurta yağının çoğunluğu doymamış ve dengeli bir diyet dahil edilmesi için en iyi yağ türü olarak kabul edilir. Doymuş yağlar, günlük kalorilerin% 10'undan daha azıyla sınırlandırılmalıdır. Örneğin, 1.800 kaloriden oluşan bir diyet doymuş yağ oranını 20 gramdan fazla olmamalıdır. Büyük bir yumurtada 2 gramdan daha az doymuş yağ bulunur.

[b]Omega-3 yağlı asitler[/b]

Yumurta ayrıca zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bunlar ağırlıklı olarak dokosaheksaenoik asit (DHA) formundadır, bu da beyin fonksiyonunun ve normal görüşün sürdürülmesine yardımcı olur. Bu yağlı asitler en çok yağlı balıklarda bulunur ve bu nedenle yumurtalar balık yiyemeyenler için alternatif bir kaynaktır.

[b]Yumurta ve kolesterol[/b]

44 gram ağırlığında orta büyüklükte bir yumurta tipik olarak 164 miligram kolesterol içerir. Bununla birlikte, kanıtlar gıda ve kalp hastalığında veya kolesterol düzeylerinde bulunan kolesterol arasında az bir ilişki olduğunu gösterdi.

Yumurtaların doymuş yağlardaki düşüklüğü nedeniyle kan kolesterolüne olan etkisi klinik açıdan önemsiz sayılır.

[b]Yumurtaların potansiyel sağlık riski[/b]

Yumurtaların tüketimi ile ilişkili olası sağlık riskleri şunlardır:

Bakteriler - insanların çiğ veya az pişmiş yumurta yememeleri önerilir. Bakteri yumurtaya kabukların içindeki gözeneklerden girebilir. ABD'de, Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından derecelendirilen tüm yumurtalar, bir işleme tesisinde tarama aşamasında sanitasyona tabi tutulmuş bir durulama ile yıkanır.

Pastörizasyon - ABD'de, yumurta ürünleri - fabrikada işleme için kabuklarından çıkarılan yumurtalar - yasaya göre pastörizasyon denilen bir işleme tabi tutulmaları gerekir. Bu işlem sırasında, yumurta hızla ısıtılır ve herhangi bir Salmonella bakterisini öldürmek için belli bir süre yüksek sıcaklıkta tutulur.

Kabukları kırılmışsa veya son kullanma tarihi geçmişse, depolama ve pişirme - yumurtalar önlenmelidir.

Çoğu danışman organ, yumurtaların buzdolabında saklanmasını önerir. USDA, yumurtaların oda sıcaklığında bırakılması durumunda terleyerek bakterilerin yumurta içine girmesini ve büyümesini kolaylaştırdığını söyledi. Yumurtayı düzgün şekilde pişirirken, sarısı süsene kadar iyice pişirilmelidir. Örneğin, kavrulmuş yumurta akması gerekir.

Tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymamak en iyisidir; hastalık önleme ve sağlığa ulaşmada en önemli olan toplam diyet veya genel yeme şeklidir. Sağlıklı olmanın anahtarı olarak bireysel besinlere konsantre olmaktan çok çeşitli bir diyetle yemek yemek daha iyi.