Gönderen Konu: İyi Bir Şiir Nasıl Yazılır?  (Okunma sayısı 2959 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • Administrator
  • Süper Mega üye
  • *******
  • İleti: 63863
  • +526/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
İyi Bir Şiir Nasıl Yazılır?
« : 24 Ocak 2018, 11:36:52 »
iyi şiirle ilgili eleştirmenler, yazarlar ve şairler şu kıstasları ortaya koymuşlardır:

1. Bir şiir uzun yıllar sonar tekrar okunduğunda yine beğeniliyorsa, o şiir iyi bir şiirdir (burada Shakespear’i örnek gösterebiliriz. Kendisi 1600’lü yıllarda, Barok döneminde yaşamış olmasına rağmen şiirleri, soneleri, dramaları ve diğer eserleri hala beğeni ile okunmaktadır.)
   
2. Şiirde fazla renk kullanımı olmamalıdır (“masmavi gökyüzü”, “yemyeşil çayırlar”, gibi renk içeren ifadeler yerine başka ifadeler bulunmalı), çünkü renkler esas anlamı tek başına ifade etmekte zorlanmaktadırlar.
   
3. Şiirler doğrudan soru sorulmamalı, bu soru okuyucuda oluşmalı (“Ah, bu hayat neden böyle”?, diye bir soru şiirde yer almamalı; bu soru okuyucunun kafasında oluşmalı.
   
4. Şiir bir duygu ya da düşünceyi anlatmamalı (Hiçbir şiir “bahar geldi, çiçekler açtı” dememeli. Bu şiirin içinde ortaya çıkmalı ve okuyucu bunu imgelem gücü ile yaşamalı.
   
5. “İyi şiirde” aynı kelimeler sürekli tekrar etmemeli, çünkü aynı kelimenin sürekli tekrar edilmesi onun yerine başka bir kelime bulunamadığının bir göstergesidir, halbuki bir şair çok geniş bir kelime hazinesine sahiptir ve bunu yeri geldiğinde kullanabilmelidir. Zengin kelime hazinesine sahip değilse o kişi zaten şiir de yazamaz.
   
6. Çok yüce ve kutsal sözler kullanılmamalı (“olağanüstü güzel”, “mükemmel”, “tanrısal”, “yücesin”, gibi) kelimeler olmamalı, çünkü onlar aktarılmak istenen duygu ya da düşünceyi perdelemektedirler.
   
7. “kadar” ve “gibi” ifadeleri kullanılmamalı çünkü onlar aktarımı zayıflatmaktadırlar.
   
8. Biçim(yani form) ve biçem(içerik) birbirini tamamlamalı. Tek başına biçim bir işe yaramayacağı gibi, tek başına içerik de edebi eseri oluşturmayacaktır. İyi bir form yakalayıp(örneğin “sone”), içini uygun ve düzgün bir şekilde kurgulayamadıktan sonra, ya da iç kurgu güzel olup da, formu tutturamayınca, ne yazık ki bu yazılanlar şiir olmaktan çok uzak kalacaklardır.
   
9. Uyumlu bir bütün gerek cümleler arasında, gerekse şiirin tamamında  olmalı. İlk cümlelerde bir konu işlenirken, diğer cümlelerde aniden başka bir konuya atlanması içyapıyı tamamen karmaşık hale getirecektir ve bütünsellikten uzak kalacaktır.
 
10. “Ah, oh, of”, gibi heyecan belirten ünlem ifadeleri olmamalı. Bunları okuyucu şiirde kendisi hissetmeli ve duygu yükselmelerini kendisi keşfetmelidir.

[html] [/html]

 

Voiser