Gönderen Konu: "Güzel Sanat" Olur mu?  (Okunma sayısı 1425 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Nazenin

  • d@ml@
  • Paylaşımcı üye
  • ****
  • İleti: 595
  • +154/-1
  • Umudum,çarem,tek dayanağım sensin Allahım.
"Güzel Sanat" Olur mu?
« : 26 Mart 2018, 18:38:53 »
      Sanat müziği diye birşey olur mu? Sanat olmayan müzik var mıdır sizce? Müzik, zaten başlı başına sanatın dallarından biriyken, sanatlı müzik, sanatsız müzik diye bir ayrım, elbette ki güzel Türkçe'miz içerisinde yer alamaz.

      Yaşamda herşey, kendi adını kendi yaratır. Bin yıllık geleneği olan Klasik Türk Müziği'ni "çağa uydurmak" adına deforme ederseniz, ortaya çıkan şeyi de tanımlamak gerektiğinde, elbette koyacağınız ad ilginç birşey olacaktır. Hatta bir de içinize sinmediği halde onu ürün olarak sunuyorsanız, o zaman "Valla billa bu sanattır" demek anlamına gelen Türk Sanat Müziği adı da pek uygun düşecektir.

      Dilce yanlış olarak türetilmiş adlardan biri de Güzel Sanatlar Fakültesi'dir. Sanat sözcüğü zaten güzeli içerir. Güzel olmayan birşey sanat değildir. Güzellik içermeyen şey, sanat değildir. Kötü olan sanat yoktur ki, güzel diye bir ayrım yapalım.

      Güzel Sanatlar Fakültesi'nin eski adı da  çelişiktir. Sanay'i Nefise kavram olarak, "insanın yaptığı hoşa gidecek şeyler" demektir. Böyle bir adın arkasındaki gerçek de şudur. O zaman sanat bir iş kolu olarak görülmediğinden, yalnızca ek uğraş ya da boş zaman değerlendirmesi sayıldığından, Plastik Sanatlar Okulu yerine, hoşa gidecek şeyler olarak adlandırılmıştır. Bu okulda okuyan ya da ders veren kişilerin yapısına bakıldığında, ortaya çıkan tablo, yukarıda yazdıklarımı doğrulayacaktır. Çünkü o zamanın öğrenci ve öğretmenlerinin hepsinin ya başka bir işleri vardır ya da geçim kaygıları yoktur.

      Eğer dilde bir yenileşme ve dili kurtarma gibi bir çabamız varsa, öncelikle kavramları doğru ifade eden adları bulup, yerli yerine koymalıyız. O zaman dilimiz de çok rahat bir nefes alacak,  dolayısıyla biz de.

 

Voiser