Kurban etin parçalara ayrılması ve nerelerde kullanılcağı

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
[img width=331 height=400]http://www.uyanangenclik.com/gallery/1_02_10_14_7_05_37.png[/img]
Kurban etinden neler yapabilirsiniz? Kurbanlık dana ve koyunun en lezzetli yerleri neresi? Dana ve koyunun neresinden ne yapılır? Kurban eti nasıl saklanır? İşte kurban eti için en önemli bilgiler...

[b]DONDURMA[/b]
Etler 500'er gramlık parçalar halinde strece sarılarak bir yıl dondurucuda saklanabilir.
Çözülmeye bırakılan etin çözüldükten sonra tekrar dondurulması doğru değildir.

[b]Kurban etini bekletmeden dağıtın[/b]

Kurban Bayramı'nda aşırı et ve tatlı tüketiminin çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceği için gereğinden fazla tüketilmemesi gerektiği belirtildi. Kesilen hayvanın etinin en az iki saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini bildiren uzmanlar, dağıtımın ise kesimden hemen sonra yapılmasının uygun olduğunu aktardı.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, etin sindiriminin zor olduğunu ifade ederek, gereğinden fazla et tüketimi halinde midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntıların ortaya çıkabileceğine dikkati çekti. İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden diyetisyen Aşkın Yüksel ise kurbanlık hayvanın etinin kesimden en az iki saat sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Yüksel, "Hayvan kesildiği zaman tüm kasları birden kasılı kalır. Bu spazmın çözülmesi yaklaşık 2 saat sürmektedir." diye konuştu. Yücel, kesilen etin uygun şekilde depolanması için dağıtım işinin de kesimden hemen sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Kesilen hayvanın eti, yaklaşık olarak 3'e ayrılır. 3'te bir kısmı ev halkı için ayrılır, üçte biri akraba ve komşulara dağıtılır. Kalan üçte biri de fakir ve muhtaçlara yollanır. Kesen şahıs zenginse, tamamını fakirlere dağıtabileceği gibi, orta halli veya kalabalık ise çoğunu veya hepsini evinde kendisi için de bırakabilir.

[b]KURBAN ETİNDEN NE YAPILIR?[/b]

[b]SUCUK YAPIMI:[/b]

MALZEMELER

2 kg sığır eti
10 diş sarmısak
1 çorba kaşığı kimyon
2 çay kaşığı yenibahar
1 çorba kaşığı karabiber
1 çay bardağı tuz
1 çorba kaşığı sucuk baharatı.

HAZIRLANIŞI

Sarımsakları ezin ve baharatlarla tuzu tartın. Eti küçük parçalara ayırın. Etteki yağ oranı yüzde 15 olmalıdır. Sarımısak, tuz ve baharatları ekledikten sonra eti, kıyma makinesinden iki defa geçirin. Bu karışımı yoğurup 12 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Bağırsakları 10-15 dakika bol su içinde yumuşatın. Sucuk içini tekrar yoğurduktan sonra folyolarla rulo yapın.

Daha sonra sucukları bez arasında bir tepsiye yerleştirin ve serin bir yerde 12 saat dinlendirdikten sonra terini silin. Gölge ve serin bir yerde, birbirine değmeyecek şekilde asarak kurutun. Sucuk yapımı sırasında sucuk baharatı bulamazsanız karabiberin ve kimyonun miktarını bir kat artırabilirsiniz.

[b]KAVURMA YAPILIŞI:[/b]

MALZEMELER

1 kuzu budu, 150 gr margarin, 1/2 domates, 250 gr çarliston biber,
1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kekik, sıvı yağ.

HAZIRLANIŞI

Dana etinin but ve kol etlerini (az yağlı) kuşbaşı doğrayın. Kendi yağıyla kavurun. Kavururken altının yanmaması için çok az su ilave edin. Bolca tuz katın; çünkü tuz, etin uzun süre korunmasına yardımcı olur. Kavrulan et soğuduktan sonra folyolarla yuvarlanarak sarılır. Dondurucuya koyarak dondurun.
Dayanma süresi bir yıldır.