7. Sınıf Fen Ve Tenoloji - 6.ÜNİTE - İnsan ve Çevre - Ders Notları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
[b]Çevre ne demektir? Ekoloji ne demektir?[/b]
İnsan ve diğer canlıların birbirleri ile ilişkilerini ve yaşamlarını sürdürdükleri dış ortama çevre denir.
Her canlının içinde yaşadığı bir çevre vardır. Canlılar çevre ile sürekli etkileşim içindedir. Canlının çevre üzerinde, çevrenin de canlı üzerindeki etkisini doğanın en küçük parçasında bile görmek mümkündür. Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına ekoloji denir.

[b]Tür nedir? Tür ne demektir?[/b]
Ortak bir atadan gelen, yapı ve görev bakımından benzer özelliklere sahip, doğada yalnız kendi aralarında serbestçe üreyebilen ve verimli (kısır olmayan) yavrular oluşturan bireyler topluluğudur. Örneğin kedi, aslan, köpek, kurt birer türdür.

[b]Habitat nedir?[/b]
Bir canlının doğal olarak yaşayıp üreyebildiği yere habitat denir. Kısaca habitat canlının yaşam adresidir. Habitat bir okyanus kadar büyük olabileceği gibi, bir karıncanın bağırsağı kadar küçük de olabilir(Karıncanın bağırsağında yaşayan termitler vardır).
Bir canlıyı doğada arayıp bulabilemek için onun habitatını iyi bilmek gerekir. Örneğin artık nesli tükenen Orta Karadeniz’de fundalık tipi çalılık bölgeler sülün kuşunun habitatıydı. Hamsinin habitatı Doğu Karadeniz, bazı simbiyotik bakterilerin habitatı ise termitlerin sindirim sistemidir.

[b]Popülasyon nedir?[/b]
Belirli bir bölgede yaşayan, aynı türe ait bireylerin oluşturduğu topluluğa popülasyon denir. Ankara’nın kedileri, Karadeniz’in hamsileri, Afrika’nın aslanları popülasyona örnek olarak verilebilir. Popülasyonlar biyolojik birim olarak kabul edilir. Bir popülasyon diğer popülasyonlarla iç içe yaşar.

[b]Ekosistem nedir?[/b]
Canlı organizmalarla cansız çevre birbirleriyle ilişkilidir. İşte bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim içinde olan canlılarla bunların cansız çevrelerinin oluşturduğu  doğa parçasına ekosistem denir. Örneğin Van gölü, Akdeniz bölgesi, Konya ovası, Sultan sazlığı birer ekosistemdir. Dünya ise en büyük ekosistemdir.

[b]Çevrenin Cansız ve Canlı Faktörleri[/b]

[b]Cansız Çevre Faktörleri[/b]
- İklim
- Işık
- Sıcaklık
- Su
- Toprağın yapısı

[b]Canlı Çevre Faktörleri[/b]
- Üreticiler
- Tüketiciler
- Ayrıştırıcılar