Yaban Domuzu (Sus scrofa) - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı busegül

  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Adana
  • 20005
  • +360/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
Yaban Domuzu (Sus scrofa) - Ansiklopedik Bilgi
« : 27 Ocak 2014, 22:29:48 »
Alm. Wildschwein, Fr. Sanglier, İng. Wild boar.

[img]http://www.uyanangenclik.com/gallery/7_27_01_14_10_28_06.bmp[/img]

Familyası: Domuzgiller (Suidae).
Yaşadığı yerler: Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın ormanlık ve bataklık alanlarında.
Özellikleri: İri-uzun kafalı, gri veya kahverengi sert tüylü bir hayvan. Erkeği 180 cm uzunluk, 100 cm yükseklik ve 200 kg ağırlığa ulaşabilir. Tarlalara büyük zararlar yaparlar. Ömrü: 30 yıl kadar. Çeşitleri: Avrasya yabandomuzu, Afrika yabandomuzu, Hindistan yabandomuzu meşhurlarıdır.

Ormanlık ve sulak bölgelerde sürüler hâlinde yaşayan bir memeli.
Evcil domuzun atasıdır. İri, kaba vücutlu ve atik bir hayvandır. Çoğunlukla Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da rastlanır. Ilık bölge hayvanlarıdır. Avustralya’da bulunmaz. İri-uzun başının ucunda disk biçiminde oynak bir burnu vardır. Ayakları dört parmaklıdır. Üst köpek dişleri dışarı uzayarak yukarı kıvrılır. Bunları toprağı kazıyarak bitki köklerini çıkarmakta ve savunmada kullanır. Gündüzleri çalılıklar arasında uyuklar. Pis çamurlu sularda yatarak vakit geçirir. Gece sürüler hâlinde ortaya çıkarak tarlaları 30 cm’yi bulan güçlü dişleriyle sökerek ekinlere büyük ziyan verirler. Yediğinden fazlasını sökmek ve çiğnemek sûretiyle israf eder. Bitki köklerine düşkündür. Solucan, fâre ve sürüngen de yer. Erkekler ayrı gruplar hâlinde dolaşır.

Üreme devrelerinde dişilerin arasına karışırlar. Kızgınlık dönemleri kasım-ocak arasındadır. Dişi 4 aylık gebelik devresinden sonra 2 ile 12 arasında yavru doğurur. Çoğunlukla doğum mart-mayıs ayları arasına rastlar. Yavruların kahverengi postları koyu çizgili ve beneklidir. Dişi ile berâber dolaşırlar. 3-4 yılda erginleşirler.
Tutsaklık halinde kendi yavrularını yiyebilirler. Domuzların ter bezleri yoktur, bu nedenle sıcak havalarda kendilerine serin tutabilmek için sürekli olarak su veya çamura erişmeleri gerekir. Ayrıca çamuru derilerini güneş yanıklarından korumak için kullanırlar.

Pis ve çirkin hayvanlardır. “Döğmeli Afrika domuzu”, dünyânın en çirkin hayvanı olarak şöhret yapmıştır. Düşmanları tarla sâhipleri, kurt, vaşak ve leopardır. İnsanın kokusunu çok uzaktan alarak kaçarlar. Yaralı yabandomuzu çok tehlikelidir. Böyle bir durumda yüksek bir ağaca çıkmak en uygundur. Yavruları ile sıkıştırılan bir dişi de saldırgandır. Tarlalara büyük ziyan verdiğinden köpeklerin yardımıyla avlanır. Eti tirişinlidir.

[b]Yaban Domuzu Türleri[/b]

    Sakallı yaban domuzu (Sus barbatus)
    Vietnam yaban domuzu (Sus bucculentus)
    Visaya yaban domuzu (Sus cebifrons)
    Selebes yaban domuzu (Sus celebensis)
    Evcil domuz (Sus domestica)
    Flores yaban domuzu (Sus heureni)
    Filipin yaban domuzu (Sus philippensis)
    Cüce yaban domuzu (Sus salvanius )
    Bayağı yaban domuzu (Sus scrofa) Türkiye.
    Timor yaban domuzu (Sus timoriensis)
    Cava yaban domuzu (Sus verrucosus)

[b]Dini görüş ve özellikleri:[/b]

İslam dininin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'd Müslümanlara domuz eti tüketmemeleri emredilmiştir. (Bakara, 173) Domuz eti yemek haramdır.

Kaşrut yasaları gereğince Museviler domuz eti tüketmezler.

Antik Yunan'da, yetişkin bir dişi domuz Demeter'e sıklıkla yapılan, uygun adaklardandı.
Bu hayvan onun en gözde hayvanı olarak tanınmıştır. Ayrıca, Eleusis Gizemleri'nde ilk inisiasyon bir domuzun kurban edilmesi ile başlar.

İncillerde İsa'nın bir mucizesinden bahsedilir, bu mucizdede İsa bir adamın içine giren cini çıkartıp bir domuz sürüsüne girmesine yol açar, domuz sürüsü ise daha sonra bir uçurumdan atlayarak boğulur.

[b]Müzik ve sanatta[/b]

George Orwell'ın ünlü alegorik, fabl tarzındaki hiciv romanı Hayvanlar Çiftliği'nde domuzlar sembolik bir anlamda kullanılmış daha sonra da bu romanı kaynak alan birçok sembolik kullanımlar türemiştir.
Roman Türkiye'de Domuzlar Dikatatoryası olarak da anılmıştır.

Domuz Şarkısı - Çin'de popüler olan bir şarkı.

Rock grubu Pink Floyd'un sanatsal yapıtlarında ve gösterilerinden domuz figür ve motifleri sıklıkla kullanılır.

War Pigs (Savaş Domuzları) İngilizce heavy metal grubu Black Sabbath tarafından yapılmış bir savaş karşıtı şarkıdır.

Pink Floyd'un 1977 tarihli Animals (Hayvanlar) albümünde domuzlar üzerine 3 şarkı vardır, sembolik kullanımın mevcut olduğu bu şarkıda genellikle Orwell kaynak alınmıştır.

Galyalı Asteriks'in Maceraları çizgiroman serisinde kahramanlardan Oburiks (Hopdediks) ateşte kızarmış domuz meraklısıdır, bir seferde birkaç domuzu birden yemesi normal kabul edilir.