Gassal Kursu Soruları - Cenaze Nasıl Yıkanır Soruları?

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Eğitimhane

  • Reklam
  • Yönetici
  • *
  • Fedakar üye
  • 5362
  • 533
  • Cinsiyet: Bay
S. 1 Kefenle ilgili olarak “kamîs” kavramı neyi ifade eder?
A) Erkekler için başa sarılan bezdir.
B) Baştan ayağa kadar olan bezdir.
C) Boyundan ayaklara kadar olan bezdir.
D) Kadınların göğüsü üzerine bağlanan bezdir.

S.2. Kısaca gassal nedir?
A) Erkekler için başa sarılan bezdir.
B) Dinî kurallara göre, ölüyü kefenlenmeden önce yıkayan kimsedir.
C) Boyundan ayaklara kadar olan bezdir.
D) Kadınların göğüsü üzerine bağlanan bezdir.

S. 3. Kefeni zemzemle yıkamanın hükmü nedir?
A) Hanefi’de caiz, Şafii’de haramdır.
B) Hanefi'de ve Şafii’de haramdır.
C) Hanefi’de ve Şafii’de caizdir.
D) Bütün mesheplerde haramdır.

S. 4. Ölünün, kefeni kaç parça olmalıdır? (Sünnet olan kefen)
A) Erkeğin kefeninin üç parça, kadının kefeninin, üç parça olması.
B) Erkeğin kefeninin iki parça, kadının kefeninin, iki parça olması.
C) Erkeğin kefeninin üç parça, kadının kefeninin, dört parça olması.
D) Erkeğin kefeninin üç parça, kadının kefeninin, beş parça olması.

S. 5. Erkek ve kadın için kaç metre patiska almak kâfidir?
A) Erkek için yedi, kadın için sekiz metre
B) Erkek için beş, kadın için beş metre
C) Erkek için dörti, kadın için beş metre
D) Erkek için üç, kadın için dört metre

S.6. Erkek ve kadınlar için olan kefenler şunlardır:
1. Kamis: (gömlek) Boyundan ayaklara kadar olan bez,
2. İzar: Baştan ayağa kadar olan bez,
3. Lifafe: İzar'dan uzun, baştan ayağa kadar olan bez,
4. Göğüs üzerine bağlanan bez.
5. Baş örtüsü
Yukarıdakilerden hangisi, erkekler için kullanılmaz?
A) Yalnız 5
B) 1 ve 5
C) Yalnız 4
D) 4 ve 5

S. 7. Kadınlar için fazla olan olan kefen hangisidir?
A) Göğüs üzerine bağlanan bez - Baş örtüsü.
B) İzar
C) Lifafe
D) Sadece baş örtüsü

S. 8. Aşağıdaki sıralamadan hangisi doğrudur?
A) Önce lifâfe bir şey üzerine yayılır, onun üzerine izâr serilir, sonra da ölü, kefen gömleği içinde izârın üstüne konur.
B) Önce izâr bir şey üzerine yayılır, onun üzerine lifâfe serilir, sonra da ölü, kefen gömleği içinde izârın üstüne konur.
C) Ölü kefen gömleği içinde izârın üstüne konur, onun üzerine lifâfe serilir.
D) Ölü doğrudan izarın üzerine konur, Üzerine lifafe serilir.

S. 9. Kefenle ilgili olarak “lifâfe” kavramı neyi ifade eder?
A) Erkekler için başa sarılan bezdir.
B) Baştan ayağa kadar olan bezdir.
C) Boyundan ayaklara kadar olan bezdir.
D) Kadınların göğüsü üzerine bağlanan bezdir.

S. 10. Eteklik yerinde, baştan ayağa kadar uzanan bezin adı nedir?
A) Lifâfe
B) Kamis
C) İzâr
D) Gassal

S. 11. Hanefî mezhebinde fetvaya esas olan görüşe göre, arkada mal bıraksın bırakmasın kadınların kefenleri kime aittir?
A) Kocasına
B) Annesine
C) Oğluna
D) babasına

S.12. Lifâfe için hangisi yanlıştır?
A) Sargı yerinde olup baştan ayağa kadar uzanan bezdir.
B) Baş ve ayak taraflarından düğümlenen bir bezdir.
C) İzârdan biraz daha kısadır.
D) Hem Kadın hemde erkekler için kullanılır.

S.13. Kefen bezi için hangisi yanlıştır?
A) Cenazenin yıkanıp kurulanmasından sonra sarıldığı bez demektir.
B) Yakalı ve dikişlidir.
C) Oyasız sade patiska bir bezdir.
D) Beyaz renkli pamuk bezinden olması daha faziletlidir

S.14. Kefen-i Kifaye nedir?
A) Erkekler için izar ve lifafe olarak iki parça, kadınlar için bunlara bir de başörtüsü ilave edilerek üç parçadır.
B) Erkekler için izar ve lifafe olarak iki parça, kadınlar için bunlara bir de başörtüsü ve göğüs üzerine bağlanan bez ilave edilerek 5 parçadır.
C) Erkek ve kadın için her ne bulunursa bir kefen yeterli olup, ona sarılır.
D) Erkekler için gömlek, izar ve lifafe olmak üzere üç parçadır. Kadınlar için, erkeklerin kefenine başörtüsü ile göğüs üzerine bağlanan bez ilave edilmek üzere beş parçadır.

S.15. Bir zorunluluk halinde erkek ve kadın için her ne bulunursa bir kefen yeterli olup, ona sarılmasına ne ad verilir?
A) Sünnet olan kefen
B) Kefen-i Kifaye
C) Kefen-i zaruret
D) Kefen-i vacip

S. 16. Cenazeyi Kefenlemenin Hükmü Nedir?
A) Farz-ı Kifaye
B) Vaci
C) Sünnet
D) Müstehap

S. 17. Ölü yıkayan kişiye ne ad verilir?
A) Lifâfe
B) Kamis
C) İzâr
D) Gassal

S. 18. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Ölünün saçları ve tırnakları kesilmez.
B) Sünnet olmamışsa sünnet edilmez.
C) Cenaze yıkanırken pamuk kullanılır.
D) Bir kadın, vefat eden kocasını yıkayabilir.

S. 19. Cenazeyi kimler yıkayabilir?
A) Boy abdesti almasını bilen herkes cenazeyi yıkayabilir.
B) İmamlar
C) Gassallar
D) Müftüler

S.20. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Meyyitin yıkanmasi farz-ı kifâyedir.
B) Yanmış, boğulmuş, şişip dağılmış olanlara abdest aldırmaya gerek yoktur; üzerilerine sadece su dökmekle yetinilir.
C) Ölmüş bir Müslüman’ın başı ile beraber vücudunun çoğu bulunuyorsa yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır.
D) başsız olarak yalnız vücudun yarısı bulunsa veya gövdesinin çoğu kaybolmuşsa yıkanır, kefenlenmez ve üzerine namaz kılınmaz.

CEVAP ANAHTARI
1. C
2. C
3. A
4. D
5. A
6. D
7. A
8. A
9. B
10. C
11. A
12. C
13. B
14. A
15. C
16. A
17. D
18. C
19. A
20. D